- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
جرم تغییر کاربری اراضی کشاورزی که مستلزم نگارش لایحه دفاعیه مناسب و موثر است. شروط و مقرراتی برای تحقق آن وضع شده است.
این بزه در مورد اراضی زراعی و باغات خارج از محدوده قانونی شهرها، شهرک ها و روستاهای دارای طرح هادی مصوب واقع می شود.
زمانی که مالک اراضی یا متصرف به صورت غیرمجاز و غیرضروری دست به اقداماتی می زنند. به موجب آن مانع از بهره برداری، تداوم تولید و استمرار کشاورزی می گردد.
از این رو با وقوع جرم و شکایت سازمان جهاد کشاورزی، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده یا نقض رای تاثیرگذار خواهد بود.
در مقاله حاضر وکیل کیفری نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
جرم تغییر کاربری اراضی کشاورزی (زراعی و باغات)
به موجب قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب ۱۳۸۵/۸/۱، تغییر کاربری این اراضی بدون اخذ مجوز از سازمان جهاد کشاورزی ممنوع است.
متولی تغییر کاربری و شاکی، سازمان جهاد کشاورزی است. از این رو متصرف ابتدا باید با رعایت مقررات اقدام به اخذ مجوز نماید.
در بسیاری مواقع مالک یا متصرف بدون تغییر کاربری راساً اقدامات مجرمانه به عمل می آورد. با کشف جرم از سوی مامورین جهاد با مجوزی که تعریف شده است. اقدام به توقف عملیات مجرمانه و اعلام جرم تغییر کاربری غیرمجاز می نماید.
در بسیاری موارد در همان ابتدا اقدامات تغییر کاربری را تخریب سپس اعلام جرم می نماید.
بنابراین اگر متصرف اقدامی کند که نه قانون آن را مجاز دانسته و نه مجوزی از کمیسیون تبصره ۱ ماده ۱ قانون اخذ نموده باشد. رفتار وی دارای وصف کیفری تغییر کاربری است.
مجازات جرم جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی و باغ ها به قیمت روز زمین با کاربری جدید مورد نظر متخلف و قلع و قمع بنا می باشد. جزای نقدی جرم نسبی و غیرثابت است. بنابراین دادگاه به تناسب عمل متهم میزان آن را تعیین می نماید.
در صورت تکرار جرم، مرتکب به یک تا شش ماه حبس و حداکثر جزای نقدی محکوم می شود.
تنظیم لایحه دفاعیه
برای نگارش لایحه دفاعیه جرم تغییر کاربری اراضی کشاورزی لازم است چند نکته بیان شود.
▪︎ عنصر مادی جرم به شرح دستورالعمل تعیین مصادیق تغییر کاربری موضوع تصویب نامه شماره ۵۹۸۷۹/ت ۳۷۱۱۰ه مورخ ۱۳۸۶/۴/۱۹ هیات وزیران است. از قبیل برداشت یا افزایش شن و ماسه. ایجاد بنا و تأسيسات و…
▪︎ رکن معنوی جرم شامل سوءنیت عام خاص است. سوءنیت عام قصد ارتکاب رفتار فیزیکی و علم به غیرمجاز بودن عمل ارتکابی می باشد. سوءنیت خاص قصد نتیجه عمل و تغییر کاربری است.
▪︎ عنصر قانونی جرم ماده ۳ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغات مصوب ۱۳۸۵ است.
▪︎ جرمی عمدی و آنی است. بنابراین اگر تغییر کاربری مثالاً پنج سال قبل از اعلام شکایت صورت گرفته باشد. چون جرمی آنی است و در همان زمان به طور کامل محقق شده است. عمل ارتکابی مشمول مرور زمان شده و تعقیب موقوف می شود.
▪︎ شمول مرور زمان مانع قلع و قمع بنا و مستحدثات که امری حقوقی است، نمی شود. مرور زمان یکی از مواردی است که در تنظیم لایحه دفاعیه توجه می شود.
▪︎ جرم درجه هفت بوده و غیرقابل گذشت است.
▪︎ فاعل جرم مالک یا متصرف اراضی است. ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی خصوصی یا دولتی باشد. کارگر و پیمانکار مالک یا متصرف محسوب نمی شوند.
▪︎ در مواردی که بنای احداثی به منظور گلخانه، دامداری و غیره صورت گرفته است. موافقتنامه سازمان جهاد کشاورزی مبنی بر رعایت ضوابط زیست محیطی به مرجع قضایی ارائه می گردد.
▪︎ در جایی که زمین زراعی یا باغ مشاع است. به این معنی که دارای بیش از یک مالک باشد. اما یکی از مالکین اقدام به تغییر کاربری غیرمجاز کرده باشد. چون بدون اطلاع شریک بوده تنها شریک مطلع سازنده تعقیب می شود.
▪︎ محکوم می تواند تقاضای تقسیط جزای نقدی به طرفیت دادستان به دادگاه صادرکننده حکم تقدیم نماید.
کلام آخر اینکه، یک لایحه دفاعیه جامع، مستدل و مستند با بررسی مدارک و اوضاع و احوال و با بهره گیری از ظرفیت های قانونی تنظیم می شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.