دعوای خلع ید مشاعی و مراحل آن

شرایط و مراحل دعوی خلع ید مشاعی
زهرا شریفی

خلع ید مشاعی عبارت است از اینکه ملک مشاعی که دارای بیش از یک مالک رسمی است، یکی از مالکین کل یا بیش از سهم خود را بدون رضایت بقیه شرکا تصرف کند. در این صورت مالک یا مالکین دیگر با اقامه دعوی، متصرف را با حکم دادگاه از ملک بیرون می‌کنند. نمونه رایج آن، مالکیت موروثی ورثه است. بعد از فوت مورث، وراث قانونی، مالک مشاعی اموال متوفی می‌شوند. چنانچه برخی وراث قبل از تقسیم، ماترک را بدون رضایت سایرین در اختیار بگیرد، بقیه ورثه می‌توانند دعوی خلع‌ید مشاعی اقامه کنند.

ملکی که ششدانگ آن بیش از یک مالک داشته باشد ملک مشاع گفته می‌شود. مالکیت مشاعی یا به طور قهری به وجود می‌آید یا اختیاری. مالکیت قهری به مالکیت وراث بر ترکه گفته می‌شود اما مالکیت اختیاری بر ملک مشاع در نتیجه عقدی از عقود و به اختیار ایجاد می گردد. دعوی خلع ید مشاعی فقط در مورد املاک مشاع مطرح می‌شود‌.

در این مقاله وکیل ملکی تهران مراحل و شرایط دعوی خلع‌ید مشاعی و ارکان آن، اثبات دعوی و اجرای حکم خلع‌ید مشاعی ملک را بیان می‌کند. در صورت نیاز به وکیل ملکی، مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه دفاعیه، دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک خود با ما تماس بگیرید.

خلع‌ید مشاعی چیست؟

خلع‌ید عبارتست از بیرون کردن متصرف از ملکی که به‌ طور عدوان و غیرقانونی بر آن سلطه و استیلاء  یافته است. ملک مشاع ملکی است که بیش از یک مالک داشته باشد. با تصرف غیرقانونی متصرف و غصب ملک توسط وی، سایر مالکین مشاع به دنبال احقاق حق خود از ملک و خلع‌ید متصرف عدوانی بر می‌آیند.

مصداق رایج این دعوی، تصرف ملک موروثی است.  خلع‌ید مشاعی در مورد ملکی است که بیش از یک مالک رسمی داشته باشد خواه هر مالک سند تک‌برگ داشته باشند یا به موجب گواهی انحصار وراثت، مالک مشاعی ملک مورث باشند‌. در این صورت مالکین دیگر می‌توانند هر یک با ارائه گواهی انحصار وراثت و سند مالکیت متوفی، دعوی خلع‌ید مشاعی علیه متصرف و بقیه مالکین اقامه نماید.

مدارک و مراحل دعوی خلع ید مشاعی

▪︎ دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به دعوی را دارد، دادگاه عمومی یا دادگاه صلح محل ملک است. اگر خواسته دعوی تا ۱۰۰ میلیون تومان مقوم شود دعوا در صلاحیت دادگاه صلح است. چنانچه بیش از این مبلغ مقوم شود برای رسیدگی به دادگاه عمومی محل ملک ارسال می‌شود.

▪︎ دعوی مالی است. هزینه دعوی خلع‌ید مشاعی برابر ۳/۵ درصد قیمت منطقه‌ای ملک پرداخت می‌شود. قیمت منطقه‌ای املاک مناطق مختلف شهرستان، هرساله توسط کمیسیونی مستقر در اداره دارائی تعیین و به دفاتر خدمات قضایی ابلاغ می‌شود. قیمت منطقه‌ای همان مبلغ غیرواقعی ملک در نقل و انتقال املاک برای پرداخت مالیات است.

▪︎ خواسته دعوی خلع‌ید مشاعی عبارت است از صدور حکم به خلع‌ید مشاعی از ملک پلاک ثبتی و مشخصات … و اجرت‌المثل ایام تصرف از تاریخ … لغایت اجرای حکم بعلاوه خسارات دادرسی است.

