نمونه قرارداد داوری

زهرا شریفی

قرارداد یا موافقت نامه داوری توافقی است که طرفین به موجب آن حل و فصل اختلافات ناشی از قرارداد را به داور یا داوران واگذار می کنند. داوری بهترین طریق حل و فصل اختلافات ناشی از قرارداد بین طرفین در خارج از دادگاه است.

قرارداد داوری که همزمان با قرارداد اصلی یا بعد از آن تنظیم‌ می‌گردد، به قرارداد اصلی الحاق شده و جزء لاینفک و جدانشدنی آن محسوب می‌شود مگر طرفین به تراضی آن را اقاله و منحل نمایند. با تنظیم قرارداد، مراحل رسیدگی در داوری و روابط بین طرفین، تابع شرایط مقرر در آن می باشد. در ادامه نمونه قرارداد و موافقت‌نامه داوری و در آخر نکات مهم آن آورده می‌شود. 

نمونه قرارداد مستقل داوری

به موجب مواد ۱۰ و ۲۱۹ قانون مدنی، قرارداد ذیل بین طرفین لازم الاجراست و طرفین ضمن عقد خارج لازم ملزم به رعایت مفاد و مندرجات قرارداد مذکور می‌باشند.

۱- طرفین قرارداد داوری

آقای/خانم … فرزند … شماره ملی … نشانی و تلفن….

آقای/خانم … فرزند … شماره ملی … نشانی و تلفن …

داور: آقای/خانم …. فرزند … شماره ملی … نشانی و تلفن ….

هیات داوران: داور اختصاصی طرف اول …. داور اختصاصی طرف دوم …. سر داور …..

۲- موضوع و اختیارات داوری

داوری و حل و فصل اختلافات احتمالی ناشی از قرارداد اصلی مورخ شماره … مورخ…. در خصوص تعبیر، تفسیر، اجرا، بی اعتباری قرارداد شامل فسخ، انفساخ و بطلان، خسارت تاخیر تادیه و سایر اختیارات لازمه که جهت رفع اختلافات و فصل خصومت طرفین مورد نیاز است.

۳- مدت داوری

مدت داوری از زمان ابلاغ دادخواست داوری به نشانی ثنای داور، به مدت سه ماه است. داور (داوران) با امضای این قرارداد قبولی خود را اعلام نمودند. تمدید مهلت مزبور با توافق کتبی طرفین امکانپذیر است/ طرفین اختیار تمدید مدت را برای یکبار به مدت (سه ماه) به داور اعطا نمودند.

۴- روند رسیدگی داور

ارجاع اختلاف به داور، شروع داوری محسوب می شود. داور ضمن رعایت اصل تناظر از طرفین برای حضور در جلسه رسیدگی دعوت به عمل می‌آورد. تعیین زمان و مکان تشکیل جلسه یا جلسات داوری با داور است که مکان آن در شهر… می‌باشد.

ابلاغ اوراق دعوی و اوقات رسیدگی فقط از طریق اظهارنامه به اقامتگاه قانونی طرفین (نشانی ثبت شده در سامانه ثنا) صورت می گیرد. ابلاغ حضوری به طرفین، رافع تکلیف ارسال اظهارنامه می باشد.‌

در صورت فنی بودن موضوع اختلاف، داور موضوع را به کارشناس ارجاع می دهد. همچنین در صورت لزوم، جهت معاینه و تحقیق محلی داور در محل حضور پیدا کرده و نتیجه تحقیقات صورتجلسه شده و به امضای داوران و حاضرین می رسد.‌ پرداخت هزینه کارشناس و سایر هزینه های ضروری با متقاضی است.

در صورت محکومیت خوانده، داور ضمن رای، محکوم علیه را به پرداخت هزینه‌هایی که خواهان در طول داوری متحمل شده است، محکوم می‌نماید.

۵- ابلاغ رای داور

طرفین توافق نمودند ابلاغ رای داور از طریق ارسال اظهارنامه انجام شود. صدور رای و ابلاغ آن به طرفین باید داخل مدت داوری باشد.

۶- حق الزحمه داور

حق الزحمه داور مبلغ … تعیین می شود که بتساوی برعهده طرفین است که پرداخت کنند.‌

۷- تشریفات رسیدگی

مطابق ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی رسیدگی در داوری تابع تشریفات قانون مذکور نمی باشد. در هر حال می بایست قواعد داوری در قانون مذکور رعایت شود.

۸- موجه بودن رای داوری

رأی داوری می بایست مستدل و مستند به مواد قانونی باشد. همچنین مخالف قوانین‌ موجد حق و مقررات آمره جاریه نباشد به طوری که اجرای رای امکانپذیر باشد.

۹- صلح بین طرفین

داور می تواند بر مبنای سازش طرفین رای صادر نماید. لکن راساً نمی‌تواند اقدام به صلح و سازش کند مگر طرفین بعداً به تراضی چنین اختیاری به وی بدهند.

۱۰- عزل داور

طرفین مجاز به عزل داور در طول داوری نمی باشند.‌

۱۱- مسئولیت داور

چنانچه داور (داوران) در ایفای داوری مرتکب تقلب یا تقصیر شوند که موجب ضرر مالی به طرفین گردد. متضرر می تواند برای احقاق حقوق خود به محاکم دادگستری مراجعه نماید.

برای مشاهده خصوصیات داوری و مزایای آن که باید در یک قرارداد داوری رعایت شود، کلیک کنید.

چند نکته در قرارداد داوری

طرفین قبل از ارجاع اختلاف به داوری بایستی موارد ذیل را رعایت کنند.

▪︎ داوری در مورد اموال عمومی و دولتی با اطلاع مجلس شورای اسلامی و تصویب هیات وزیران امکانپذیر است.

▪︎ در قراردادهای بین اتباع ایرانی و خارجی، تا قبل از بروز اختلاف، ارجاع داوری به اشخاصی که تابعیت طرف قرارداد را دارد ممنوع است.

▪︎ دعاوی ورشکستگی، اصل نکاح، فسخ نکاح، طلاق و نسب قابل ارجاع به داوری نمی باشند.

▪︎ اشخاص ذیل را نمی‌توان داور تعیین نمود. ۱- اشخاص فاقد اهلیت قانونی. ۲- کسانی که به موجب حکم قطعی دادگاه از داوری محروم‌ شده‌اند. ۳- قضات و کارمندان اداری شاغل در محاکم.

▪︎ داوری با تراضی کتبی طرفین قرارداد یا فوت و یا حجر هر یک از آنها از بین می‌رود.

کلام آخر

برای نگارش یک قرارداد و موافقت‌نامه داوری صحیح و نتیجه بخش باید، اولاً اصول و قواعد قراردادنویسی رعایت شود.‌ ثانیاً با تسلط بر مقررات داوری و قرارداد اصلی و شروط آن و اختلافات احتمالی برخواسته از آن، قرارداد داوری را تنظیم‌ نمود. از این رو توصیه می شود جهت دریافت مشاوره داوری و تنظیم‌ قرارداد با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

                   دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- آیا طرفین می توانند اختیار تعیین دستمزد را به داور اعطا کنند؟

طرفین‌ می‌توانند به تراضی و با تعیین حداکثر، این اختیار را به داور یا داوران بدهند.

۲- اگر به هر دلیلی داور از داوری انصراف دهد تکلیف چیست؟

در این صورت حل اختلاف با دادگاه است.

۳- چنانچه یکی از داوران از امضای رای امتناع کند آیا رای صادره قانونی است؟

رای داوری با نظر اکثریت داوران صادر می شود و مراتب امتناع داور قید می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *