لایحه دفاعیه جرم کلاهبرداری

زهرا شریفی

 

لایحه دفاعیه جرم کلاهبرداری به لحاظ اینکه جرمی مرکب بوده و از جرایم پیچیده و مهم است. باید با تسلط و دانش کافی تنظیم شود.

کلاهبرداری جرمی است که به موجب آن کلاهبردار با مانورهای متقلبانه مال زیاندیده را می برد. جرمی علیه اموال و مالکیت است. مجازات آن حبس و جزای نقدی و ردمال می باشد.

از این رو خواه شاکی یا متهمی که برای خود حقی قائل است. درصدد دفاع و احقاق حق تضییع شده بر می آید.

بنابراین دعوایی که مطرح می شود نیازمند دفاع مناسب و تنظیم‌ لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش می باشد. در ادامه وکیل کلاهبرداری نکات کلیدی و مهم در این خصوص را بیان می کند.

 

جرم کلاهبرداری چیست؟

کلاهبرداری جرمی است که به موجب آن کلاهبردار با مانورهای متقلبانه مال دیگری را می برد. جرمی عمومی و عمدی و بر علیه اموال و مالکیت است. مجازات آن حبس و جزای نقدی و ردمال می باشد.

رد مال در این جرم خسارت شاکی خصوصی است که به حکم قانون می بایست مورد حکم‌ قرار بگیرد. از قبیل وجوه پرداختی یا ملکی است که در نتیجه فریب مالباخته به کلاهبردار منتقل شده است.

جرمی مرکب و مقید به نتیجه است. مرکب از این لحاظ که دارای اجزای فریب مالباخته و بردن مال است. تحقق جرم مقید به نتیجه و به بردن مال با رضایت شاکی است.

لایحه دفاعیه حاوی مطالبی است که با توجه به شرایط وقوع جرم و ادله ابرازی تنظیم می شود.

بیشتر بدانید:

تنظیم لایحه دفاعیه – اصول و شیوه نگارش

انواع کلاهبرداری

کلاهبرداری در یک تقسیم بندی به سنتی و رایانه ای (الکترونیکی) طبق قانون جرایم رایانه ای مصوب ۱۳۸۸ تقسیم می شود.

ماده ۱۳ قانون مذکور بعلاوه ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیکی جرم کلاهبرداری رایانه ای را بیان می کنند. ماده ۱۳ مرقوم در حال حاضر ماده ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) را تشکیل می دهد.

از سوی دیگر کلاهبرداری به ساده و مشدد تقسیم‌ می شود. عنصر قانونی جرم ساده و مشدد ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری (۱۳۶۷) است.

در نوع ساده جرم توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی و غیر از وسایل جمعی واقع می شود.

در کلاهبرداری مشدد یا جرم توسط اشخاص دولتی محقق می شود. یا وسایل متقلبانه استفاده از تبلیغ عامه و وسایل ارتباط جمعی از قبیل رادیو و تلویزیون و روزنامه است.

مجازات حبس کلاهبرداری مشدد دو تا ده سال است. مجازات کلاهبرداری ساده حبس از یک تا هفت سال است. لذا لایحه دفاعیه می بایست بر اساس نوع کلاهبرداری و مقررات مرتبط و شرایط موجود نگارش شود.

مانورهای متقلبانه

مانورهای متقلبانه عنصر ضروری جرم کلاهبرداری محسوب می شود. علاوه بر ارکان مادی، معنوی و قانونی که لازمه تحقق هر جرمی است. در کلاهبرداری مانورهای متقلبانه می بایست نزد مرجع کیفری احراز گردد.

تا زمانی که دسیسه و فریب اثبات نشود جرم مزبور ثابت نمی شود. برای این منظور در لایحه دفاعیه موارد موثر و مستقیم اعمال فریبکارانه متهم ذکر می شود.

لازم به ذکر است وقوع مانورهای متقلبانه باید قبل از بردن مال باشد. در غیر این صورت جرم کلاهبرداری اثبات نمی شود.

جرایم در حکم کلاهبرداری

جرایم در حکم کلاهبرداری از قبیل فروش مال غیر، تبانی و مواضعه برای بردن مال غیر، معرفی مال دیگری به عوض مال خود، تحصیل مال از طریق نامشروع و کلاهبرداری های ثبتی می باشند.

هر یک از جرایم فوق دارای قانون خاص و طریق اثبات آنها طبق قانون خود می باشد.‌ در هر مورد، در صورت سکوت قانون خاص، با توجه به عمومات قانون جزا عمل ارتکابی تعقیب می شود.

نحوه تنظیم‌ لایحه دفاعیه کلاهبرداری

برای دفاع و تنظیم لایحه دفاعیه این جرم مواردی لازم توجه است که آورده می شود.

▪︎ مال برده شده باید متعلق به مالباخته باشد. مالباخته بر اثر فریب کلاهبردار و با رضایت مال را تسلیم می کند. اگر مال دیگری باشد یا تسلیم مال با رضایت نباشد جرم ثابت نمی شود.

▪︎ این جرم قابل تخفیف و تعلیق است. در نتیجه محکوم علیه حکم کلاهبرداری می تواند ضمن لایحه دفاعیه از نهادهای ارفاقی قانون جزا بهره ببرد.‌

▪︎ اگر شاکی در اثر مانورهای متقلبانه فریب بخورد ولی مالی برده نشود. جرم شروع به کلاهبرداری است و برای آن مجازات تعیین شده است.

بیشتر بدانید:

جرم کلاهبرداری، ارکان و مجازات آن

▪︎ رد مال در حکم کلاهبرداری ضروری است. برای مثال، اگر وجه یا دلار ده سال پیش در اثر فریب مالباخته اخذ شده باشد. رد مال در حکم قطعی کیفری بر مبنای همان مبلغ ذکر می شود.

▪︎ معافیت از کیفر و تعویق صدور حکم در این جرم ممنوع است.

▪︎ اگر حکم به رد مال اجرا نشود. با معرفی اموال محکوم علیه (به غیر از مستثنیات دین) از سایر اموال وی وصول می شود.

همچنین شاکی می تواند با دادخواست مستقل به دادگاه حقوقی خسارات تاخیر تادیه را مطالبه کند. در این صورت ضمن لایحه دفاعیه مراتب ضرر و زیان و خسارات وارده بیان می شود.

▪︎ در مطالبه خسارت تاخیر تادیه رد مال سه دیدگاه وجود دارد. ۱- مطالبه از تاریخ وقوع جرم. ۲- مطالبه از تاریخ حکم قطعی کیفری. ۳- مطالبه از تاریخ دادخواست.

از این رو با توجه به محتویات پرونده جرم کلاهبرداری و اوضاع و احوال لایحه دفاعیه جامع، مستدل و مستند تنظیم‌ می شود.

 

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم‌ لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *