الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی

زهرا شریفی

الزام به تنظیم سند رسمی ملک اعیانی با توجه به اینکه مال غیرمنقول قانوناً باید به ثبت رسمی برسد تقاضا می‌شود‌. علی‌الاصول مالک عرصه و اعیانی ملک یکنفر هستند، اما گاهی شخصی با اجازه مالک زمین، بنایی روی زمین می‌سازد. از آنجا که ممکن است مالک عرصه به علل مختلف از تنظیم سند رسمی اعیانی امتناع کند. لذا مالک ساختمان درصدد الزام وی به انتقال رسمی اعیانی به نام خود می‌کند. از این رو می‌بایست با آگاهی از مقررات مربوطه اقدام شود.

در این نوشته وکیل ملکی شرایط و نحوه دعوی الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی را بیان می‌کند. همچنین شما می‌توانید برای وکالت، مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه دفاعیه، شکواییه، دادخواست، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما تماس بگیرید.

شرایط الزام به تنظیم سند اعیانی

مالک عرصه می‌تواند با دیگری قرارداد رسمی مبنی بر احداث اعیانی در ملک تنظیم نماید. به موجب آن، اعیانی ساخته شده تحت مالکیت خریدار که مجاز به احداث بنا بوده قرار می‌گیرد. اگر فروشنده که مالک رسمی ملک است، از انتقال اعیانی به ذیحق امتناع نماید خریدار دعوای الزام به تنظیم‌ سند رسمی به طرفیت انتقال‌دهنده (مالک رسمی) اقامه می‌کند.

مستند قانونی دعوی الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی ماده ۱۰۴ مکرر آیین‌نامه قانون ثبت است که مقرر می‌دارد: “چنانچه پس از ثبت ملک در دفتر املاک مالک آن بموجب سند رسمی قراردادی نماید که بالنتیجه اعیان احداثی در آن ملک بملکیت طرف قرارداد که مجاز در احداث اعیانی بوده مستقر گردد خلاصه سند قرارداد او را باید در ستون انتقالات سند مالکیت و ذیل ثبت ملک قید نمود و مالک اعیانی پس از انجام عمل می تواند سند مالکیت آنرا از اداره ثبت بخواهد اداره ثبت وقت معاینه محل و تعیین حدود و حقوق ارتفاقی اعیانی را بمالک عرصه و مجاورین اخطار مینماید و در وقت مقرر صورت مجلس معاینه را تنظیم که هرگاه اختلافی نباشد با دریافت حق الثبت انتقال سند مالکیت اعیانی را صادر خواهد نمود و در صورت بروز اختلاف و ارائه گواهی رجوع بدادکاه [بدادگاه] از تاریخ تنظیم صورت مجلس تا ۳۰ روز از صدور سند مالکیت تا صدور حکم نهائی خودداری می شود.”

معمولاً حق احداث بنا با اجاره‌نامه رسمی واگذار می‌شود. از این رو اگر مدت اجاره هم به پایان برسد چون انتقال اعیانی ملک عقدی مستقل از اجاره است خللی به صحت عقد موجد احداث بنا وارد نمی‌کند. لذا در صورت امتناع مالک، الزام وی به تنظیم سند رسمی اعیانی درخواست می‌شود.

بیشتر بدانید:

دعوی الزام به تنظیم سند رسمی و مراحل آن

دعوی الزام به تنظیم سند اعیانی وقتی قابل استماع است که فروشنده مالک رسمی اعیانی باشد. دادگاه قبل از وقت رسیدگی، از اداره ثبت املاک استعلام خوانده و مالکیت وی را اخذ می‌نماید. اگر خوانده الزام به تنظیم سند اعیانی، مالک رسمی زمین باشد رسیدگی ادامه می‌یابد در غیر این صورت دعوی رد می‌شود.

