انتقال سرقفلی در قانون اجاره ۱۳۷۶

انتقال سرقفلی در قانون اجاره ۱۳۷۶
زهرا شریفی

انتقال سرقفلی در قانون روابط موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶ تابع توافق طرفین و مقررات قانون مدنی است. به موجب اجاره ۷۶، مستاجر حق انتقال سرقفلی را در مدت اجاره به غیر دارد مگر این انتقال از وی سلب شده باشد.

سرقفلی مالی است که مستاجر محل کسب، در زمان عقد، علاوه بر اجور به موجر یا مستاجر پیشین می‌پردازد. به موجب آن، حق افزایش اجاره‌بها سالیانه یا تخلیه ملک در مدت عقد از موجر سلب می‌شود. همچنین با پرداخت آن، نوعی حق تقدم و اولویت در اجاره و انتقال منافع محل کسب برای مستاجر ایجاد می‌گردد.

در مقاله حاضر، وکیل سرقفلی تهران به طور کاربردی نحوه انتقال سرقفلی و مواد قانونی مرتبط را بیان می‌کند. همچنین در صورت نیاز برای وکالت، تنظیم اوراق قضایی و بررسی مدارک خود با ما تماس بگیرید.

انتقال سرقفلی چیست؟

سرقفلی وجهی است که مستاجر محل کسب در زمان عقد علاوه بر اجور به موجر یا مستاجر پیشین می پردازد. با پرداخت آن، نوعی حق تقدم و اولویت در اجاره آن محل برای مستاجر ایجاد می‌گردد. طبق قانون اجاره ۷۶ با تخلیه ملک، مستاجر حق دریافت قیمت عادله روز سرقفلی را خواهد داشت. تعیین ارزش روز سرقفلی بر اساس عرف محل و با توافق طرفین یا طبق نظر کارشناس مشخص می‌شود.

مستاجر می‌تواند با انتقال حق و حقوق خود در قرارداد، مبلغی تحت عنوان سرقفلی در زمان انتقال از مستاجر بعدی دریافت کند.‌ در قراردادهای اجاره تابع قانون ۱۳۵۶، مستاجر حق انتقال ندارد مگر موجر کتباً رضایت به انتقال سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت دهد یا دادگاه حکم تجویز انتقال منافع به غیر را صادر نماید.

سرقفلی در قانون ۱۳۷۶ ریشه در فقه دارد و کاملاً امری قراردادی و تابع اراده طرفین است.‌ طبق مقررات آن، اصل بر امکان انتقال سرقفلی است مگر خلاف آن در قرارداد مقرر شده باشد.

ماده ۶ قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶: “هرگاه مالک، ملک تجاری خود را به اجاره واگذار نماید می تواند مبلغی را تحت عنوان سرقفلی از مستأجر دریافت نماید. همچنین مستأجر می تواند در اثناء مدت اجاره برای واگذاری حق خود مبلغی را از موجر یا مستأجر دیگر به عنوان سرقفلی دریافت کند، مگر آنکه در ضمن عقد اجاره حق انتقال به غیر از وی سلب شده باشد…”

بنابراین مستاجر در زمان اجاره و در صورت عدم سلب حق انتقال، حق انتقال مورد اجاره را به دیگری خواهد داشت. در این صورت مستاجر می‌تواند مبلغی تحت عنوان سرقفلی از موجر یا انتقال‌گیرنده دریافت نماید.

بیشتر بدانید:

مطالبه سرقفلی به قیمت عادله روز

شرط اسقاط حق سرقفلی در قرارداد

مستاجر می‌تواند ضمن عقد سرقفلی، شروطی را به سود خود مقرر نماید و در قبال تخلیه و اسقاط شروط ضمن عقد، از موجر یا مستاجر بعدی مبلغی تحت عنوان سرقفلی دریافت نماید.

ماده ۷ قانون روابط موجر و مستاجر در این خصوص می‌گوید: “هرگاه ضمن عقد اجاره شرط شود، تا زمانی که عین مستاجره در تصرف مستاجر باشد مالک حق افزایش اجاره‌بها و تخلیه عین مستاجره را‌ نداشته باشد و متعهد شود که هر ساله عین مستاجره را به‌‌ همان مبلغ به او واگذار نماید در این صورت مستاجر می‌تواند از موجر و یا مستاجر دیگر‌ مبلغی به عنوان سرقفلی برای اسقاط حقوق خود دریافت نماید.”

ماده ۷، اسقاط شرط ضمن عقد به نفع مستاجر را بیان نموده است. به موجب آن اگر ضمن اجاره شرط شده باشد تا زمانی که مورد اجاره در تصرف مستاجر است:

۱- مالک حق افزایش اجاره بها را ندارد.

۲- مالک حق تخلیه عین مستاجره و انتقال منافع را به دیگری ندارد.

۳- مالک متعهد می‌شود هر ساله مورد اجاره را به همان مبلغ به مستاجر اجاره دهد.

در این صورت، مشروط‌له‌ (مستاجر) می‌تواند در قبال اسقاط شروط ضمن عقد، از موجر یا مستاجر بعدی مبلغی تحت عنوان سرقفلی دریافت نماید.‌

ماده ۸ قانون روابط موجر و مستاجر: “هرگاه ضمن عقد اجاره شرط شود که مالک عین مستاجره را به‌ غیر مستاجر اجاره ندهد و هر ساله آنرا به اجاره متعارف به مستاجر متصرف‌ واگذار نماید، مستاجر می‌تواند برای اسقاط حق خود و یا تخلیه محل مبلغی را به عنوان سرقفلی مطالبه و دریافت نماید.”

به موجب ماده ۸ هرگاه حین اجاره شرط شده باشد:

۱- مالک حق انتقال منافع عین مستاجره را به غیر مستاجر ندارد.

۲- هرساله آن را به اجاره متعارف به مستاجر اجاره دهد.

مستاجر می‌تواند حسب مورد در قبال تخلیه یا اسقاط حق خود، از موجر یا مستاجر بعدی سرقفلی دریافت کند.

خلاصه کلام

انتقال سرقفلی یکی از حقوق مستأجر محل کسب قانون اجاره ۱۳۷۶ است. مستاجر می‌تواند در مدت زمان اجاره، سرقفلی را به دیگری انتقال دهد مگر این حق از وی سلب شده باشد. مستاجر محل کسب، در قبال اسقاط حقوق قراردادی خود، حق اخذ سرقفلی از مالک یا انتقال‌گیرنده را دارد. جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم قرارداد انتقال سرقفلی از طریق شماره‌های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس حاصل نمایید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- با تخلف مستاجر وضعیت سرقفلی در زمان تخلیه چگونه است؟

با تخلف مستاجری که سرقفلی پرداخته، در هر حال موجر ملزم به پرداخت قیمت عادله روز سرقفلی خواهد بود.

۲- آیا در زمان تنظیم سند رسمی انتقال سرقفلی مالیات پرداخت می‌شود؟

نقل و انتقال رسمی سرقفلی منوط به پرداخت مالیات متعلقه و عوارض قانونی است.

۳- آیا انتقال سرقفلی باید در مدت اجاره باشد؟

انتقال سرقفلی می‌تواند در مدت اجاره یا پس از آن در صورت عدم تخلیه و استمرار اجاره صورت بگیرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *