- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
لایحه دفاعیه جرم سوءاستفاده از سفید امضا یا سفید مهر،،، هرگاه کسی کاغذی سفید منقوش به امضا یا مهر (اثرانگشت) خود به دیگری بدهد. مبنی بر اینکه متن مورد توافق را در آن بنویسد. لکن گیرنده برخلاف مفاد تراضی آن را به ضرر صاحب امضا تکمیل کند.
با حصول سایر شرایط، جرم سوء استفاده از سفید امضا محقق می شود. این جرم یکی از صور خاص جرم خیانت در امانت است. بنابراین وصف امانی مال در معنای آن نهفته است.
از آنجا که مانند سایر جرایم مستلزم دفاع مناسب است. لذا تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده یا نقض رای تاثیرگذار خواهد بود. در مقاله حاضر وکیل کیفری نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
جرم سوءاستفاده از سفید امضا
طبق ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات): “هرکس از سفید مُهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست آورده سوء استفاده نماید به شش ماه تا یک سال و شش ماه حبس محکوم خواهد شد.”
بنابراین هر کس از سفید امضا که به هر نحو نزد وی قرار داده است. از قبیل سپرده شدن، پیدا کردن و … سوءاستفاده کند مرتکب جرم شده است. این جرم شامل کاغذ سفید دارای امضا و چک و سفته می شود.
برای مثال، چک یا سفته سفید امضا به طلبکار سپرده می شود. مبنی بر اینکه طلب واقعی خود را در آن نوشته و مبلغ را وصول کند. اما گیرنده برخلاف تراضی، مبلغی بالاتر از میزان طلب و استحقاق خود می نویسد.
احراز و اثبات جرم ارتکابی با توجه به ادله اثبات جرم و مدارک پرونده و اوضاع و احوال صورت می پذیرد.
جرم سوءاستفاده از سفید امضا جرمی قابل گذشت است. لذا نظر به مقررات ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی، مرور زمان شکایت این جرم، یکسال از تاریخ اطلاع زیاندیده از وقوع جرم است.
توجه به چند نکته در تنظیم لایحه دفاعیه
برای تنظیم لایحه دفاعیه این جرم به چند مورد باید توجه شود.
▪︎ عنصر مادی جرم عبارت از نوشتن مطالب تعهدآور بر روی سفید امضا است که موجب ایراد خسارت شود. بنابراین جرمی است که با فعل مثبت صورت می گیرد نه ترک فعل. از سوی دیگر طریق تحصیل سفید مهر یا سفید امضا اهمیت ندارد.
▪︎ عنصر معنوی جرم سوءنیت عام است. عبارت است از قصد مرتکب به ارتکاب رفتار فیزیکی و علم وی نسبت به سند سفید امضا است.
▪︎ عنصر قانونی جرم ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ است.
▪︎ در صورت تحقق شروط مواد ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی، دادگاه می تواند مجازات جرم را تخفیف (کاهش یا تبدیل به مجازات خفیف تر) دهد.
▪︎ دادگاه می تواند با رعایت شرایط ماده ۴۶ قانون مذکور، اقدام به تعلیق مجازات نسبت به تمام یا بخشی از مجازات نماید. همچنین پس از اجرای یک سوم مجازات، امکان تعلیق بقیه مدت وجود دارد.
▪︎ مجازات جرم درجه شش است. بنابراین با توبه مرتکب و ندامت و احراز اصلاح وی نزد قاضی، مجازات ساقط می شود.
▪︎ دادگاه از صدور قرار معافیت از کیفر ممنوع است.
▪︎ در صورت حصول شرایط ماده ۴۰ قانون مجازات اسلامی، دادگاه اختیار دارد قرار تعویق صدور حکم را صادر کند.
▪︎ جرم سوءاستفاده از سفید امضا شروع به جرم و مجازات تبعی ندارد.
▪︎ مجازات معاونت در جرم یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی است.
کلام آخر، لایحه دفاعیه مناسب و موثر در خصوص جرم سوءاستفاده از سفید امضا با بررسی ادله و شرایط و اوضاع و احوال نگارش می شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.