- دعوی خلع ید به استناد سند عادی - 2025-02-19
- دعوی خلع ید زمین کشاورزی - 2025-02-17
- شرایط تحقق ارث - 2025-02-15
شروط ضمن عقد نکاح از سوی زوجین در زمان عقد امضا و به موجب آن زوج متعهد به ایفای شروط دوازدهگانه میشود. با امضای هر یک مرد متعهد میشود در صورت تخلف، زوجه وکیل و وکیل در توکیل بوده و با مراجعه به دادگاه و اثبات تخلف زوج، خود را مطلقه نماید. به علاوه در سند ازدواج مرد به زن وکالت میدهد در صورت بذل مهریه و حقوق مالی، زوجه از طرف زوج قبول مابذل کند.
طرفین می توانند علاوه بر شروط چاپی، در مورد هر شرطی که خلاف مقتضای عقد نکاح نباشد توافق کنند. در نوشته حاضر وکیل طلاق تهران به طور کاربردی به بیان شروط ضمن عقد پرداخته است.
شروط ۱۲ گانه ضمن عقد نکاح
شروط ضمن عقد نکاح که در سند نکاحیه به صورت چاپی هستند به شرح ذیل میباشند:
الف- ضمن عقد نکاح/خارج لازم زوجه شرط نمود هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخيص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری يا سوءاخلاق و رفتار وی نبوده زوج موظف است تا نصف دارائی موجود خود را در ایام زناشوئی که با او بدست آورده يا معادل آنرا طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.
ب- ضمن عقد نکاح/عقد خارج لازم زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل غیر داد که در موارد مشروحه زیر با رجوع به دادگاه و اخذ مجوز از دادگاه پس از انتخاب نوع طلاق خود را مطلقه نماید و نیز به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل غیر داد تا در صورت بذل از طرف او قبول نماید.
مواردی که زن می تواند حسب مورد از دادگاه تقاضای صدور اجازه طلاق نماید بشرح زیر است:
۱- استنكاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت ۶ ماه به هر عنوان و عدم امكان الزام او به تأديه نفقه و همچنين در موردي كه شوهر ساير حقوق واجبه زن را به مدت ۶ ماه ايفا نكند و اجبار او به ايفا هم ممكن نباشد.
۲- سوء رفتار يا سوء معاشرت زوج به حدي كه ادامه زندگي را براي زوجه غيرقابل تحمل نمايد.
۳- ابتلاي زوج به امراض صعبالعلاج به نحوي كه دوام زناشويي براي زوجه مخاطرهانگيز باشد.
۴- جنون زوج در مواردي كه فسخ نكاح شرعا ممكن نباشد.
۵- عدم رعايت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلي كه طبق نظر دادگاه صالح، منافي با مصالح خانوادگي و حيثيت زوجه باشد.
۶- محكوميت شوهر به حكم قطعي به مجازات ۵ سال حبس يا بيشتر يا به جزاي نقدي كه بر اثر آن عجز از پرداخت منجر به ۵ سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به ۵ سال یا بیشتر بازداشت شود و حكم مجازات در حال اجرا باشد.
۷- ابتلاي زوج به هرگونه اعتياد مضري كه به تشخيص دادگاه به اساس زندگي خانوادگي خلل وارد آورد و ادامه زندگي مشترک را برای زوجه دشوار باشد.
۸- زوج، زندگي خانوادگي را بدون عذر موجه ترك كند. تشخيص ترك زندگي خانوادگي و تشخيص عذر موجه با دادگاه است و يا شش ماه متوالي بدون عذر موجه از نظر دادگاه غيبت كند.
بیشتر بدانید:
۹- محكوميت قطعي زوج در اثر ارتكاب جرم و اجراي هرگونه مجازات اعم از حد و تعزير در اثر ارتكاب جرمي كه مغاير با حيثيت خانوادگي و شؤون زوجه باشد. تشخيص اين كه مجازات مغاير با حيثيت خانوادگي است با توجه به وضع و موقعيت زوجه و عرف و موازين ديگر با دادگاه است.
۱۰- در صورتي كه پس از گذشت ۵ سال، زوجه از شوهر خود به جهت عقيم بودن و يا عوارض جسمي ديگر صاحب فرزند نشود.
