- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
برخی جرائم مستقیماً در دادگاه کیفری رسیدگی می شوند. بدون اینکه برای تحقیقات مقدماتی جرم در دادسرا اقدامی شود.
اصل بر صلاحیت دادسرا در رسیدگی ابتدایی به جرایم است. لکن این صلاحیت عام دارای استثنائاتی است که قانون آنها را مشخص نموده است.
به طور کلی، صلاحیت ذاتی محاکم، مرتبط با نظم عمومی بوده و از قواعد آمره محسوب می شود. لذا تخلف از آن از موجبات نقض رای خواهد بود.
در این مقاله وکیل کیفری جرایمی که از صلاحیت ذاتی دادسرا خارج بوده و مستقیماً در دادگاه کیفری رسیدگی می شوند را بیان می کند.
شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
جرامی که از ابتدا در دادگاه رسیدگی می شوند
فهرست مطالب
مواردی که طبق قانون رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه است عبارتند از: جرائم منافی عفت، جرائم متهمین زیر ۱۵ سال، جرائم تعزیری درجه ۷ و ۸، اتهامات و شکایات مربوط به رئیس جمهور.
در این موارد تحقیقات اولیه از عهده دادسرا خارج بوده و در دادگاه رسیدگی می شوند. این جرایم در دادگاه و بدون صدور کیفرخواست مورد رسیدگی قرار می گیرند.
چنانچه پرونده با عناوین فوق در دادسرا مطرح شود. دادسرا قرار عدم صلاحیت حسب مورد به شایستگی دادگاه کیفری ۱ یا ۲ صادر می کند. پس از آن پرونده به دادگاه کیفری محل وقوع جرم ارسال می گردد. قرار عدم صلاحیت قطعی است.
لازم به ذکر است با اجرایی شدن قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲/۶/۲۲، رسیدگی به جرایم عمدی تعزیری مستوجب مجازات درجه ۷ و ۸ در دادگاه های صلح رسیدگی می شوند. بنابراین در این موارد دادگاه کیفری ۲ صلاحیت خود را از دست داده است.
بیشتر بدانید:
جرائم منافی عفت
جرایم زنا، لواط، تفخیذ، مساحقه، قوادی از این نوع هستند. سابق بر این صرفاً زنا و لواط مستقیم در دادگاه کیفری ۱ رسیدگی می شدند. اما در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و ماده ۳۰۲ آن جرایم منافی عفت در دادگاه رسیدگی می شوند.
طبق ماده ۱۰۲ قانون مذکور، انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در این جرائم ممنوع است. مگر جرم در منظر عام واقع شده باشد. یا دارای شاکی خصوصی باشد یا به عنف و یا سازمان یافته باشد. در هر یک از این موارد تحقیقات مقدماتی از طریق دادگاه انجام می شود.
بیشتر بدانید:
جرایم متهمین کمتر از ۱۵ سال
تمامی جرائم افراد زیر ۱۵ سال مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. این دادگاه وظایفی که طبق قانون برعهده دادسرا و ضابطین دادگستری است انجام می دهد.
جرائم اطفال ۱۵ تا ۱۸ سال در موارد منافی عفت و همچنین درجه ۷ و ۸ مستقیم در دادگاه اطفال رسیدگی می شود.
در سایر موارد تحقیقات مقدماتی جرائم این اطفال در دادسرای ویژه نوجوانان مستقر در دادسرای عمومی و انقلاب به وسیله بازپرس انجام می شود.
جرائمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک هستند. اگر اطفال بالغ زیر ۱۸ سال مرتکب شوند. در دادگاه کیفری ۱ ویژه رسیدگی به جرایم نوجوانان رسیدگی می شود. در این صورت متهم از کلیه امتیازات دادگاه اطفال و نوجوانان برخوردار می شود.
در هر حال، جرائم اطفال زیر ۱۵ سال در دادگاه اطفال و نوجوانان شروع و رسیدگی می شود.
جرائم تعزیری درجه ۷ و ۸
طبق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مجازات های جرائم تعزیری به هشت قسمت دسته بندی شده اند. از لحاظ صلاحیت رسیدگی محاکم، تحقیقات مقدماتی جرایم درجه ۷ و ۸ مستقیماً در دادگاه کیفری ۲ محل وقوع جرم انجام می شود.
در مواردی که جرائم درجه ۷ و ۸ با جرایم درجه بالاتر مطرح می شود. در اینکه دادسرا صلاحیت تحقیقات مقدماتی نسبت به همه موارد اتهامی را دارد. یا باید در مورد جرایم درجه ۷ و ۸ عدم صلاحیت صادر کند اختلاف نظر است.
بیشتر بدانید:
رسیدگی به شکایات مربوط به رئیس جمهور
طبق ماده ۱۹ قانون تعیین حدود وظایف و اختیارات و مسئولیت های ریاست جمهوری ایران مصوب ۱۳۶۵. رسیدگی به تخلفات رئیس جمهور در رابطه با وظایف و اختیارات وی در صلاحیت دیوان عالی کشور است.
در مورد جرائم عادی با اطلاع مجلس در دادگاه عمومی شهر تهران صورت می گیرد. در هر یک از این موارد رسیدگی مستقیماً در دادگاه صورت گرفته و دادسرا حق مداخله ندارد.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- آیا تحقیقات در جرائم منافی عفت باید با شکایت شاکی خصوصی شروع شود؟
این جرم از مواردی است که برای انجام تحقیقات نیاز به شکایت شاکی نیست.
۲- آیا در جرم درجه هشت معاونت قابل تصور است؟
چون مجازات معاون جرم یک تا درجه پایین تر از مجازات اصلی است. لذا جرم معاونت در درجه هشت محقق نمی شود.
۳- جرمی که مجازات آن فقط جزای نقدی درجه هشت است کجا رسیدگی می شود؟
چنین جرایمی مانند رانندگی مستقیماً در دادگاه صلح (شورای حل اختلاف) رسیدگی می شوند.