انحصار وراثت سرقفلی و شرایط آن

ارث زن از سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت
زهرا شریفی

انحصار وراثت سرقفلی شامل ارثیه وراث حین‌الفوت از دارایی مورث از جمله سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت است. سرقفلی وجهی است که مستاجر در ابتدای اجاره محل تجاری، علاوه بر اجور ماهیانه به مالک ملک یا مستأجر پیشین پرداخت می‌کند. آثار انحصار وراثت سرقفلی، مشخص شدن وراث و حصه آنان از ترکه است که بخشی از آن‌ حق سرقفلی مورث می‌باشد.

از سویی حق کسب و پیشه و تجارت حقی است برای مورث که به تدریج و با توجه به اعتبار محل و مشتریان، پاخور محل کسب، مدت اجاره و سایر موارد در محل کسب ایجاد می‌شود.

در ادامه وکیل سرقفلی تهران به طور کاربردی، انحصار وراثت سرقفلی و حق کسب و پیشه و شرایط آن را بیان می‌کند. در ضمن برای وکالت، مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه دفاعیه، دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

انحصار وراثت سرقفلی چیست؟

به موجب انحصار وراثت سرقفلی، وراث حین‌الفوت، حصه خود را از محل کسب یا از مبلغی که در ابتدای اجاره، مورث به مالک یا مستاجر پیشین داده است می‌برند.‌ سرقفلی مالی است که در آغاز اجاره، مستاجر محل تجاری علاوه بر اجور به مالک یا مستأجر پیشین پرداخت می کند. آثار آن، ایجاد حق تقدم و اولویت در تصرف ملک نسبت به سایرین می باشد.

در این صورت مستاجر در زمان تخلیه قیمت روز آن‌ را وصول می کند. با فوت متوفی و به موجب انحصار وراثت سرقفلی و طبق قرارداد سرقفلی، مالکیت مورث در محل کسب به وراث قانونی منتقل می‌شود.‌

حق سرقفلی متوفی که با انحصار وراثت به ورثه منتقل می‌شود، در قراردادهای اجاره که بعد از تاریخ ۱۳۷۶/۵/۲۶ منعقد شده اند کاربرد دارد. اما حق کسب و پیشه و تجارت که در برآورد میزان آن، مبلغ سرقفلی در نظر گرفته می‌شود، در قرادادهای اجاره مشمول قانون موجر و مستاجر مصوب ۱۳۵۶ تا سال ۷۶ به مستاجر و متصرف محل تعلق می گیرد.

چه کسانی در انحصار وراثت سرقفلی قرار می‌گیرند؟

پس از فوت متوفی، ورثه به ترتیب طبقات مختلف وراث حصه خود را از ماترک مورث می‌گیرند. طبق انحصار وراثت سرقفلی، در طبقه اول، وراث شامل پدر و مادر، اولاد و اولاد اولاد متوفی هر چه پایینتر رود و همسر دائمی وی می‌شوند.

در نتیجه انحصار وراثت سرقفلی ابتدا به کسانی می‌رسد که در طبقه اول هستند.‌ اگر هیچ کس در طبقه اول نبود ولو نوادگان متوفی، نوبت به طبقه دوم شامل اجداد، خواهر و برادر و اولاد آن‌ها و همسر متوفی و بعد طبقه سوم عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها و همسر متوفی قرار دارند.‌ انحصار وراثت سرقفلی شامل ورثه‌ای می‌شود که قانوناً ارث‌بر هستند.

ارث زن از انحصار وراثت سرقفلی

ارث زن از انحصار وراثت سرقفلی، در صورت فرزنددار بودن متوفی یک‌هشتم حق سرقفلی و اگر فرزندی نداشته باشد یک‌چهارم انحصار وراثت سرقفلی است.‌ سرقفلی حقی مالی است دارای دو جنبه منقول و غیرمنقول که جنبه غیرمنقول آن غالب است. طبق ماده ۹۴۶ قانون مدنی، زن از عین اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول (نه عین) ارث می‌برد.

بیشتر بدانید:

سهم الارث زوجه و نحوه تقسیم آن

طبق انحصار وراثت سرقفلی، زوجه در کنار ورثه در هر یک از طبقات مختلف وراث، حصه خود را از سرقفلی می برد اگر قائل به منقول بودن آن باشیم چرا که سرقفلی وجهی است که در ابتدا پرداخت می‌شود. اما اگر بگوییم‌ سهم زوجه از انحصار وراثت سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت به عنوان مالی غیرمنقول است، سهم خود را از قیمت روز حق سرقفلی می‌گیرد.

بیشتر بدانید:

توقیف سرقفلی و شرایط آن

نتیجه‌گیری

محروم‌ بودن زن از عین اموال غیرمنقول استثنا بر اصل است که می‌بایست تفسیر محدود شود نه گسترده. از این رو با تفسیر محدود حکم ماده ۹۴۶ قانون مدنی، اینچنین بدست می‌آید که در مورد حق زن از انحصار وراثت سرقفلی و کسب و پیشه و تجارت، اصل بر وراثت زوجه است. چنانچه نیاز به مشاوره یا وکیل در امور ارث و سرقفلی دارید با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱– در انحصار وراثت سرقفلی، اگر مرد فوت کند و هیچ وارثی جز زوجه نداشته باشد، حق سرقفلی به چه نحو تقسیم می‌شود؟

حق زن از انحصار وراثت متوفی، یک چهارم ماترک شامل عین اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول است. بقیه ماترک متوفی در حکم اموال بلاوارث است که به دولت منتقل تا برای منافع عمومی مصرف شود.

۲- آیا ورثه انحصار وراثت سرقفلی می‌توانند حق خود را منتقل کنند؟

در صورت اجازه به موجب قرارداد مورث با مالک این حق را دارند.

۳- اگر زوجه دارای حق سرقفلی دارای یک فرزند و زوج فوت کند تکلیف حق سرقفلی چیست؟

با فوت زن، طبق انحصار وراثت سرقفلی، زوج یک‌چهارم از حق سرقفلی را می‌برد و بقیه مال فرزند است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *