- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده قبل و بعد از دادخواست با رعایت مقررات و شرایط مربوط می باشد.
در حقوق ایران با امضای مبایعه نامه مالکیت مبیع به خریدار منتقل می شود. لکن انتقال رسمی ملک به خریدار جزء لاینفک قرارداد و کامل کننده آن بوده که قانوناً می بایست انجام شود.
دعوی الزام به تنظیم سند رسمی در مورد املاکی است که دارای سابقه ثبتی در اداره ثبت هستند. اگر ملک فاقد سابقه ثبت باشد. دعوی اثبات مالکیت مطرح می شود.
در مقاله حاضر وکیل ملکی تهران شرایط این دعوی را در صورت فوت فروشنده (فروشندگان) یا مالک رسمی قبل و بعد از دادخواست بیان می کند.
همچنین شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
الزام به تنظیم سند چیست؟
طبق ماده ۲۲ قانون ثبت دولت فقط کسی را مالک می شناسد که ملک در دفتر املاک به نام وی ثبت شده یا وراثتاً به وی منتقل شده باشد. همچنین طبق مواد ۴۶، ۴۷ و ۴۸ قانون یادشده مالکیت عادی اشخاص در ادارات و سازمانهای دولتی پذیرفته نمی شود.
همچنین به موجب قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳/۰۲/۲۶ مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاملات اموال غیرمنقول باید با سند رسمی صورت بگیرند.
از این رو خریداری که با قولنامه یا مبایعه نامه ملکی را ابتیاع نموده درست است که مالک شناخته می شود. لکن جهت بهره مندی از مزایا و امتیازات مالکیت مورد معامله، باید سند رسمی به نام وی تنظیم گردد.
فوت فروشنده در دعوی الزام به تنظیم سند قبل از دادخواست
در مواردی قبل از تنظیم سند در دفترخانه، مالک اصلی که ملک در دفتر املاک اداره ثبت به نام وی است یا فروشنده فوت شده است. در این صورت سند رسمی باید توسط وراث قانونی حین الفوت امضا و به نام خریدار تنظیم گردد.
بیشتر بدانید:
ممکن است ملک چند دست منتقل گشته بدون اینکه سند رسمی تنظیم شده باشد. ممکن است در این میان برخی انتقال دهندگان یا مالک اصلی فوت کرده باشند.
در اینجا خریدار آخر که درصدد انتقال رسمی ملک به خود است. دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را اولاً به طرفیت همه انتقال دهندگان و مالک رسمی مطرح می کند. ثانیاً اگر افرادی فوت کرده اند وراث هر یک قائم مقام متوفی بوده و دعوی به طرفیت ورثه اقامه می شود.
به پیوست دادخواست گواهی انحصار وراثت متوفی و در صورت عدم دسترسی حتی الامکان گواهی فوت و استشهادیه فوت ضمیمه می شود.
فوت فروشنده پس از دادخواست
ممکن است فروشنده در زمان ثبت دادخواست در قید حیات باشد و در طول رسیدگی فوت کند. در این صورت با اعلام خواهان، دادگاه قرار توقیف دادرسی را تا معرفی وراث متوفی صادر می کند. ادامه رسیدگی بعد از معرفی ورثه صورت می پذیرد.
اگر بعد از دادخواست کاشف به عمل آید احد از خواندگان این دعوی در زمان ثبت دادخواست فوت شده بود. دادگاه بدون هیج گونه عملیات دیگری قرار عدم استماع دعوی را صادر می نماید.
در این صورت دادخواست جدید با خوانده قراردادن وراث فروشنده متوفی مطرح می گردد.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- وراث قانونی متوفی چه کسانی هستند؟
اشخاصی که در زمان فوت مورث به ترتیب طبقات ارث زنده بوده اند.
۲- اگر فرزند فروشنده متوفی فوت کرده باشد چه باید کرد؟
وراث قانونی متوفی اخیر هم باید خوانده قرار بگیرند.
۳- اگر مبایعه نامه مفقود شده باشد اقدام خریدار چیست؟
با مفقود شدن مبایعه نامه اثبات وقوع بیع در دادخواست اضافه می شود. در این موارد در دعوی الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده با شهادت شهود و سایر موارد مالکیت خواهان اثبات می شود.