- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
لایحه دفاعیه الزام به تنظیم سند رسمی حاوی نکاتی است که می بایست از سوی طرفین پرونده رعایت شود. الزام به تنظیم سند از دعاوی مهم ملکی و بعضاً پیچیده محسوب می شود.
طبق مواد ۲۲، ۴۶، ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت، معاملات اموال غیرمنقول می بایست در دفتر املاک ثبت شود. مالکیت به موجب سند عادی در سازمانها و ادارات دولتی پذیرفته نمی شود.
ضمن اینکه قانون الزام به ثبت رسمی معاملات غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳/۰۲/۲۶ مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکیدی بر ثبت رسمی این نوع دارایی ها می باشد.
دعوایی که مطرح می شود نیازمند دفاع مناسب و تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش می باشد. در ادامه وکیل ملکی تهران نکات کلیدی و مهم را بیان می کند.
نحوه تنظیم لایحه دفاعیه الزام به تنظیم سند
در لایحه دفاعیه باید اسلوب و شیوه صحیح تنظیم آن رعایت شود. لایحه حسب مورد خطاب به قاضی دادگاه بدوی یا تجدیدنظر یا دیوان نگارش می شود.
در مواردی که دادگاه به لحاظ فنی بودن، موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می نماید. در این صورت، متقاضی خطاب به کارشناس در جهت شفافیت و تشریح و توضیح دعوا جهت انجام بهتر کارشناسی اقدام می کند.
لایحه متشکل از قسمت های مقدمه، شرح دعوی، ایرادات شکلی و ایرادات ماهوی و در آخر نتیجه گیری می باشد.
موارد لازم در تنظیم لایحه با توجه به محتویات پرونده و مدارک موجود و ادله جدید ضمیمه لایحه شرح داده می شوند. ممکن است پرونده در مرحله رسیدگی نخستین باشد یا در مرحله اعتراض به رای باشد.
بیشتر بدانید:
لایحه اعتراضیه رای الزام به تنظیم سند ممکن است در مورد واخواهی، تجدیدنظرخواهی، اعاده دادرسی، اعتراض ثالث به رای قطعی، اعتراض ثالث اجرایی باشد.
در خصوص هر یک با توجه به رای صادره و مدارک و ادله پرونده و اقرار طرف و سایر موارد لایحه دفاعیه تنظیم می گردد.
چند نکته
از جمله ایرادات، موانع و مواردی که در تنظیم لایحه دفاعیه موثر است شامل این موارد می شوند.
▪︎ خواهان (خواهان ها) باید ذینفع دعوا باشد. به عبارتی خریدار یا پیش خریدار یا ورثه آنها باشد.
▪︎ دعوا باید متوجه خوانده (خواندگان) دعوی باشد. بنابراین شخصی که ملک در دفتر املاک به نام وی ثبت نشده دعوی متوجه او نیست.
مثال رایج آن دعوی پیش خریدار علیه سازنده است. در حالیکه ملک رسماً به نام مالک اولیه است. دعوی الزام به تنظیم سند می بایست به طرفیت مالک باشد. به طور کلی دفاعیات و رای قطعی باید به گونه ای باشد که قابلیت اجرا داشته باشد.
▪︎ اگر ملک چند دست منتقل شده بدون اینکه سند رسمی تنظیم شده باشد. باید همه ایادی قبلی تا مالک رسمی خوانده قرار بگیرند. مالک رسمی جزء خواندگان می باشد.
▪︎ اگر شماره پلاک ملک به هر علتی در ستون خواسته اشتباه نوشته شود باید اصلاح شود. در غیر این صورت دادگاه دعوا را رد می کند. یا اینکه چنانچه در صورت عدم توجه دادگاه و خوانده رای صادر شود امکان اجرای دادنامه نخواهد بود.
▪︎ چنانچه ملک فاقد سابقه ثبتی است. مطرح نمودن این دعوا با قرار عدم استماع مواجه می شود. چراکه هدف، الزام مالک قانونی و رسمی به حضور در دفترخانه و انتقال رسمی ملک به خریدار است. اگر ملک سابقه ثبت در اداره ثبت را نداشته باشد طرح دعوی بیفایده است.
بیشتر بدانید:
▪︎ ممکن است خوانده دفاع کند به دلایلی امکان حضور وی در دفترخانه نبوده است. در اینجا می بایست ادله کافی جهت احراز عذر موجه ارائه نماید. هیچگاه به صرف ادعا، کسی محق شناخته نمی شود دادگاه به دلایل ابرازی مدعی توجه می کند.
▪︎ اگر دلیل خوانده موجه باشد. موجب معافیت وی از ایفای تعهد و تنظیم سند نمی شود. عذر موجه می تواند از موجبات معافیت متعهد از پرداخت وجه التزام قراردادی باشد.
▪︎ در دعوی الزام به تنظیم سند مشاعی، ملک موضوع دعوا باید مفروز و معین باشد. این موضوع می بایست ضمن لایحه دفاعیه عنوان گردد.
▪︎ اگر اصالت مبایعه نامه ای که خریدار ارائه می دهد احراز شود و خوانده تعرضی به آن ننماید. دادگاه حکم به الزام به تنظیم سند صادر می کند.
▪︎ در مواردی خوانده مدعی جعل امضا یا جعل مفاد سند می شود. ممکن است دعوا به طرفیت وراث اقامه شده و خواندگان نسبت به امضای مورث اظهار تردید کنند. در این صورت دادگاه موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد تا صحت یا عدم صحت سند عادی احراز شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.