- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
طلاق و فسخ نکاح قانوناً با یکدیگر تفاوت هایی دارند. هر دو از اسباب انحلال عقد نکاح هستند. لکن در قانون برای هر یک شرایطی ذکر شده و روابط حقوقی زن و شوهر تابع آن می باشد.
در این مقاله وکیل طلاق تهران به بیان مقایسه طلاق و فسخ نکاح و شرایط هر یک می پردازد.
همچنین شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
طلاق
مهمترین طریق انحلال عقد نکاح، طلاق است. فسخ، انفساخ، بطلان، بذل مدت در نکاح منقطع و فوت هر یک از طرفین از دیگر موارد خاتمه ازدواج هستند. هر یک از موارد ذکر شده دارای آثار و شرایط خود می باشند.
در حقوق ایران حق طلاق با مرد است. با وقوع کشمکش و اختلاف و عدم حصول تفاهم در بسیاری مواقع زوجین تصمیم به جدایی می گیرند. مواردی که می توان درخواست طلاق داد عبارتند از:
طلاق از سوی زن به دلیل عسر و حرج به عناوین مختلف، طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه، وکالت در طلاق، طلاق توافقی، غیبت طولانی مدت شوهر و طلاق به درخواست مرد.
در هر یک از موارد مذکور با حصول شرایط قانونی و صدور حکم دادگاه، می بایست صیغه طلاق جاری و ثبت گردد. طلاق ایقاع است و تنها با اراده مرد محقق می شود.
بیشتر بدانید:
فسخ نکاح
یکی دیگر از طرق انحلال نکاح، فسخ است. فسخ مانند طلاق ایقاع است و با اراده صاحب فسخ اعلام می گردد. احکام فسخ نکاح در مواد ۱۱۲۱ تا ۱۱۲۸ و ۱۱۳۱ و ۱۱۳۲ قانون مدنی ذکر شده است.
فسخ نکاح ممکن است از سوی هر یک از زن و شوهر اعمال شود. موجبات فسخ یا به دلیل عیوب مذکور در قانون است یا به دلیل اعمال تدلیس (فریبکاری) از سوی طرف نکاح می باشد.
اگر عیبی که در قانون موجب فسخ است با علم پزشکی رفع گردد، حق فسخ ساقط می شود. در هر حال پس از اثبات هر یک در دادگاه و صدور حکم، نکاح منحل می شود.
فرق طلاق با فسخ نکاح
▪︎ طلاق صرفاً با اراده مرد واقع می شود. فسخ ممکن است با اراده هر یک از طرفین محقق شود.
▪︎ طلاق نیازمند تشریفات اجرای صیغه نزد دو شاهد مرد و ثبت آن در دفتر طلاق است. فسخ نکاح با صدور حکم دادگاه و قطعیت آن ضمن دادنامه به مرجع ذیربط جهت درج مراتب اعلام می گردد. در نتیجه نیازی به صدور اجرائیه در این مورد نیست.
بیشتر بدانید:
▪︎ در طلاق قبل از صدور رای ارجاع به داوری می شود. در فسخ نیازی به داوری نیست.
▪︎ در هر دو پس از نزدیکی مهریه کامل تعلق می گیرد. در طلاق قبل از نزدیکی نصف مهریه ولی در فسخ به جز بیماری عنن مهریه به غیرمدخوله تعلق نمی گیرد. در عنن که از عیوب مرد است زن مستحق نصف مهریه است.
▪︎ عده در هر دو سه ماه (سه طهر) است. در مورد زن حامل تا وضع حمل است.
▪︎ در فسخ نکاح به دلیل تدلیس، فسخ کننده می تواند خسارات وارده را از طرف مقابل مطالبه نماید.
جهت دریافت مشاوره تخصصی در امور طلاق با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- آیا تدلیس در نکاح جرم است؟
طبق ماده ۶۴۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) جرم است.
۲- چه خیاراتی در عقد نکاح راه دارند؟
خیارات عیب، تدلیس و تخلف از شرط صفت در عقد راه دارند.
۳- اگر مهریه تعیین نشده باشد، آیا پس از فسخ مهریه به زن تعلق می گیرد؟
در مقایسه طلاق با فسخ نکاح، در مورد هر دو در صورت عدم تعیین مهریه در زمان عقد یا پس از آن، زن می تواند درخواست مهرالمثل طبق نظر کارشناس نماید.