طلاق توافقی و مراحل آن

با کارشناسان ما از طریق فرم در تماس باشید

طلاق-توافقی
مدیر سایت

طلاق توافقی، یکی از راه‌های خاتمه رابطه زناشویی و جدایی زوجین است که به موجب آن زن و شوهر با توافق یکدیگر تصمیم به متارکه می‌گیرند. در این نوع طلاق معمولاً زوجه تمام یا بخشی از مهریه ضمن عقد را بذل می‌کند. دادگاه بر اساس توافقات طرفین در صورت‌جلسه توافقات و حقوق مالی زوجه، حضانت فرزند مشترک، نحوه ملاقات و نفقه فرزند، گواهی عدم امکان سازش صادر می‌نماید.

در نوشته حاضر وکیل طلاق تهران به طور کاربردی، طلاق توافقی، شرایط و مراحل آن، چگونگی تصمیم‌گیری در مورد حقوق مالی زن و مباحث مربوط به فرزند مشترک را بیان می‌کند. بعلاوه شما می‌توانید برای وکالت در طلاق توافقی و تنظیم صورت‌جلسه توافقات زوجین با ما در تماس باشید.

طلاق توافقی چیست؟

در حقوق ایران حق طلاق با مرد است. لکن در مواردی به علت عدم وجود تفاهم طرفین تصمیم می‌گیرند ضمن حفظ احترام فیمابین، به طور توافقی از یکدیگر جدا شوند.‌ در این نوع طلاق، طرفین در مورد حقوق مالی زوجه شامل مهریه، نفقه، جهیزیه و اجرت‌المثل ایام زوجیت توافق می‌کنند که چه میزان زوجه بگیرد و چقدر از آن را در حق زوج بذل نماید. همچنین در مورد امور مشترک شامل حضانت فرزند (فرزندان) نابالغ و نحوه ملاقات فرزند و سایر موارد توافق می‌کنند.

مراحل رسیدگی در طلاق توافقی

▪︎ طبق قانون حمایت خانواده، زوجین ابتدا به یکی از دفاتر مشاوره خانواده طلاق توافقی (غربالگری) مراجعه می‌کنند‌. پس از گذراندن ۴ الی ۵ جلسه و عدم حصول سازش، گواهی عدم سازش صادر و مهر و امضا شده و به طرفین تحویل داده می‌شود.

▪︎ برای ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه گواهی مزبور الزامی است.

▪︎ دادگاه صالح رسیدگی به دعوی طلاق توافقی، دادگاه خانواده محل اقامت زوجین است. در مورد درخواست‌هایی که زوجین خارج از کشور هستند یکی از دادگاههای خانواده شهر تهران به دعوی رسیدگی می‌کند.

▪︎ خواسته دعوی طلاق توافقی، صدور گواهی عدم امکان سازش است.

▪︎ در این دعوی، زوج و زوجه هر دو خواهان می‌ باشند.

▪︎ دعوی غیر مالی است.

▪︎ در طلاق توافقی زوج و زوجه شخصاً یا از طریق وکلای دادگستری اقدام به سیر مراحل و ثبت دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش می‌نمایند.

▪︎ ادله و مدارک دعوی شامل تصاویر سند نکاح‌نامه، شناسنامه و کارت ملی زوجین به همراه گواهی عدم سازش دفتر مشاوره ضمیمه دادخواست می‌شود. گواهی مشاوره بایستی از سوی مراکز غربالگری خانواده و مورد تایید قوه قضاییه باشد.

▪︎ حضور یک وکیل از سوی هر دو زوجین در رسیدگی دادگاه در تعارض با حقوق ایشان بوده و دادگاه چنین وکالتی را رد می‌کند. چرا که طلاق توافقی نیز مانند سایر دعاوی، نیازمند رسیدگی قضایی و رفع ترافع و اختلاف طرفین است.

▪︎ دادگاه ضمن گواهی عدم امکان سازش در خصوص توافقات زوجین در مورد حقوق مالی زوجه شامل مهریه، نفقه، اجرت‌المثل ایام زوجیت و جهیزیه و شرط مالی ضمن عقد، تصمیم مقتضی اتخاذ می‌نماید.

▪︎ چنانچه زوجین دارای فرزند (فرزندان) مشترک باشند، دادگاه مکلف است ضمن صدور گواهی عدم امکان سازش در مورد حضانت و نحوه ملاقات فرزند (فرزندان) مشترک نابالغ و نفقه آنها تعیین تکلیف کند. دختر تا پایان ۹ سالگی و پسر تا پایان ۱۵ سالگی در سن حضانت می‌باشند.

▪︎ یکی از مستندات الزامی پرونده طلاق توافقی، عدم بارداری زوجه است.

▪︎ گواهی عدم بارداری زوجه توسط آزمایشگاه مستقر در محاکم خانواده یا خارج از آن که باید مورد تایید دادگاه باشد، صادر می‌شود. در زمان اجرای صیغه، اصل آن تحویل سردفتر طلاق می‌گردد.

▪︎ پس از صدور گواهی عدم امکان سازش، وکلای هر یک از طرفین با توجه به‌ اختیاراتی که دارند، حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی را در دادگاه سلب و ساقط می‌نمایند. در این صورت دادنامه صادره به ضمیمه گواهی قطعیت به زوجین یا وکلای آنها ابلاغ می‌شود.

▪︎ از تاریخ ابلاغ، زوجین سه ماه فرصت دادند به یکی از دفاتر طلاق مراجعه نمایند. اگر در طول سه ماه، طلاق به هر دلیلی اجرا نشود، گواهی عدم امکان سازش و مندرجات آن باطل می‌شود.

رسیدگی دادگاه به طلاق توافقی

طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که با توافق زن و شوهر واقع می‌شود. زن و شوهری که با یکدیگر تفاهم ندارند، می‌توانند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند.

در طلاق توافقی مانند سایر دعاوی خانواده باید به دعوی رسیدگی شود. بدون رای دادگاه، هرچند زوجین توافق بر طلاق کنند، مجوز اجرای طلاق نخواهد بود. از سوی دیگر ثبت طلاق توسط سردفتر بدون صدور رای دادگاه جرم‌ بوده و مجازات دارد. بنابراین الزاماً دادگاه طبق موارد گفته‌شده رسیدگی و گواهی عدم امکان‌ سازش صادر می‌کند.

حقوق مالی زن در طلاق توافقی

در طلاق توافقی نیازی نیست زن مستقلاً بر علیه مرد دعاوی مهریه، نفقه، اجرت‌المثل ایام زوجیت و استرداد جهیزیه را مطرح کند. لذا از آنجا که همه موارد در این دعوی توافقی است، دادگاه ضمن گواهی عدم امکان سازش، بر اساس تراضی طرفین تکلیف حقوق مالی زوجه را مشخص می‌کند. در مورد هریک از حقوق مالی، زن حق مطالبه دارد.

مهریه در طلاق توافقی

به محض وقوع عقد نکاح، زن مالک مهریه ضمن عقد شده و می‌تواند هر زمان آن را مطالبه نماید. یکی از مواردی که در طلاق توافقی باید به آن رسیدگی شود مهریه زوجه است. زن می‌تواند مهرش را نگیرد و آن را بذل کند و زوج قبول بذل نماید. طرفین می‌توانند توافق کنند زن مهرش را نگیرد یا بخشی از آن را بگیرد و یا به هر نحو دیگری در این مورد به توافق برسند. دادگاه در گواهی عدم امکان سازش موارد توافق طرفین را قید می‌نماید.

اجرت‌المثل ایام زوجیت در طلاق توافقی

دستمزد کارهایی که زن در طول زندگی زناشویی در منزل مشترک انجام داده را اجرت‌المثل ایام زوجیت می‌گویند. قانون برای مطالبه اجرت‌المثل احراز دو شرط را لازم دانسته است اول: کارهایی که انجام شده به دستور شوهر باشد؛ دوم: زن قصد تبرع (مجانی کار کردن) در انجام امور منزل را نداشته باشد.

نفقه در طلاق توافقی

یکی از مواردی که باید در دعوی طلاق توافقی تعیین تکلیف شود، نفقه زوجه است. زن می‌تواند علاوه بر نفقه فعلی، نفقه گذشته را نیز از مرد مطالبه کند. چون این نوع طلاق به صورت توافقی است و زوجین با یکدیگر در مورد آن سازش می‌کنند. طبق ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده، تعیین تکلیف نفقه زن و نفقه فرزند و حمل ضمن گواهی عدم امکان سازش ضروری است. دادگاه ابتدا بر اساس توافقات زوجین اقدام می‌کند. در صورت عدم توافق، راساً مبلغی عرفی تعیین و ضمن رای در کنار سایر امور قید می‌نماید.

گاهی با مطالبه زن، حکم قطعی پرداخت نفقه صادر می‌شود. در این صورت در رسیدگی به طلاق توافقی، دادگاه با توجه به رای صادره، برای ایامی که نفقه تعیین نشده، مبلغی مشخص می‌کند مگر زن حق خود را ساقط کند. از سویی، زوجه می‌تواند با توجه به حق ایجاد شده، حکم قطعی نفقه را در اجرای احکام با رعایت مقررات اجرا کند.

جهیزیه

زن می‌تواند جهیزیه که به منزل مرد آورده را در زمان طلاق مسترد کند. اسباب و اثاثیه و ملزومات زندگی مشترک که در شروع زندگی زناشویی به منزل مرد آورده می‌شود جهیزیه گفته می شود. در بسیاری مواقع پس از استرداد جهیزیه، زوجین تصمیم به طلاق توافقی می‌گیرند. در این مورد که موضوعی باقی نمی‌ماند ولی در غیر این صورت، جهیزیه زن مورد سازش طرفین قرار می‌گیرد.

حضانت و ملاقات در طلاق توافقی

دادگاه ضمن گواهی عدم امکان سازش تکلیف حضانت فرزند مشترک که به سن بلوغ نرسیده را روشن می‌نماید. دختر در نه سالگی و پسر در پانزده سالگی از سن حضانت خارج می‌شوند. معمولاً زن و شوهر در این موارد توافق می‌کنند فرزند مشترک نزد کدام یک باشد. هر یک از والدین که حضانت بر عهده وی نیست، حق ملاقات فرزند مشترک را خواهد داشت. دادگاه نحوه ملاقات، روز و تعداد ساعات آن را در صورت عدم توافق طرفین تعیین می‌نماید.

در مواردی که حضانت و نگهداری فرزند (فرزندان) مشترک با یکی از والدین است، طرف دیگر یا اشخاص ذی‌حق می‌توانند در صورت عدم توافق از دادگاه خانواده درخواست ملاقات نمایند. به دلیل لزوم رعایت وابستگی روحی و عاطفی طفل، قانون ملاقات پدر و مادر و بستگان نزدیک به طفل را برای مدت زمانی به تشخیص دادگاه تجویز نموده است. در طلاق توافقی، همان گونه که از نامش پیداست پدر و مادر توافق می‌کنند در ساعاتی فرزند را ملاقات کنند در صورت عدم تراضی، دادگاه راساً تصمیم می‌گیرد.

گواهی عدم امکان سازش در طلاق توافقی

توافقات طرفین در خصوص مهریه، نفقه زوجه و فرزند مشترک، اجرت‌المثل، جهیزیه …ضمن گواهی عدم امکان سازش آورده می‌شود. مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش ۳ ماه از تاریخ ابلاغ دادنامه قطعی به زوجین یا وکلای آنها است (مواد ۳۴ الی ۳۷ قانون حمایت خانواده). چنانچه در این مدت، صیغه طلاق جاری نشود یا زوج از طلاق منصرف شود، اعتبار گواهی، ساقط می‌شود. با بی‌اعتبار شدن گواهی، کلیه مندرجات و توافقات ضمن آن نیز از اعتبار ساقط می‌شوند.

اجرای طلاق توافقی و ثبت آن

زوجین یا وکلای هر یک پس از صدور گواهی عدم امکان سازش، برای اجرای طلاق به یکی از دفاتر طلاق مراجعه می‌کنند. زوج باید در زمان اجرای صیغه طلاق، حقوق مالی زن که در گواهی صادره آمده را پرداخت نماید. با پذیرش دعوی اعسار و تقسیط مهریه یا رضایت زن، طلاق جاری می‌شود. زن می‌تواند آنچه از حقوق مالی در زمان اجرای طلاق نگرفته را با حفظ آن، بعدا مطالبه نماید.

گواهی عدم امکان سازش می‌بایست ظرف سه ماه به دفتر طلاق ارائه شود. اگر مرد آن را به دفترخانه ارائه دهد، زن باید ظرف یک هفته از تاریخ ارائه گواهی در دفتر مربوطه حاضر شود. ابتدا سردفتر به زوجین اخطار می‌کند برای اجرای طلاق و ثبت آن حاضر شوند. مرد باید در زمان اجرای صیغه طلاق حقوق مالی زن را که در گواهی عدم امکان سازش آمده را تادیه کرده باشد. اگر دعوی اعسار مرد پذیرش شده باشد و یا در صورت رضایت زوجه، طلاق اجرا می‌شود.

انصراف زوجین از طلاق توافقی

با توجه به ماهیت توافقی بودن این نوع طلاق، ممکن است هر یک از زن و مرد به عر علتی از ادامه مسیر منصرف شوند. در قانون حمایت خانواده، انصراف هر یک از زوجین از طلاق توافقی پیش‌بینی شده است.  در صورتی که زن در مهلت مقرر حاضر نشود، صیغه طلاق به درخواست مرد جاری و مراتب طلاق توسط سردفتر به زوجه ابلاغ می‌شود.

در مواردی زوجه در مهلت مقرر حاضر شود ولی مرد حاضر به طلاق نباشد. در این صورت پس از انقضای سه ماه بدون اجرای طلاق، گواهی صادره و مفاد و مندرجات آن باطل می‌گردد. چنانچه زن مجهول‌المکان باشند، مراتب اجرای طلاق توافقی از طریق نشر آگهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار با هزینه مرد صورت می‌گیرد.

تعهد شخص ثالث در طلاق توافقی

گاهی اوقات، شخص ثالث (پدر و مادر زوج یا دیگری) در دعدی طلاق توافقی و ضمن گواهی عدم امکان سازش متعهد می‌شوند دین زوج را به زوجه پرداخت کنند. شخص ثالث ضمن رسیدگی دادگاه، قبولی خود را بابت پرداخت دین زوج اعلام و شخص ثالث ضمن صورت‌جلسه دادگاه که سندی رسمی است به پرداخت دین زوج متعهد می‌شود. از این رو دین از زوج به شخص ثالث منتقل می‌شود.

اگر زمان اجرای طلاق، ثالث به تعهدش عمل ننماید، این حق برای زن باقی است که با مطرح کردن دعوی الزام به ایفای تعهد، آن را از متعهد مطالبه کند. در مرتبه اول زوج باید حقوق مالی زوجه را پرداخت کند مگر دین به دیگری منتقل شده باشد. اگر گواهی عدم امکان سازش منتهی به اجرای طلاق نشود، مندرجات و تعهدات ضمن آن بی‌اعتبار می‌شوند.

گواهی مشاوره خانواده

در طلاق توافقی زوجین با توجه به توافقات فی‌مابین اقدام می‌نمایند. مطابق بخشنامه ریاست قوه قضاییه مصوب ۱۳۹۷، زن و شوهری که قصد جدایی از طریق طلاق توافقی دارند، ابتدا به دفاتر مشاور خانواده اداره بهزیستی مراجعه می‌نمایند.‌ در این دفاتر جلساتی جهت حصول سازش برگزار می‌شود. در صورت عدم سازش زوجین، دفتر مشاوره صورت‌جلسه عدم صلح و سازش و عدم انصراف از طلاق را تنظیم و به زوجین تسلیم می‌نماید.

