تجویز انتقال منافع ملک تجاری به غیر با شغل سابق یا شغل جدید؟

تجویز انتقال منافع ملک تجاری به غیر با شغل سابق یا شغل جدید؟
زهرا شریفی

 

نشست قضایی استان قم / شهر قم مورخ ۱۳۸۶/۰۶/۰۳

موضوع
صدور حکم به تجویز انتقال منافع به غیر و تنظیم سند رسمی با حفظ تمام شرایط اجاره نامه سابق

پرسش
اگر دادگاه به استناد ماده 19 قانون روابط موجر و مستأجر سال 1356 حکم به تجویز انتقال منافع به غیر صادر کند آیا مستأجر جدید (خریدار) ملزم است همان شغل مذکور در اجاره‌نامه اولیه را داشته باشد؟ به عبارت دیگر آیا صدور حکم به تجویز انتقال با لحاظ کردن همان شغل سابق است یا خریدار در انتخاب شغل دیگر مختار است؟

نظر هیئت عالی
چنان‌چه دادگاه به استناد ماده 19 قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1356 حکم به تجویز انتقال منافع به غیر و تنظیم سند رسمی صادر کند، مستأجر جدید از هر حیث نسبت به تمام شرایط اجاره قائم‌مقام مستأجر خواهد بود و ملزم است به همان شغل مذکور در اجاره‌نامه یا مشاغل مشابه آن اشتغال داشته باشد مگر این‌که مالک چنین حقی را به او بدهد.

نظر اتفاقی
اگر منافع مورد اجاره براساس حکم دادگاه به غیر منتقل شود خریدار به عنوان مستأجر جدید تلقی می‌شود و مستأجر جدید طبق ماده 19 قانون روابط موجر و مستأجر سال 1356 از هر حیث نسبت به تمام شرایط اجاره قائم‌مقام مستأجر سابق خواهد بود. بنابراین، مستأجر جدید ملزم است که شرایط اجاره‌نامه سابق را رعایت کند و یکی از شرایط اجاره سابق شغل مقید در اجاره‌نامه است. لذا شغل دیگری غیر از شغل مصرح در اجاره‌نامه سابق بدون اذن موجر نمی‌تواند انتخاب کند.

 

چند نکته:

۱- ︎یکی از مواردی که در اجاره نامه های مشمول قانون موجر و مستاجر مصوب ۱۳۵۶ وجود دارد تعیین شغل مستاجر در محل کسب است. به عبارتی مستأجر فقط مجاز به شغل منظور یا مشابه آن می باشد. در صورت تغییر شغل به طوری که مشابه شغل مورد توافق بین طرفین نباشد موجر می تواند اجاره را فسخ و تخلیه آن را از دادگاه بخواهد تخلیه عین مستاجره بر مبنای تغییر شغل بدون پرداخت حق کسب و پیشه و تجارت صورت می گیرد.

بیشتر بدانید:

تغییر شغل و تخلیه سرقفلی

۲- ︎ممکن است مستاجر بخواهد منافع محل کسب را به غیر انتقال دهد و موجر در قرارداد حق انتقال را به وی نداده باشد. در این صورت چنانچه مالک رضایت نداشته باشد مستاجر دعوای تجویز انتقال منافع به غیر را اقامه می نماید. با صدور حکم دادگاه مستاجر می تواند منافع ملک را به مستاجر دوم انتقال دهد.

۳- با توجه به اهمیت توافقات بین موجر و مستاجر در چنین قراردادهایی و قید شغل مورد نظر در آنها، با تجویز انتقال منافع به غیر توسط دادگاه، مستاجر جدید مجاز به تغییر شغل نمی باشد.‌

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

سوالات متداول

۱- در صورت تغییر شغل توسط مستأجر جدید موجر چه دعوایی می تواند اقامه کند؟

مالک می تواند قرارداد اجاره را فسخ و تخلیه عین مستاجره را از دادگاه بخواهد در این صورت حق کسب و پیشه و تجارت مستأجر ساقط می شود.

۲- انتقال منافع ملک تجاری به غیر چگونه انجام می شود؟

پس از صدور حکم دادگاه مبنی بر تجویز انتقال منافع به غیر، مستاجر از تاریخ ابلاغ حکم قطعی شش‌ماه مهلت دارد منافع را به موجب اجاره نامه رسمی به مستاجر دوم انتقال دهد. در صورت عدم تنظیم اجاره نامه رسمی ظرف مهلت مزبور حکم دادگاه بی اعتبار می گردد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *