- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
تنظیم دادخواست صحیح، اولین گام داوری است. یکی از طرق حل و فصل اختلاف قراردادی، داوری است. طرفین قرارداد توافق می کنند شخص یا اشخاصی معین در صورت بروز اختلاف آن را حل و فصل کنند. در مواردی حل اختلاف را به طور کلی به داور مرضی الطرفین (داور یا داوران بعداً تعیین می شوند) واگذار میکنند.
با حدوث اختلاف، اولین اقدام خواهان تنظیم یک دادخواست صحیح، جامع و بی نقص است. به گونه ای که منتهی به رایی مطلوب و نتیجه بخش گردد. درست است طبق ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی، رعایت تشریفات و قواعد شکلی این قانون در داوری الزامی نیست. لکن دادخواست باید به گونه ای باشد که خواسته های خواهان به تفکیک قید شده و موجب رسیدگی و رای مناسب شود.
چون داوری شیوه استثنایی رفع اختلاف قراردادی است لذا نمی توان تفسیر گسترده از آن نمود. یکی از موارد تفسیر محدود، اظهارنظر داور در چارچوب دادخواست و خواسته خواهان می باشد.
تنظیم دادخواست و ابلاغ به داور
اولین مرحله ارجاع اختلاف به داوری، تنظیم دادخواست میباشد. متضرر یا متعهدله قرارداد شخصی است که شروع کننده داوری است. دادخواست به اقامتگاه داور یا داوران در سامانه ثنا از طریق اظهارنامه ابلاغ می شود. با وجود شرط داوری در قرارداد، مطرح نمودن دعوی در دادگاه امکانپذیر نیست. در این صورت دادگاه قرار عدم استماع دعوی صادر مینماید.
از این رو الزاماً مسیر داوری باید طی شود. با توجه به توافقات فی مابین و نقض شروط ضمن عقد توسط طرف قرارداد، دادخواست صحیح تنظیم میگردد. اگر موضوع اختلاف بی اعتباری قرارداد است، ابتدا بررسی میشود داور صلاحیت اظهارنظر در خصوص انحلال قرارداد را دارد یا خیر. این امر در شرط داوری یا موافقتنامهای که به امضای طرفین رسیده درج شده است. موارد انحلال شامل فسخ، انفساخ و بطلان قرارداد است.
اگر داور صلاحیت رسیدگی به موضوع را نداشته باشد اولاً: از ابتدا نباید موضوع به وی ارجاع شود و میبایست دعوی مناسب در دادگاه مطرح شود. ثانیاً: در صورت ارسال دادخواست، داور از انجام داوری امتناع مینماید. چرا که یکی از موارد ابطال رای داوری، اظهارنظر در موردی است که صلاحیت ندارد.
مراحل داوری چیست؟
مراحل رسیدگی در داوری صحیح عبارتند از: تنظیم دادخواست و ابلاغ به داور یا داوران.، بررسی دادخواست و خواسته خواهان و ارزیابی مدارک ارائه شده، ارسال نسخه ای از دادخواست و ادله به خوانده ضمن تعیین زمان و مکان رسیدگی از طریق اظهارنامه.
سپس تنظیم صورتجلسه رسیدگی با اخذ اظهارات و دفاعیات طرفین و ادله آنها. اگر نیاز به کارشناسی است تعیین کارشناس و ارجاع موضوع به وی با تفکیک موارد. مراحل رسیدگی در داوری را به طور کامل اینجا مشاهده کنید.
نمونه دادخواست داوری
خواهان که از نقض تعهدات طرف قرارداد متضرر شده است. چنانچه شرط ضمن عقد یا قرارداد داوری وجود داشته باشد، موارد دادخواست صحیح و ادعانامه را به موجب اظهارنامه به داور ابلاغ مینماید. در ادامه نمونه دادخواست داوری آورده میشود.
اظهارکننده: خواهان (مالک)
اظهارشونده: داور (داوران)
وکیل: زهرا شریفی وکیل پایه یک دادگستری
موضوع دادخواست: رسیدگی به اختلاف قرارداد مشارکت در ساخت شماره … مورخ… به موجب خواسته های مندرج در متن.
ضمائم دادخواست: وکالتنامه وکیل، قرارداد مشارکت در ساخت و الحاقیههای آن، اظهارنامه انفساخ عقد، تأمین دلیل، توافقات بعدی طرفین در صورت وجود.
مخاطب محترم و داور قرارداد موصوف در فوق، باسلام به موجب وکالتنامه الکترونیکی شماره … به وکالت از خواهان دعوی به عرض میرساند. همانطور که مستحضرید شما به عنوان داور قرارداد مذکور تعیین شدهاید و قبولی خود را با امضای ذیل قرارداد، به طور مکتوب اعلام کردهاید.
هم اکنون با توجه به وقوع اختلافات بین موکل و سازنده که درنتیجه نقض تعهدات از سوی سازنده حادث شده است و تحقق شرط انفساخ به موجب ماده ۱۲ قرارداد که مراتب انفساخ قرارداد طی اظهارنامه شماره … مورخ … به خوانده ارسال شده است بعلاوه تامین دلیل شماره … مورخ … از سوی شورای حل اختلاف صادر شده است. درخواست رسیدگی به موضوعات ذیل و صدور رای و ابلاغ به طرفین ظرف مدت ششماه مندرج در توافقنامه داوری خواستارم.
۱- تایید انفساخ قرارداد مشارکت در ساخت شماره .. مورخ …
۲- مطالبه وجه التزام مقرر در ماده ۱۴ قرارداد از تاریخ … به بعد.
۳- خلع ید سازنده و لوازم متعلق به وی از ملک مذکور به پلاک ثبتی….
۴- محکونیت خوانده به پرداخت حق الزحمه داور و کلیه هزینه هایی که خواهان در طول داوری متحمل می شود.
لازم به ذکر است نحوه رسیدگی و ابلاغ رای به طرفین وفق توافقات طرفین در موافقتنامهای که به قرارداد مذکور الحاق شده است انجام میشود. با احترام
نتیجه گیری
در تنظیم دادخواست صحیح داوری میبایست ضمن توجه به مندرجات شرط داوری، موارد اختلاف به طور مجزا و به تفکیک عنوان گردد. چرا که داور طبق خواسته (خواسته های) خواهان و مفاد آن اقدام به رسیدگی و صدور رای مینماید.
از این رو با توجه به استثنایی بودن رسیدگی در داوری و لزوم توجه به مقررات آن، توصیه می شود دادخواست توسط داور متخصص نگارش شود. جهت دریافت مشاوره داوری و تنظیم دادخواست با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات متداول
۱- اگر طرفین نسبت به حق الزحمه داور تراضی ننموده باشند، چطور پرداخت میشود؟
در این صورت طبق توافق خواهان با داور یا بر اساس آیین نامه حق الزحمه داوری مصوب ۱۴۰۱ قوه قضاییه، دستمزد داور پرداخت میشود.
۲- دادخواست داوری به چه آدرسی ابلاغ میشود؟
دادخواست به اقامتگاه داور که در سامانه ثنا ثبت شده، ابلاغ میگردد.
۳- آیا دادخواست داوری باید در فرم دادخواست دادگاه تنظیم شود؟
با توجه به عدم لزوم رعایت قواعد آیین دادرسی مدنی در مرحله داوری، دادخواست صحیح داوری به موجب اظهارنامه و از طریق دفاتر خدمات قضایی به داور ابلاغ میشود.