طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه – مراحل و شرایط

زهرا شریفی

 

طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه وقتی واقع می شود که شروط آن رعایت شده باشد. نفقه یکی از حقوق مالی زوجه محسوب می شود که پرداخت آن از زمان عقد برعهده مرد قرار می گیرد.

در این مقاله وکیل طلاق تهران به بیان طلاق به درخواست زوجه به دلیل عدم پرداخت نفقه و مراحل و شرایط آن می پردازد.

ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

مراحل دعوی طلاق

▪︎ دادگاه خانواده محل اقامت زوجه به دعوی رسیدگی می کند.

▪︎ دعوی طلاق غیرمالی است.

▪︎ ضمائم دادخواست شامل تصاویر شناسنامه، کارت ملی، سند ازدواج، حکم قطعی محکومیت به پرداخت نفقه، مدارک اجراییه و عدم پرداخت آن است.

▪︎ در ابتدای رسیدگی دادگاه موضوع را به داوری از سوی زوجین ارجاع می دهد.

▪︎ مستند طلاق به درخواست زوجه، حکم محکومیت نفقه و عدم پرداخت آن است.

▪︎ رای دادگاه ظرف بیست روز قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان و ظرف بیست روز قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

▪︎ حکم قطعی دادگاه ظرف شش ماه قابل اجراست.

مستندات قانونی طلاق

ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی: “در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می‌ تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید ‌همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.”
ماده ۱۱۱۱: “زن می توانددرصورت استنکاف شوهر از دادن نفقه به محکمه رجوع کند در این صورت محکمه میزان نفقه رامعین و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد کرد.

ماده ۱۱۱۲: “اگر اجراء حکم مذکور در ماده قبل ممکن نباشد مطابق ماده ۱۱۲۹ رفتار خواهد شد.”

“بند ب ضمن عقد نکاح/عقد خارج لازم زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل غیر داد که در موارد مشروحه زیر با رجوع به دادگاه و اخذ مجوز از دادگاه پس از انتخاب نوع طلاق خود را مطلقه نماید و نیز به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل غیر داد تا در صورت بذل از طرف او قبول نماید.

بند ۱شروط دوازده گانه ضمن عقد نکاح بیان می کند: استنكاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت ۶ ماه به هر عنوان و عدم امكان الزام او به تأديه نفقه و همچنين در موردي كه شوهر ساير حقوق واجبه زن را به مدت ۶ ماه ايفا نكند و اجبار او به ايفا هم ممكن نباشد.”

همچنین با توجه به تمثیلی بودن مصادیق عسر و حرج زوجه در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی می توان عدم پرداخت نفقه را از موارد عسر و حرج دانست.

شروط تحقق طلاق

با توجه به اهمیت پرداخت نفقه زوجه، در موارد مختلف مورد حکم قرار گرفته است.

مواد فوق الذکر مستندات حکم طلاق به درخواست زن را در خصوص نفقه بیان نموده است. بدین شرح که با عدم پرداخت، زوجه اقدام به مطالبه نفقه در دادگاه می نماید. پس از صدور حکم محکومیت قطعی زوج، زوجه درخواست صدور اجرائیه می نماید.

بیشتر بدانید:

طلاق به درخواست زن – شرایط و مراحل آن

در مرحله اجرای احکام‌ دادورز به محکوم علیه ابلاغ ده روزه می دهد نفقه مورد حکم را پرداخت کند. در صورت گذشت مدت و عدم اقدامی از سوی محکوم علیه، محکوم له با در دست داشتن مدارک مبتنی بر حکم‌ قطعی و روند اجرای احکام، دادخواست طلاق را تقدیم می نماید.

نفقه زن شامل چه مواردی می شود؟

ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی: “نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.”

مصادیق نفقه به طور تمثیلی در ماده فوق ذکر شده است. عبارت “از قبیل” بیانگر حصری بودن موارد نبوده و در نتیجه نفقه شامل موارد مشابه نیز می شود.

بیشتر بدانید:

نفقه زن شامل چه مواردی می شود و مراحل مطالبه آن

پرداخت نفقه زوجه از زمان عقد بر عهده زوج است. این امر منوط به تمکین زوجه است. به عبارتی تا تمکین صورت نگیرد زن نفقه ندارد.

نفقه به حکم قانون بر عهده مرد قرار گرفته است. به دلیل وابستگی این حکم به نظم عمومی و مقررات آمره، لذا با تراضی قابل سقوط و انتقال نخواهد بود. بنابراین در صورت تمکین زن، در هر شرایطی مرد می بایست به تکلیف قانونی خود عمل کند.

زن ناشزه چه کسی است؟

ناشزه زنی است که بدون عذر مشروع و موجه از مرد تمکین نمی کند. طبق قانون چنین کسی مستحق نفقه نخواهد بود. از این رو کسی که گواهی نشوز وی صادر شده است نمی تواند به این دلیل از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

نشوز زوجه وقتی صادر می شود که علیرغم صدور حکم قطعی دادگاه مبنی بر الزام به تمکین، زوجه بدون عذر موجه از بازگشت به منزل مشترک استنکاف نماید.

نمونه رای قضایی

◇ پرداخت نفقه بعد از صدور حکم طلاق از دادگاه نخستین و در مرحله تجدیدنظر تاثیری در موضوع نداشته و تخلف زوج از بند یک شرط ضمن عقد نکاح و حق ایجاد شده برای زوجه در اعمال وکالت در طلاق را که در تاریخ تقدیم دادخواست طلاق ثابت و محقق بوده زائل و منتفی نمی سازد.

( تاریخ دادنامه ۱۴۰۰/۸/۳ صادره از شعبه دیوان عالی کشور)

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی در امور طلاق با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

۱- آیا زوجه موقت می تواند نفقه مطالبه کند؟

طبق قانون زوجه منقطعه حقی بر نفقه ندارد مگر ضمن عقد شرط شده باشد. در صورت شرط ضمن عقد، مانند زوجه دائم حق مطالبه خواهد داشت.

۲- هزینه دادرسی دعوی نفقه چقدر است؟

با توجه به میزان خواسته، هزینه دادرسی ۲/۵ یا ۳/۵ درصد مبلغ خواسته است.

۳- آیا دعوی طلاق قابل فرجام خواهی است؟

حکم طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه قابل تجدیدنظر و فرجام خواهی می باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *