- دعوی خلع ید به استناد سند عادی - 2025-02-19
- دعوی خلع ید زمین کشاورزی - 2025-02-17
- شرایط تحقق ارث - 2025-02-15
اظهارنامه اخطاری قانونی است که به موجب آن اظهارکننده از طریق آن از طرف مقابل حقی را مطالبه میکند. اظهارنامه تخلیه ملک استیجاری از سوی موجر و گاهاً از سوی مستاجر ارسال میشود که نمونه آن در ادامه آورده میشود.
در مواردی موجر درصدد تخلیه مورد اجاره برمیآید، در این صورت، قبل از پایان مدت اجاره میتواند با تنظیم اظهارنامه مراتب تخلیه ملک و آماده بودن ودیعه را به مستاجر اعلام نماید. با اظهارنامه، مستاجر نمیتواند بعداً منکر آماده بودن ودیعه شود. در ادامه بهترین وکیل ملکی تهران موارد تخلیه و تامین دلیل تخلیه ملک استیجاری را بیان میکند.
موارد تخلیه ملک اجارهای
اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر برای مدت معین (معمولاً یکساله) مالک منافع عین مستاجره میشود. گاهی طرفین قرارداد را تمدید میکنند و در مواردی موجر قصد تخلیه ملک را دارد. طبق قانون و قرارداد بین طرفین، مستاجر باید محل را در موعد مقرر در اجارهنامه تخلیه کند. در صورت عدم رضایت موجر به ادامه تصرفات استیجاری، وی میتواند یکماه پیش از انقضای مدت اجاره، با ارسال اظهارنامه تخلیه ملک در موعد مقرر را به مستاجر اعلام و ابلاغ کند.
مستاجر نیز میتواند قبلاً با اظهارنامه آمادگی خود را جهت تخلیه ملک به موجر اعلام کند. در این صورت میبایست در زمان انقضای مدت اجاره، مبلغ ودیعه با توجه به شروط قرارداد به مستاجر تودیع گردد. اظهارنامه از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به طرف مقابل ابلاغ میشود.
وقتی در سامانه عدل ایران، گواهی الکترونیکی مبنی بر ابلاغ اظهارشونده قرار گرفت، مراتب از طریق پیامک به اظهارکننده اعلام میشود. اظهارکننده میتواند از این طریق بعداً در محاکم قضایی جهت احقاق حق به مفاد آن و درخواست تخلیه ملک در استناد نماید.
نمونه اظهارنامه تخلیه ملک استیجاری
در اینجا، نمونه اظهارنامه تخلیه ملک جهت اطلاع از مفاد آن بیان میشود.
اظهارکننده: موجر
اظهارشونده: مستاجر
وکیل اظهارکننده: زهرا شریفی وکیل پایه یک دادگستری
مخاطب محترم با سلام، بنا به تجویز ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی بدین شرح به شما ابلاغ میشود. طبق قرارداد اجاره بشماره و تاریخ… شما به مدت یکسال از تاریخ … الی … مستاجر مورد اجاره واقع در … میباشید. با توجه به اینکه یک ماه دیگر مدت اجاره منقضی میگردد و قصد تمدید مدت را ندارم به موجب این اظهارنامه قانوناً و رسماً به شما ابلاغ میگردد راس پایان مدت، ملک را تخلیه کامل و تحویل فرمایید.
بدیهی است با تخلیه ملک، مبلغ ودیعه به شماره حساب اعلامی از سوی شما مسترد میگردد. بدیهی است در صورت عدم تخلیه ملک، در خصوص خسارات وارده اقدامات لازم قانونی صورت خواهد گرفت.
تامین دلیل تخلیه ملک
تامین دلیل تخلیه ملک در مواردی لازم است که موجر از تحویل مورد اجاره پس از انقضای مدت قرارداد ممانعت میکند. در این جا مستاجر اقدامات لازم جهت استنادات قانونی بعدی را به عمل میآورد. تامین دلیل نهادی حقوقی است که به موجب آن از دلایل موجود که در آینده ممکن است دسترسی به آن مشکل شود از سوی مرجع قضایی صورتبرداری میشود.
دعوی تامین دلیل در دادگاه صلح محل ملک اقامه میشود. برای این منظور عضو مجری قرار، به محل مراجعه و تخلیه مورد اجاره را صورتجلسه میکند ضمن اینکه کلید را از مستاجر اخذ و ضمیمه پرونده مینماید. با تامین دلیل، موجر بعداً نمیتواند مدعی عدم تخلیه ملک شود و به واسطه آن، دعوی واهی خسارت تاخیر یا عدم تخلیه را مطرح نماید. مستاجر نیز پس از دریافت مبلغ ودیعه یا قرضالحسنه، طبق شروط قرارداد ملک را تخلیه میکند. تخلیه قبل از دریافت ودیعه کلاً یا جزئاً، دستیابی به ودیعه را دشوار میکند. چه بسا مستاجر ناگزیر از اقامه دعوا شده و با صرف هزینه و زمان و انرژی مدتها بعد ودیعه را دریافت نماید.
کلام آخر
تخلیه ملک استیجاری یکی از دعاوی ملکی است که به موجب آن مالک خواهان عدم ادامه تصرفات مستاجر میباشد. بهترین راه مطالبه این حق، ارسال اظهارنامه تخلیه به مستاجر، قبل از انقضای مدت اجاره است. از این طریق موجر در برابر ادعاهای واهی بعدی مستاجر قرار نمیگیرد. در صورت نیاز به وکیل ملکی و دریافت مشاوره با شمارههای ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس برقرار نمایید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات متداول
۱- اگر ودیعه مسترد نشود تکلیف مستاجر چیست؟
پس از اعلام آمادگی مستاجر بر تخلیه، تا زمان اخذ ودیعه میتواند به تصرفات خود در ملک ادامه دهد.
۳- آیا موجر قبل از استرداد ودیعه میتواند وجه التزام مطالبه کند؟
مطالبه وجه التزام قراردادی از سوی موجر، منوط به استرداد مبلغ ودیعه است.
۳- آیا ارسال اظهارنامه تخلیه به موجر قانوناً الزامی است؟
اگر مستاجر قصد تخلیه ملک را دارد، بهتر است یکماه قبل از انقضای قرارداد، مراتب تخلیه را از طریق اظهارنامه به موجر اعلام نماید.