▪︎ مدارک و ادله دعوی خلع‌ید مشاعی شامل سند رسمی مالکیت، گواهی انحصار وراثت در مورد ملک موروثی، دلایل مبنی بر احراز تصرفات خوانده در ملک مشاعی که از طریق شهادت شهود و تامین دلیل می‌باشد.

▪︎ خواندگان دعوی، تمام مالکین مشاعی ملک هستند. اگر یکی از مالکین جزء خواندگان آورده نشود، دادگاه دعوی را رد می‌کند.

ارکان دعوی خلع ید مشاعی

برای طرح دعوی خلع‌ید مشاعی می‌بایست شرایط و ارکان دعوا رعایت شود که عبارتند از:

۱- خواهان باید مالک رسمی قسمت مشاعی ملک باشد. در دعوای خلع‌ید مشاعی ملک ورثه‌ای سند مالکیت مورث و گواهی حصر وراثت کافی است.

۲- دعوی خلع‌ید مشاعی فقط در مورد اموال غیر منقول مانند آپارتمان، مغازه، زمین و… تحقق می‌یابد و در اموال منقول مانند اتومبیل راه ندارد.‌

۳- تصرفات یک یا برخی از مالکین در ملک باید بدون رضایت بقیه شرکا و به نحو عدوان باشد. برای اثبات عدم رضایت در تصرف متصرف، ارسال اظهارنامه راهگشاست.

اثبات دعوی خلع‌ید مشاعی

برای خلع‌ید مشاعی و بیرون کردن متصرف عدوانی از ملک باید بعد از طرح صحیح دعوی، دفاعیات موثر و ادله اثبات دعوی به دادگاه ارائه شود. دادگاه ابتدا مالکیت رسمی خواهان را به وسیله استعلام ثبتی از اداره ثبت احراز می‌کند. با این وجود خواهان باید سند مالکیت را ضمیمه دادخواست نماید. سپس تصرفات عدوانی خوانده (خواندگان) باید در دعوی خلع‌ید مشاعی توسط خواهان اثبات شود. یکی از موارد مهم اثبات عدم رضایت خواهان، ارسال اظهارنامه به متصرف غیرقانونی، است.

خلع‌ید موروثی ملک مشاعی

بسیاری از دعاوی خلع‌ید مشاعی اختصاص به تصرف ورثه در ملک موروثی دارد. با فوت هر شخصی، ورثه حین‌الفوت، مالک آنچه از متوفی به جا مانده می شوند. مالکیت ورثه بر ماترک مشاعی است یعنی در ذره ذره ملک سهیم و شریک هستند.

اگر ملکی به نام مورث باشد، با فوت وی، وراث قانونی مالک آن شده و می‌توانند بر اساس مقررات تقسیم ارث، ماترک را میان خود تقسیم نمایند. لکن چنانچه قبل از تقسیم بیشتر از حصه خود را تصرف کنند هر یک می‌توانند خلع‌ید مشاعی متصرف را از دادگاه بخواهد. در مواردی که برخی از وراث، ملک متوفی را بدون رضایت سایر مالکین در تصرف خویش می‌گیرد بقیه دعوای خلع‌ید مشاعی مطرح می‌کنند.

ادعای مالکیت متصرف ملک موروثی

ممکن است متصرف ملک مشاعی موروثی در مقام دفاع سندی مانند مبایعه‌نامه یا وصیت‌نامه مبنی بر مالکیت خود ابراز کند. اگر ملک به خوانده فروخته شده باشد می‌بایست صحت امضا و اثر انگشت مورث اثبات گردد. برای این منظور، با اظهار تردید امضای مورث از سوی خواهان دعوی خلع ید مشاعی یا سایر ورثه، دادگاه پس از صدور قرار کارشناسی، موضوع را جهت احراز صحت و اصالت سند به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد. تصمیم دادگاه بر مبنای نظریه کارشناس خواهد بود.

ممکن است خوانده دعوی خلع‌ید مشاعی مدعی شود متوفی به نفع وی، ملک یا بخشی از آن را وصیت نموده است. هر شخصی می‌تواند تا یک‌سوم اموالش را به نفع دیگری وصیت کند. اگر وصیتنامه رسمی باشد مفاد آن بدون نیاز به تنفیذ اجرا می‌شود. اگر وصیت عادی و از نوع خودنوشت یا سری باشد می‌بایست به موجب طرح دعوی تقابل خلع ید مشاعی یا دعوای مستقل تنفیذ وصیت‌نامه را از دادگاه درخواست کند. پس از قطعیت حکم تنفیذ، طبق قواعد وصیت، تصمیم مقتضی اتخاذ می‌گردد.

مطالبه اجرت‌المثل و قلع و قمع بنا در خلع‌ید مشاعی

خواهان می‌تواند ضمن دعوای خلع‌ید مشاعی، اجرت‌المثل ایام تصرف را نیز درخواست کند. اجرت‌المثل عبارت است از خسارتی که مالک رسمی در قبال استفاده غاصب از ملکش مستحق دریافت آن است خواه ششدانگ ملک متعلق به خواهان باشد یا مشاعاً مالک باشد.

هر یک از وراث می‌تواند همزمان با دعوای خلع ید مشاعی یا به موجب دعوای جداگانه، اجرت المثل ایام تصرف متصرف غیرقانونی را از دادگاه تقاضا کند. در این صورت می‌بایست تصرفات غاصبانه خوانده و عدم رضایت خود را اثبات نماید. رسیدگی به خواسته اجرت‌المثل و برآورد میزان آن طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری است. پرداخت هزینه کارشناس با خواهان است‌. در صورت اعتراض، پرداخت هزینه کارشناس سه نفره یا بیشتر با معترض می باشد.

در خصوص اقامه دعوای قلع و قمع بنا و مستحدثات با دعوای خلع‌ید مشاعی، با توجه به اینکه عرصه ملک موروثی، مشاع است و وراث در جای جای آن مالکیت دارند از این رو اگر متصرف بنایی ساخته باشد چون متصرف در عرصه سهیم است و قلع و قمع موجب ایجاد خسارت می شود لذا نمی‌توان در زمین مشاعی قلع و قمع بنا را درخواست نمود. بنابراین امکان طرح این دعوی با خلع‌ید مشاعی مقدور نیست.

خلع‌ید مشاعی ملک وقفی (نشست قضایی)

استان کرمان/ شهر زرند
تاریخ برگزاری ۱۳۹۶/۰۷/۲۷

پرسش
خانم الف زمینی را از سال ۸۵ به مدت ۱۵ سال از اداره اوقاف اجاره می نماید و مستاجر اوقاف بر زمین می شود . سپس همسر الف اقدام به ایجاد اعیانی بر عرصه ای که متعلق به اوقاف است می کند ( فرض مساله اطلاع و اجازه موجر و مستاجر عرصه است ) بعد از چند سال همسر الف فوت می کند . حال خانم الف به طرفیت سایر ورثه دعوای خلع ید مشاعی طرح می کند. وارد بودن یا نبودن دعوای ایشان را در مورد خلع ید مشاعی هم بر عرصه و هم بر اعیان بررسی نمایید.

نظر هیئت عالی

نظر به این که زوجه حق عینی بر اعیانی احداث شده توسط زوج در عرصه ی موقوفه را ندارد و از سوی دیگر خلع مشاعی یا مفروزی در عرصه و اعیان فرع بر اثبات مالکیت است و زوجه صرفاً نسبت به منافع عین موقوفه ( عرصه ) مالکیت نسبی دارد؛ لذا چنین حقی برای وی متصور نیست؛ بلکه حق مطالبه اجرت المثل و نیز بهای ثمن اعیانی را از ماترک متوفی ( اعیانی احداث شده در عرصه ی موقوفه ) را دارد.