نمونه آرای طلاق توافقی

◇ طلاق توافقی تا زمانی که صیغه طلاق جاری نشده زوج می تواند از طلاق توافقی منصرف شود؛ اما در صورت اجرای حکم دیگر نمی تواند از طلاق صادره رجوع کند مگر آن که زوجه رجوع  به فدیه کند.
(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۹۰۸۳۰۰۴۴۴۴ مورخ ۱۳۹۳/۸/۳ دیوان عالی کشور)

◇ در صورت توافق زوجین در نحوه پرداخت مهریه حین طلاق توافقی، طرح دعوای بعد اعسار از مهریه توسط زوجه قابل پذیرش نیست.
(دادنامه ۹۲۰۹۹۷۰۲۲۴۰۰۰۶۰۲ مورخ  ۱۳۹۲/۴/۲۲ دادگاه تجدید نظر تهران )

نمونه دادخواست طلاق توافقی

خواهان: زوج و زوجه

وکیل: وکلای پایه یک دادگستری

خواسته: صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی)

ادله دادخواست: وکالتنامه الکترونیکی وکیل، کارت ملی و شناسنامه زوجین، سند ازدواج، نظریه مشاور خانواده.

ریاست محترم دادگاه خانواده

با سلام به استحضار می رساند، زوجین به موجب سند نکاحیه شماره … در دفترخانه شماره… به عقد دائم یکدیگر درآمده اند. لکن به دلیل عدم تفاهم و وقوع ناسازگاری های فیمابین، تصمیم به طلاق توافقی گرفته اند. توافقات زوجین جهت طلاق بدین شرح است‌.

۱- مهریه: زوجه در کمال صحت و سلامت کلیه ما فی القباله به تعداد ۴۵۰ عدد سکه بهار آزادی (یا تعداد … عدد سکه) در سند ازدواج را در قبال طلاق به زوج بذل نمود. زوج نیز قبول مابذل نمود. زوجه حق رجوع از آنچه بخشیده را از خود سلب و ساقط کرد.

۲- نفقه: زوجه نفقه حال، گذشته و آینده را در قبال طلاق به زوج بذل و زوج قبول مابذل نمود. زوجه حق رجوع از مابذل را از خود سلب و ساقط نمود.

۳- اجرت المثل ایام زوجیت: زوجه اجرت المثل ایام زوجیت را به زوج بذل و زوج قبول مابذل نمود.

۴- جهیزیه: زوجه در خصوص جهیزیه ادعایی ندارد.

۵- زوجه باردار نیست.

۶- زوجین توافق نمودند حضانت و نگهداری فرزندان مشترک دختر ۸ و پسر ۱۳ ساله با مادر باشد. نفقه فرزندان مشترک… ریال برعهده پدر است که می بایست در ابتدای هر ماه پرداخت نماید. بدیهی است این مبلغ به تناسب نرخ تورم، سالانه قابل تعدیل است.

۷- نحوه ملاقات فرزندان مشترک در پایان هر هفته از پنج شنبه شب تا جمعه شب به مدت ۲۴ ساعت خواهد بود. نظر به مراتب معروضه صدور گواهی عدم امکان سازش مورد تقاضاست.

قانون طلاق توافقی

در ادامه مواد قانونی از قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ در خصوص طلاق توافقی آورده می‌شود.‌

ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده

دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت‌المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (۳۳۶) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه‌های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می‌کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل، ترتیب، زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تادیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به نیز ثبت می‌شود. در هرحال، هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می‌تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

ماده ۳۴

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است.
تبصره – هرگاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی می‌گردد.

ماده ۳۵

هرگاه زوج در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند، در صورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زوجین اخطار می‌کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. درصورت عدم حضور زوجه صیغه طلاق جاری و پس از ثبت به وسیله دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه می‌رسد.
تبصره – فاصله بین ابلاغ اخطاریه و جلسه اجرای صیغه در این ماده و ماده (۳۴) این قانون نباید از یک هفته کمتر باشد. در مواردی که زوج یا زوجه مجهول‌المکان باشند، دعوت از شخص مجهول‌المکان از طریق نشر آگهی در جراید کثیرالانتشار یا هزینه درخواست کننده به وسیله دفترخانه به عمل می‌آید.

ماده ۳۶

هرگاه گواهی عدم امکان سازش بنا بر توافق زوجین صادر شده باشد، درصورتی ‌ که زوجه بنا بر اعلام دادگاه صادرکننده رای و یا به موجب سند رسمی در اجرای صیغه طلاق وکالت بلاعزل داشته باشد، عدم حضور زوج، مانع اجرای صیغه طلاق و ثبت آن نیست.

ماده ۳۷

اجرای صیغه طلاق با رعایت جهات شرعی در دفترخانه یا در محل دیگر و با حضور سردفتر انجام می‌گیرد.

کلام آخر

در مواردی، زن و شوهر تصمیم می‌گیرند به دور از درگیری و به طور توافقی از یکدیگر جدا شوند. زوجین طبق توافقات حاصله در مورد حقوق مالی زن و حقوق مشترک طرفین تراضی می‌کنند. حسن این نوع طلاق در اینست که اولاً سریع انجام می‌شود؛ ثانیاً مبنای تصمیم دادگاه و محتوای رای، توافقات طرفین است. جهت اعطای وکالت به وکیل طلاق تهران با شماره ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ تماس حاصل نمایید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱– اگر زمان اجرای طلاق زن جهیزیه را مسترد نکرده باشد، آیا طلاق قابل اجرا است؟

جهاز حقوق مالی زن بشمار می‌رود. زن می‌تواند با توجه به مهلت سه ماهه اجرای طلاق، از آن منصرف شود یا استرداد جهیزیه را موکول به بعد از آن نماید.

۲- آیا زوجه می تواند در جلسه رسیدگی به طلاق توافقی درخواست تنصیف دارایی زوج را نماید؟

مطالبه تنصیف دارایی در طلاق توافقی امکانپذیر نیست.

۳- آیا زن می تواند بعد از طلاق دعوی مطالبه نفقه مطرح کند؟

طبق بخش آخر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده، زن می‌تواند مطالبه یا دریافت حقوق مالی خود را موکول به بعد از اجرای صیغه طلاق نماید.

۴- اگر تجدیدنظر و فرجام خواهی اسقاط نشود، ادامه کار به چه نحو است؟

در صورت عدم اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و فرجام‌خواهی در طلاق توافقی، می‌بایست دو تا بیست روز مهلت‌های اعتراض سپری شود. از تاریخ قطعیت دادنامه، ۳ ماه مهلت اجرا خواهد بود.

۵- آیا زوجه می تواند از فدیه رجوع نماید؟

فدیه به معنای این است که زن در قبال بذل حقوق مالی طلاق بگیرد. اگر زن مهریه بذل‌شده را در مدت عده طلاق بائن مطالبه کند طلاق بائن تبدیل به رجعی شده در این صورت مرد نیز می‌تواند به نکاح سابق رجوع نماید.

۶- هزینه دفترخانه برعهده کدام یک از طرفین است؟

معمولاً هزینه اجرای طلاق توافقی بر عهده درخواست‌کننده و یا بین طرفین تقسیم می‌شود.

۷- اگر در مورد پرداخت مهریه توافقی شده باشد و رای اجرا شود می توان اعسار داد؟

با توجه به توافق طرفین در مورد مهریه در طلاق توافقی و عدم انصراف طرفین از طلاق، اعسار بعدی مرد قابل استماع نیست.

جهت دریافت مشاوره رایگان با ما در تماس باشید

جهت دریافت مشاوره رایگان با ما در تماس باشید