۱۱- در صورتي كه زوج مفقودالاثر شود و ظرف ۶ ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پيدا نشود.
۱۲- زوج همسر دیگری بدون رضايت اختيار كند يا به تشخيص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننمايد.
توافق طرفین بر شروط ضمن عقد نکاح
در حقوق ایران حق طلاق با مرد است. از این رو برای اینکه زوجه بتواند مطلقه شود و مرد راضی به جدایی نباشد، باید تخلف مرد در مورد یکی از شروط ضمن عقد نکاح را ثابت کند. همچنین زوجین ضمن عقد میتوانند هر شرطی که مخالف قانون نباشد، قرار دهند.
از نظر حیات حقوقی، شروط یا صحیح هستند یا باطل. گاهی شرط باطل و مبطل است. شرط باطل شرطی است که خود باطل است بدون اینکه تاثیری در صحت عقد داشته باشد. شرط مبطل آن است که هم شرط و هم عقد باطل میباشند. بنابراین در زمان توافق بر شروط ضمن عقد نکاح، باید دقت شود نسبت به چه چیزی توافق میشود.
طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی طرفین میتوانند نسبت به شروط دیگری غیر از شروط چاپی ضمن عقد توافق کنند. موارد مذکور در ماده ۱۱۱۹ جنبه تمثیلی دارند به این معنا که میتوان علاوه بر آنها، بر شروط دیگری نیز توافق نمود. از جمله شروط دیگر که طرفین میتوانند ضمن عقد نکاح توافق کنند عبارتست از:
ادامه تحصیل زوجه و اخذ مدارج بالاتر
خروج زوجه از کشور به هر تعداد و مدت
اختیار زوجه در تعیین مسکن مشترک
وکالت در طلاق با قید اختیارات لازم
اشتغال زوجه
ادامه اشتغال زوجه به شغل فعلی
و….
نمونه آرای مربوط به شروط عقد نکاح
◇ اگر حق زوجه برای انتخاب مسکن محدوده تهران باشد، به این معنی است که بدون رضايت زوجه، خارج از شهر تهران منزل اختیار نشود نه اینکه تعیین مسکن در هر جای تهران با زوجه باشد.
(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۳۰۰۰۹۲۸ – ۱۳۹۳/۶/۱۵ شعبه ۳۰ دادگاه تجدیدنظر تهران)
◇ به موجب بند ۱۲ شروط ضمن عقد نکاح، ازدواج مجدد زوج بدون رضايت زوجه از موجبات تحقق وکالت زوجه در طلاق است که با توجه به اطلاق ازدواج مجدد، شامل ازدواج دائم و موقت می شود. همچنین نزدیکی به عنوان قید تاثیر ازدواج مجدد ذکر نگردیده بنابراین عدم نزدیکی با همسر دوم تاثیری بر وکالت در طلاق زوجه ندارد.
(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۹۰۶۱۰۰۱۸۴ – ۱۳۹۳/۳/۲۵ شعبه ۱ دیوان عالی کشور)
سخن پایانی
زوجین میتوانند در زمان عقد نکاح علاوه بر شروط ۱۲ گانه، هر شرطی که مخالف مقتضای ذات عقد نباشد را ذکر کنند. در این صورت زوج ملزم به رعایت و متعهد به آن میباشد. جهت دریافت مشاوره در خصوص شروط ضمن عقد نکاح و اعطای وکالت با شمارههای ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۰۲۱۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات متداول
۱- آیا حکم قطعی پرداخت نفقه برای درخواست طلاق زوجه کافی است؟
در طلاق به دلیل نفقه، باید علاوه بر محکومیت زوج به پرداخت نفقه، زوج رای را اجرا ننموده باشد.
۲- با محکومیت زوج به حبس، درخواست طلاق زوجه چگونه است؟
پس از محکومیت به حبس و زندانی بودن زوج، زوجه میتواند دادخواست طلاق را به این دلیل ثبت کند.
۳- اگر پس از دادخواست طلاق، زوج نفقه محکومیت را پرداخت کند تکلیف طلاق چه میشود؟
پرداخت نفقه خللی بر دعوی طلاق به وجود نمیآورد. با عدم اجرای رای نفقه، حق زن بر طلاق ایجاد و یکی از شروط ضمن عقد نکاح برای طلاق محقق شده است.