نظر اکثریت

رکن اساسی دعوای خلع ید، مالکیت خواهان بر عین مال است. در فرض سوال چون خانم الف بر عین اعیانی و عرصه، مالکیت ندارد پس دعوای خلع ید مسموع نیست. زوجه بر عین اعیانی احداث شده توسط زوج مالکیت ندارد و فقط راجع به یک هشتم قیمت اعیانی حق دارد نه برعین آن. راجع به عرصه نیز چون مستاجر اوقاف است و فقط منافع عرصه را مالک است نه عین عرصه. پس دعوای خلع ید بر عرصه نیز مسموع نیست. البته به نظر میرسد دعوای خلع ید وی بر عرصه نیز بر فرض ثبوت ، اثر قانونی نداشته باشد. زیرا خلع ید عرصه موجب خلع ید اعیانی است که سایر ورثه به عنوان مالکیت بر آن وضع ید داشته و در واقع ملک آنان است. به عبارت دیگر برفرض صدور حکم بر خلع ید عرصه این حکم قابلیت اجرایی مادی ندارد. زیرا ید ورثه را بر بنای احداثی نمیتوان خلع کرد پس خلع ید عرصه امکان اجرایی ندارد .

نظر اقلیت

گرچه دعوای خلع ید خانم الف بر اعیانی به دلیل فقدان مالکیت و حق بر عین اموال غیرمنقول مسموع نیست لکن درخصوص عرصه، خانم الف به عنوان مستاجر مالک منافع است. در دعوای خلع ید صرف مالکیت کافی است و مالکیت بر عین ملاک نیست. ازطرف دیگر بنا بر نظریه نمایندگی مستاجر نماینده موجر یعنی اداره اوقاف است و طرح دعوای خلع ید برعرصه به نمایندگی از اوقاف به عنوان مالک عین و اصالتا از جانب خود به عنوان مالک منافع صحیح است. همچنین حکم خلع ید عرصه نیز قابلیت اجرایی دارد زیرا خلع ید ورثه از عرصه مستلزم ازبین بردن اعیانی است. زیرا ساخت اعیانی برعرصه خود نوعی وضع ید است. لذا با حکم خلع ید عرصه برای خانم الف دو حق است یا بنا را نگهدارد و اجرت المثل از ورثه بخواهد یا اعیانی را قلع کند.

اجرای حکم خلع‌ید مشاعی

پس از صدور حکم قطعی مبنی بر خلع ید مشاعی از سوی دادگاه محل ملک، نوبت به اجرای آن می‌رسد. محکوم‌له (خواهان) درخواست صدور اجراییه را از دادگاه بدوی صادر‌کننده حکم می‌نماید. اجراییه مبنی بر رفع تصرف ملک به محکوم‌علیه (محکوم‌علیهم) که متصرفین عدوانی است ابلاغ می‌شود.

اگر محکوم‌علیه به اختیار حکم را اجرا کند، صورتجلسه تخلیه ملک و تحویل توسط دادورز تنظیم و به امضای طرفین می‌رسد. در غیر این صورت به درخواست محکوم‌له خلع‌ید مشاعی ملک حکم طبق قانون اجرای احکام مدنی اجرا می‌شود.

طبق ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی: “در مواردی‌ که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از مِلک مُشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می‌شود،‌ ولی تصرف محکوم‌له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است.”

به موجب ماده ۴۳، خواه متصرف غیر‌قانونی یک نفر باشد یا بیش از آن، از کل ملک مشاعی خلع‌ید می‌شود. در این صورت دادورز کلید ملک را در اختیار گرفته و برابر با مقررات املاک مشاعی اقدام می شود. یعنی ملک به فروش رفته و وجه حاصل به نسبت سهم هر شریک به آنها تسلیم می‌شود.

چنانچه ملک متصرف داشته باشد و از اجرای حکم  استنکاف کند، مامور اجرای حکم خلع‌ید مشاعی، از طریق هماهنگی و مکاتبه با دادستان و به کمک نیروی انتظامی اقدام به خلع‌ید می‌کند. چنانچه اسباب و اثاثیه در ملک باشد و خارج نشود به حافظ سپرده می‌شوند یا حتی‌الامکان در اتاقی نگهداری و در آن قفل می‌شود.

هزینه اجرای حکم خلع‌ید مشاعی

گفتیم خواهان در دعوی خلع‌ید مشاعی، هزینه دادرسی را بر اساس قیمت منطقه‌ای ملک پرداخت می‌نماید. در مرحله اجرا، هزینه اجرایی طبق مبلغ محکوم‌به پرداخت می‌گردد. هزینه اجرای حکم، نیم‌عشر اجرائی معادل ۵ درصد محکوم‌به است. چون مبلغ محکوم‌به در دادنامه مشخص نیست و دادگاه حکم بر خلع‌ید مشاعی پلاک ثبتی … را صادر نموده است، طبق تقویم خواسته در دادخواست، نیم‌عشر اجرایی محاسبه و از محکوم‌علیه دریافت می‌شود.

نمونه درخواست اجرای حکم خلع‌ید مشاعی

ریاست محترم دادگاه …

با سلام به استحضار می‌رساند: در خصوص پرونده کلاسه… که منتهی به صدور دادنامه قطعی شماره…مورخ… گردید و در تاریخ … به محکوم‌علیه(محکوم علیهم) ابلاغ گردید، با عنایت به اینکه تاکنون محکوم علیه اقدامی جهت اجرای حکم و تحویل ملک ننموده است، درخواست صدور اجرائیه و اجرای حکم خلع‌ید مشاعی ملک مورد استدعاست.

خلاصه آرای خلع‌ید مشاعی

◇ هر یک از مالکین مشاعی ملک حق دارد خلع ید دیگر مالکین مشاعی را به علت عدم رضایت به تصرف دیگران بخواهد در این مورد نیز حکم ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی جاری است.

(دادنامه ۹۱۰۹۹۷۰۲۲۳۵۰۱۳۴۲ – ۹۱/۱۱/۲۵ شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر تهران)

◇ در صورتی که مالکین مشاعی با توافق یکدیگر ملک را از حالت اشاعه خارج نمایند در این حالت دعوی یکی از مالکین مشاعی مبنی بر خلع ید وارد نیست و صرفاً مراحل تشریفاتی آن در اخذ صورت مجلس تفکیکی باقیمانده است.

(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۱۰۱۰۴۵ – ۹۳/۸/۲۰ شعبه ۱ دادگاه تجدیدنظر تهران)

نمونه رای اجرت‌المثل سرقفلی مشاعی

چکیده رای: مالک سهم مشاعی از سرقفلی می‌تواند اجرت‌المثل سهم خود را از متصرف مطالبه کند.

شماره دادنامه قطعی : 9409970221801513
تاریخ دادنامه قطعی : 1394/11/28

رای بدوی

در خصوص دعوای خانم ه. ع. فرزند ع. بطرفیت آقای ح.ر. ج.پ. فرزند علی باوکالت آقای الف. وکیل محترم دادگستری بخواسته مطالبه اجرت المثل منافع یکباب معازه موضوع اجاره نامه رسمی شماره 10934مورخ 1319/1/14 دفتر اسناد رسمی شماره 39 تهران به میزان سهم الارث از مورخ 1365/5/20 لغایت زمان صدور حکم باجلب نظر کارشناس به انضمام مطالبه خسارات دادرسی مقوم به 50001000 ریال بشرح متن دادخواست تقدیمی ، با عنایت به مجموع اوراق پرونده و نظر به اینکه به دلالت اسناد و مدارک ابرازی ، پاسخ استعلامات صورت گرفته و مدافعات خوانده ووکیل مدافع ایشان هیچگونه دلیل متقنی انتقال سهم الارث خواهان ازمنافع مغازه یاد شده و یا دلیلی که مبنی بر رضایت مشارالیها نسبت به متصرفات خوانده به قدرالسهم باشد، ارایه نشده و تصرفات خوانده من غیرحق دانسته ومالاً موضوع به کارشناس ارجاع که پس از وصول نظریه کارشناس و ابلاغ آن اعتراض موثر و مدللی بدان نشده و نظریه ابرازی نیز بلحاظ انطباق با موضوع قابل تبعیت می باشد لذا دعوای خواهان را محمول بر صحت تشخیص و به استناد مقررات مواد 320 و308 قانونی مدنی و مواد 519و515و198 قانون آئین دادرسی مدنی خوانده را به پرداخت مبلغ 1233541052 ریال بابت اصل خواسته ( اجرت المثل ایام تصرف منافع از مورخ 1365/5/20 الی 1394/6/27 ) و پرداخت مبلغ 53000000 ریال بابت حق الزحمه کارشناس وپرداخت هزینه دادرسی و اوراق تقدیمی در حق خواهان محکوم مینماید. مدیر محترم دفتر موظف است قبل از صدور اجراییه نسبت به دریافت مابه التفاوت هزینه دادرسی و ابطال تمبر از خواهان اقدام نماید . رای صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظراستان تهران می باشد.
رئیس شعبه 5 دادگاه عمومی حقوقی تهران- سیدمحمد شفیعی

رای تجدیدنظر

تجدیدنظرخواهی ح.ر. ج.پ. باوکالت غ. الف. نسبت به دادنامه شماره 9409970226500758-94/8/5 صادره از شعبه 5 حقوقی تهران دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت 1233541052ریال اجرت المثل سهمی تجدیدنظرخوانده از حق سرقفلی موضوع اجاره نامه 10934-1319/1/14 در تاریخ 65/5/20 لغایت 94/6/27 و خسارت دادرسی در حق ه. ع. باوکالت و.الف. لطفی زاده اشعار دارد مآلاً موافق قانون و مقررات موضوعه و مدارک ابرازی بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد نبوده و مستوجب نقض آن نمی باشد زیرا که اولاً قانون بوده و اعتراض بشرح لایحه تجدیدنظرخواه از جهات موجه در نقض آن نیست چراکه اولاً مالکیت مورث تجدیدنظرخوانده نسبت به دو دانگ از سرقفلی مورد بحث مسلم بوده که با فوت وی قهراً به ورثه وی از جمله تجدیدنظرخوانده منتقل گردیده است ثانیاً دادنامه 280/61 صادره از شعبه ده دادگاه صلح نیز مبین همین است ثالثاًتجدیدنظرخواه دلایلی که دلالت بر بی اعتباری سهم تجدیدنظرخوانده یا انتقال قانونی سهم مشارالیه بدوی باشد ارائه نکرده است لذا دادنامه تجدیدنظرخواسته بر اساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی صحیحاً و مطابق مقررات قانونی و خالی از هرگونه اشکال صادر شده و تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب کند ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی با هیچیک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی می داند مستنداً به قسمت اخیر ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را عیناً تأیید می نماید. رأی صادره قطعی است.
شعبه 18 دادگاه تجدیدنظر استان تهران – رئیس و مستشار
عزت اله امانی شلمزاری – علی کرمی صادق آبادی

کلام آخر

گاهی تصرف غیرقانونی در ملک مشاع رخ می‌دهد که بیش از یک مالک رسمی دارد. در این صورت دعوای خلع‌ید مشاعی از سوی هر یک از مالکین رسمی ملک مشاع به منظور بیرون کردن متصرف عدوانی مطرح می‌شود. همچنین ذینفع می‌تواند بابت استفاده غیرمجاز متصرف از سهم وی در ملک، دعوای مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف و خسارت اقامه نماید. چنانچه نیاز به وکیل متخصص ملکی دارید از طریق راه‌های ارتباطی ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ با ما در تماس باشید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- چرا زوجه نمی‌تواند درخواست خلع ید ملک مشاعی موروثی را نماید؟

خلع‌ید ملک مشاعی توسط زوجه پذیرفته نمی‌شود.‌ چرا که دعوی خلع‌ید مربوط به اموال غیر‌منقول است و زوجه از عین این اموال ارث نمی‌برد بلکه از قیمت آنها ارث می‌برد.

۲- نحوه نگارش اظهارنامه به متصرف چگونه است؟

ارسال اظهارنامه به متصرف، یکی از طرق اثبات دعوی خلع‌ید مشاعی و اخذ اجرت‌المثل است. اظهارنامه باید به گونه‌ای تحریر شود که عدم رضایت خواهان را از ابتدای تصرفات غیرقانونی برساند.

۳- اگر بین مالک و غاصب، قرارداد یا توافقی باشد چه دعوایی مطرح می‌شود؟

در این صورت حسب شرایط طرفین، دعوای تخلیه ملک اقامه می‌گردد.

۴- آیا خواهان می‌تواند هزینه‌های متحمله را دریافت کند؟

خواهان در دعوی خلع ید مشاعی می‌تواند خسارات دادرسی شامل هزینه دادرسی، حق‌الوکاله وکیل و سایر موارد را مطالبه کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *