- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
لایحه دفاعیه جرم فروش مال غیر چنانچه به طریق صحیح تنظیم شود. در مراحل مختلف دادرسی بدوی، تجدیدنظر و دیوان عالی کشور در پیشبرد پرونده و در مسیر احقاق حق موثر خواهد بود.
ممکن است رایی صادر شود که موجب تضییع حق طرفین شده باشد. به هر دلیل از قبیل دفاع نادرست، ناآگاهی از مقررات و رویه قضایی یا عدم نگارش لایحه مناسب حقی از طرفین زایل شده است.
از این رو پس از اقامه شکایت، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده تاثیرگذار خواهد بود. در نوشته حاضر وکیل کیفری نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
جرم فروش مال غیر
جرم فروش مال غیر جرمی است که به موجب آن شخصی بدون اذن و رضایت مالک، ملک وی را به دیگری واگذار می کند. تعبیر حقوقی آن معامله فضولی است لکن با آن فرق دارد.
از این لحاظ که وقتی فضول قصد انتقال و ایراد ضرر به مالک را داشته باشد. عمل وی مجرمانه است. با ذکر این نکته که در همه معاملات فضولی ممکن است قصد مجرمانه وجود نداشته باشد.
در فروش مال غیر، انتقال دهنده با سوءنیت مرتکب جرم می شود. به عبارتی با حصول عناصر سه گانه مادی، روانی و قانونی فعل مجرمانه محقق می شود.
به همین دلیل امکان تعقیب جزایی وی وجود دارد. همچنین امکان پیگرد کیفری خریدار عالم به اینکه مال غیر معامله شده نیز خواهد بود.
بنابراین در نوشتن لایحه دفاعیه ارکان متشکله جرم به تفکیک تبیین و مستدلاً نزد مرجع کیفری ارائه می گردد.
عنصر قانونی جرم ماده ۱ قانون راجع به انتقال مال غیر مصوب ۱۳۰۸ می باشد. رکن مادی جرم فروش مال دیگری بدون رضایت وی است. عنصر معنوی یا روانی جرم سوءنیت عام و خاص متهم است.
بیشتر بدانید:
از جمله جرایم در حکم کلاهبرداری است که دارای قواعد خاص خود می باشد. لکن مجازات آن طبق ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مصوب ۱۳۶۷ همان مجازات جرم کلاهبرداری است. لازم به ذکر است در جرم فروش مال غیر نیازی به اثبات مانورهای متقلبانه نیست.
اگر ارزش مال در زمان معامله تا مبلغ یک میلیارد ریال باشد جرمی قابل گذشت است. مازاد بر این مبلغ جرمی غیرقابل گذشت می باشد.
تنظیم لایحه دفاعیه
▪︎ اگر انتقال دهنده مال دیگری را به خود منتقل کند مرتکب جرم فروش مال غیر نشده است. ممکن است رفتار وی تحت عنوان جرم تحصیل مال از طریق نامشروع قرار گیرد. چنانچه عمل مجرمانه با جعل سند واقع باشد. مرتکب جرم جعل و استفاده از سند مجعول شده است.
▪︎ منظور از انتقال مال غیر، انتقال حقوقی و معاملاتی ملک است نه مادی و فیزیکی.
▪︎ انتقال مال اعم است از عین مال یا منفعت. بنابراین در صورت اجاره منافع متعلق به دیگری نیز صاحب ملک یا منافع می تواند شکایت نماید. اجاره دادن عین مستاجر برای مدت بیش از اجاره نامه مصداق جرم فروش مال غیر است. این موارد در تنظیم لایحه دفاعیه شکایت انتقال منافع مدنظر قرار می گیرند.
بیشتر بدانید:
▪︎ اگر موجبات تخفیف طبق مواد ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی وجود داشته باشد. محکوم علیه در لایحه دفاعیه با تاکید بر عدم ارتکاب جرمی، درخواست تخفیف (تقلیل یا تبدیل مجازات) می نماید.
▪︎ در مورد انتقال مال مشاع و سهم شریک، چون متهم در ذره ذره مال مالکیت دارد. همچنین با توجه به تفسیر مضیق و محدود قوانین کیفری به نفع متهم نمی توان قائل به جرم بودن عمل ارتکابی بود.
در هر حال لایحه دفاعیه جرم فروش مال غیر می بایست با درنظر گرفتن همه ابعاد جرم و ادله پرونده مستدلاً و مستنداً تنظیم گردد.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.