قرارداد رسمی احداث اعیانی در دفتر املاک اداره ثبت محل ملک با قید نام طرفین ثبت می‌شود. اعیانی وقتی قابل ثبت در دفتر املاک است که عرصه آن قبلاً از طریق ثبت عمومی یا هیات‌های مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون ثبت یا هیات قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان‌های فاقد سند رسمی ثبت شده باشد.‌

بیشتر بدانید:

انواع سند مالکیت ملک

احداث اعیانی در زمین مشاع

ممکن است خریدار اجازه اعیانی در ملک مشاع داشته باشد. در این صورت اگر بنای ساخته شده منتقل نشود، دعوی الزام مالکین مشاعی به تنظیم سند اعیانی مطرح می‌شود. اگر چند نفر مشاعاً مالک زمینی باشند خواه ورثه باشند یا غیر ورثه، تصرف مادی هر یک از شرکا در ملک مشاع منوط به اذن سایرین است. در اینجا چنانچه احد از مالکین بدون اجازه بقیه اقدام به ساخت اعیانی در عرصه مشاع نماید هر یک از شرکا می‌تواند دعوی خلع‌ید مشاعی و قلع و قمع بنا علیه متصرف اعیانی مطرح نماید.

اجرای حکم الزام به تنظیم سند اعیانی

پس از صدور حکم قطعی الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی نوبت به اجرای حکم می‌رسد.چنانچه در مرحله اجرای احکام، محکوم‌علیه به اختیار حکم را اجرا نکند در دفترخانه حاضر نشده و سند انتقال را تنظیم نکند، دادورز زمانی را تعیین کرده و به نمایندگی از محکوم‌علیه ممتنع در دفترخانه مشخص حاضر و سند اعیانی را تنظیم می‌کند.

اگر ملک مشاعی باشد یا ورثه‌ای باشد و شرکا حاضر به اجرا نباشند، دادورز اجرای احکام به نمایندگی همه شرکا که در حکم قطعی محکوم شده‌اند سند رسمی انتقال اعیانی را امضا می‌کند.

الزام به تنظیم سند اعیانی ملک وقفی

در عمل بسیاری از اعیانی‌ها بر روی اراضی موقوفه احداث می‌شوند. بنابراین تنظیم سند رسمی با متولی وقف یا اداره اوقاف است. اراضی که عرصه آنها وقف است با اجاره‌های مدت‌دار از سوی متولی یا اداره اوقاف به اشخاص واگذار می‌شوند. اگر مستاجر مجاز به احداث اعیانی باشد، پس از ایجاد بنا می‌تواند درخواست تنظیم‌ سند رسمی به نام خود نماید.

مستاجری که مجاز به احداث اعیانی به وی واگذار نشده است چنانچه بنایی بسازد اقدام علیه خود نموده و نمی‌تواند ادعای حقی نماید. در این صورت متولی (اداره اوقاف) می تواند از طریق دادگاه اقدام به خلع‌ید و قلع و قمع بنای احداثی نماید.

نتیجه‌گیری

واگذاری اعیانی یکی از معاملات ملکی است که به موجب آن خریدار حق احداث بنا و ملکیت رسمی اعیانی را دارد. در این صورت با توجه به غیرمنقول بودن بنای ساخته‌شده و لزوم ثبت رسمی املاک، خریدار اعیانی درصدد تنظیم سند رسمی به نام خود برمی‌آید. در اینجا باید دعوی مناسب با ارائه اسناد و مدارک لازم مطرح شود‌. چنانچه نیاز به وکیل متخصص ملکی دارید از طریق شماره‌های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ با ما در ارتباط باشید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- نحوه درخواست ثبت اعیانی چگونه است؟

متقاضی درخواست صدور سند مالکیت اعیانی را به ضمیمه اصل قرارداد رسمی واگذاری احداث بنا به اداره ثبت محل تحویل می‌دهد. بعلاوه آدرس مجاورین ملک و واگذارکننده به اداره ثبت اعلام می‌شود.

۲- دادگاه صالح رسیدگی به دعوی کدام است؟

رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم‌ سند رسمی اعیانی با توچه به میزان تقویم خواهان در دادخواست، در صلاحیت دادگاه صلح محل ملک (خواسته تا یک میلیارد ریال) یا دادگاه عمومی (خواسته بیش از یک میلیارد ریال) است.

۳- اگر محکوم علیه برای اجرای حکم حاضر نشود چه اقدامی می‌شود؟

مامور اجرا به نمایندگی از محکوم‌علیه حکم الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی در دفترخانه حاضر و سند رسمی اعیانی را تنظیم می‌نماید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *