- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی از سوی خریدار علیه وراث قانونی فروشنده مطرح میشود. با فوت شخص، تادیه دیون متوفی از محل ماترک بر عهده ورثه وی قرار میگیرد. وراث به قائم مقامی متوفی در غیر موارد رد ترکه، باید از عهده حقوق و دیون متعلق به ترکه برآیند. یکی از این موارد، انتقال رسمی ملک فروخته شده است که در زمان حیات مورث، سند رسمی آن تنظیم نشده است. در این صورت اگر وراث از انتقال رسمی ملک امتناع کنند، باید الزام آنها را از دادگاه درخواست نمود.
در این نوشته وکیل ملکی تهران دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی و شرایط دادخواست و نمونه دادخواست را بیان میکند. ضمن اینکه برای وکالت، تنظیم شکواییه، دادخواست، اظهارنامه، لایحه دفاعیه و بررسی مدارک خود با ما در تماس باشید.
الزام به تنظیم سند ملک موروثی
هرگاه کسی ملکش را به دیگری بفروشد متعهد است به نام خریدار در دفترخانه مشخص، سند رسمی تنظیم و ملک قانوناً به خریدار منتقل شود. در قبال آن خریدار نیز تعهد میکند مابقی ثمن معامله را بپردازد. طبق ماده ۲۲ قانون ثبت، دولت فقط کسی را مالک میشناسد که نام وی در دفتر املاک ثبت شده باشد یا ملک ارثاً به وی رسیده باشد. همچنین به موجب مواد ۴۶، ۴۷ و ۴۸ قانون مزبور سند عادی نزد هیچیک از ادارات دولتی و محاکم پذیرفته نمیشود.
از این رو فروشنده و در صورت فوت وی وراث کی طبق گواهی انحصار وراثت متعهد به تنظیم سند رسمی به نام خریدار میباشند. برای این منظور اقامه دعوی الزام به تنظیمسند رسمی ملک موروثی به طرفیت همه وراث که نامشان در گواهی انحصار وراثت ذکر شده مطرح میگردد.
بیشتر بدانید:
دعوی تنظیم سند علیه وراث متوفی
با فوت هر شخصی اموال، مطالبات و دیون وی در مجموعهای به نام ترکه قرار میگیرند. مالکیت وراث تا قبل از تقسیم ترکه نسبت به ماترک مورث، مشاعی است. به عبارتی، همگی در ذره ذره کل ترکه و ملک مشاع سهیم و شریک هستند. بعد از تقسیم و مشخص شدن سهام، مالکیت آنها مفروزی شده و هر یک به نسبت سهمالارث خویش، حق تصرف در آن را خواهد داشت.
گاهی ملک چند دست منتقل شده بدون اینکه هیچ کدام از ایادی به جز مالک اولیه سند داشته باشند. در این میان برخی از فروشندگان نیز فوت شدهاند. لذا خریدار آخر که قصد انتقال رسمی ملک به خود را دارد باید دعوی صحیح اقامه کند. در این صورت بایستی وراث افراد فوت شده، خوانده دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی قرار بگیرند.
هر یک از ایشان به نسبت سهمالارث مکلفند در دفترخانه حاضر و سند را امضا نمایند. ممکن است برخی وارث فوتشدگان نیز فوت کرده باشند، آنها نیز در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی باید خوانده قرار بگیرند. در هر حال تا خواندگان دعوی کامل نباشند ولو یک نفر، دادگاه دعوی را قبول ننموده و قرار عدم استماع دعوی صادر مینماید.
از آنجا که تنظیم متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی که شروعکننده دعواست امری مهم است لذا می بایست به طور اصولی و بدون نقص نگارش شود.
شرایط دادخواست تنظیم سند موروثی
▪︎ دادگاه عمومی یا دادگاه صلح محل ملک صلاحیت رسیدگی به دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی را دارد.
▪︎ دعوی مالی است. هزینه دادرسی معادل ۳/۵ درصد ارزش منطقهای ملک پرداخت میشود.
▪︎ خواهان خریدار ملک و خواندگان همه وراث فروشنده هستند که مالک مشاعی و رسمی ملک هستند. چنانچه قبلاً ملک با سند عادی معامله شده، همه انتقالدهندگان خوانده قرار میگیرند.
▪︎ خواسته ها عبارتند از: الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی، الزام به اخذ پایانکار و صورتمجلس تفکیکی، گواهی عدم حضور دفترخانه، اگر ملک در رهن یا بازداشت است الزام به فک رهن، در صورت توافق به وجهالتزام در قرارداد، مطالبه آن و خسارات دادرسی.
▪︎ مدارک و ادله اثبات دعوی شامل گواهی انحصار وراثت فروشنده و افراد فوت شده، مبایعهنامه، شهادت شهود، مدارک پرداخت ثمن و سایر ادله موجود است. لازم به ذکر است تنظیم دادخواست صحیح مستلزم بررسی اسناد و مدارک در خصوص دعوی موردی است.
نمونه دادخواست تنظیم سند ملک موروثی
خواهان: …
خواندگان: ۱- ۲- ۳- ۴- ۵- ۶-…
وکیل خواهان: زهرا شریفی وکیل پایه یک دادگستری
خواستهها: ۱- الزام به تنظیم سند رسمی ملک به پلاک ثبتی و مشخصات … مقوم به … ریال به ارزش منطقه ای…
۲- مطالبه وجه التزام به مبلغ ….
۳- دستور موقت جهت منع نقل و انتقال ملک به پلاک ثبتی و مشخصات…
به انضمام خسارات دادرسی شامل هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل.
ادله و منضمات دادخواست: وکالتنامه الکترونیکی وکیل، گواهی انحصار وراثت، مبایعه نامه مورخ ۱۳۹۸/۵/۳۰، مبایعه نامه ۱۳۹۵/۲/۱۵، مبایعه نامه ۱۳۹۴/۴/۲۸، گواهی عدم حضور، ادله پرداخت ثمن، استعلام ثبتی.
ریاست محترم دادگاه …
با سلام به استحضار می رساند: به موجب مبایعه نامه شماره و مورخ ۱۳۹۸/۵/۳۰ موکل ششدانگ یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی مرقوم در خواسته را با ثمن معلوم از مورث خواندگان خریداری می نماید. در ماده ۸ قرارداد مقرر شده فروشنده می بایست در تاریخ … در دفترخانه حاضر و ملک را رسماً به نام خریدار انتقال دهد.
علیرغم حضور خواهان در دفترخانه در موعد مقرر و آماده بودن تتمه ثمن به موجب چک بانکی، مورث خواندگان از حضور در دفترخانه امتناع نمود. به درخواست موکل، گواهی عدم حضور از سوی سردفتر صادر گردید. طبق قانون با فوت متعهد، وراث قانونی وی به قائم مقامی مورث مسئول تعهدات متوفی و ادای دیون وی می باشند.
لذا نظر به مراتب فوق مستنداً به مواد ۱۹۸ و مواد ۵۱۵ به بعد قانون آیین دادرسی مدنی و ماده ۲۳۰ قانون مدنی درخواست محکومیت خواندگان به تنظیم سند رسمی و سایر موارد بشرح ستون خواسته دادخواست مورد استدعاست.
سخن پایانی
با فوت شخص، وراث قانونی حینالفوت، ملزم به انتقال رسمی ملک میباشند. یکی از این موارد، الزام به تنظیم سند رسمی ملک است. در این صورت وراث متوفی که از حضور در دفترخانه امتناع میکنند، با حکم دادگاه، ملزم به تنظیم سند و انتقال رسمی ملک به خریدار میباشند. جهت اخذ مشاوره و اعطای وکالت با شمارههای ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات متداول
۱- دادگاه صلح در چه دعوایی صالح به رسیدگی است؟
اگر خواهان، دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی را تا یک میلیارد ریال مقوم کند، رسیدگی به دعوی در صلاحیت دادگاه صلح است.
۲- برای صدور گواهی انحصار وراثت چه مدارکی لازم است؟
برای طرح دعوی الزام به تنظیم سند علیه وراث فروشنده، حتیالمقدور گواهی انحصار وراثت ضمیمه دادخواست می شود. برای اخذ گواهی، شناسنامه و کارت ملی وراث و متوفی (یا کد ملی متوفی) و گواهی فوت و استشهادیه محضری با امضای سه شاهد لازم است.
۳- آیا خریدار میتواند راساً صدور گواهی انحصار وراثت را تقاضا کند؟
چون خریدار بستانکار متوفی محسوب میشود در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک موروثی راساً میتواند اقدام نماید.