- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
لایحه دفاعیه جرم خیانت در امانت به عنوان یکی از جرایم علیه اموال و مالکیت حائز اهمیت است.
این جرم در عقودی چون اجاره، ودیعه، وکالت و رهن محقق می شود. بنابراین شرط وقوع آن صرف وجود عقد امانی بین طرفین نیست.
اگر مالی به هر عنوان به کسی سپرده شود تا مسترد یا به مصرف معینی رسانیده شود. مشمول تعریف قانونی این جرم می شود.
از این رو با وقوع جرم و شکایت، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در پیشبرد پرونده موثر است. در ادامه وکیل کیفری نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
ارکان تحقق جرم خیانت در امانت
خیانت در امانت نیز مانند هر جرمی می بایست ارکان متشکله آن احراز شود. پس از آن است که حکم محکومیت خائن صادر و به مجازات قانونی می رسد.
عنصر قانونی و عنصر مادی و شروط تحقق این جرم در ماده ۶۷۴ قانون مجازات تعزیرات (۱۳۷۵) ذکر شده است.
چنانچه فعلی واقع شده مطابق با موارد این ماده باشد پس از احراز سوءنیت مرتکب، جرم محقق شده است. اثبات ارکان سه گانه جرم از موارد مهمی است. لذا در تنظیم لایحه دفاعیه به نفع شخص به تفکیک تبیین می شوند.
بیشتر بدانید:
جرم خیانت در امانت جرمی قابل گذشت است. متضرر می تواند ظرف یکسال از تاریخ اطلاع از جرم شکایت کند.
مجازات آن حبس از سه ماه تا یکسال و نیم است. این جرم شامل اموال منقول و غیرمنقول با حصول سایر شرایط می باشد.
تنظیم لایحه دفاعیه
برای تنظیم لایحه دفاعیه جرم خیانت در امانت حسب شرایط و موضوع پرونده نکاتی ذکر می شود.
▪︎ در این جرم سپردن مال از ارکان ضروری محسوب می شود. در این جا می بایست ثابت شود مال مورد امانت به طرف شکایت سپرده شده است.
▪︎ ممکن است امین مبایعه نامه و یا نوشته ای مبنی بر مالکیت یا واگذاری مال ارائه نماید. در این صورت ادامه روند پرونده منوط به احراز مالکیت می باشد. شاکی یا طرف شکایت می بایست به موجب لایحه دفاعیه مراتب احقاق حق را بیان کند.
▪︎ نتیجه عمل امانت گیرنده باید یکی از عناصر مادی تلف، تصاحب، مفقودی یا استعمال مال به ضرر مالک باشد. اگر هر یک از این موارد واقع شود بدون اضرار به مالک، جرم خیانت در امانت واقع نشده است.
بنابراین در لایحه دفاعیه می بایست عناصر چهارگانه مادی این جرم و نحوه وقوع آن را مدنظر قرار داد.
▪︎ عبارت “هرکار با اجرت یا بی اجرت” که در متن ماده ۶۷۴ به کار رفته است. می تواند قرینه بر این باشد که علاوه بر عقود صدر ماده، در عقود دیگر هم این جرم قابل تحقق است.
بیشتر بدانید:
▪︎ قبل از شکایت، اظهارنامه مطالبه یا استرداد مال به امانت گیرنده ارسال می شود. برخی محاکم عدم ارسال اظهارنامه و مطالبه مال امانی را زائل شدن وصف جزایی تلقی می کنند.
▪︎ ممکن است چکی به امین سپرده شود. اگر وی آن را نقد کند. می بایست وجه حاصل را به ذینفع مسترد کند والا مرتکب جرم شده است.
▪︎ در مواردی شخص مال مشاع را به شریک می سپرد که به وی مسترد کند یا به مصرف معینی برساند. به نظر می رسد با توجه به تفسیر مضیق قوانین کیفری به نفع متهم این جرم در مال مشاع جریان ندارد. نظر مخالف هم وجود دارد.
النهایه، در این موارد و سایر موارد با توجه به شرایط و ادله موجود می بایست لایحه دفاعیه جامع و مناسب نگارش شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.