- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
سوالی که مطرح میشود این است آیا افزایش مهریه بعد از عقد نکاح، ماهیت مهریه دارد یا اینکه ماهیت دیگری به خود میگیرد. اگر همان مهریه است پس آثار آن را داشته و زوجه میتواند مانند مهریه مافیالقباله، از طریق اجراییات اداره ثبت یا دادگاه آن را مطالبه نماید. لکن رویه محاکم خانواده این نظر را نمیپذیرند. افزایش مهریه بعد از عقد، تعهد مستقلی برای زوج ایجاد میکند. از این رو هر زمان زوجه میتواند با طرح دعوی الزام به ایفای تعهد، مهریه افزایشیافته را مطالبه نماید.
در نوشته حاضر وکیل مهریه تهران در خصوص امکان افزایش مهریه بعد از عقد و نحوه مطالبه آن میگوید.
ماهیت توافق افزایش مهریه بعد از نکاح
ممکن است بعد از عقد و در طول زندگی مشترک زوجین تصمیم به افزایش میزان مهریه بگیرند. در این صورت افزایش مبلغ، عنوان مهریه نخواهد داشت. بنابراین مبلغ افزایشی از امتیازی که قانون برای مهریه زن قائل شده، بیبهره است. طبق ماده ۱۰ قانون مدنی قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند، در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.
توافق بر افزایش مهریه دارای ارکان اساسی است که هر قراردادی باید داشته باشد. شرایط اساسی قراردادها طبق ماده ۱۹۰ قانون مدنی شامل قصد و نیت طرفین، اهلیت طرفین، موضوع قرارداد که باید معین باشد و مشروعیت جهت معامله میباشد.
چنین توافقی که میان زوجین بعد از عقد ولو مدت بسیار کوتاهی بعد از آن شکل میگیرد، نوعی دین مرد و تعهد وی به زن محسوب میشود بدون اینکه داخل ماهیت مهریه قرار بگیرد. در نتیجه زوجه میتواند هر زمان الزام مرد را به ایفاء تعهد و مطالبه مبلغ افزایشی از دادگاه بخواهد.
مطالبه مهریه بعد از افزایش آن
طبق قواعد فقهی “المؤمنون عند شروطهم” و “اوفوا بالعقود” افزایش مهریه بعد از عقد تعهدی صحیح و لازمالرعایه است. تعهدی اضافی برای زوج محسوب میشود که به موجب آن، متعهد به پرداخت مبلغ مزبور علاوه بر مهریه میشود بدون اینکه خللی بر میزان یا کیفیت مهریه زن وارد نماید. افزایش مهریه بعد از عقد، حکم مهریه را ندارد. زوج با توجه به تعهدی که نموده است باید دین خود را در صورت مطالبه زوجه پرداخت کند.
زن میتواند مبلغ افزایشیافته را از دادگاه مطالبه کند. در این صورت دادگاه مرد را با توجه به میزان تعهد محکوم به پرداخت یا الزام به انجام تعهد مینماید. در این صورت با مطالبه وجه افزایشی، خسارت تاخیر تادیه بر مبنای ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی محاسبه میشود.
ممکن است زوج بعد از عقد متعهد شود ملک یا خودرویی به نام زوجه نماید. در این موارد و مشابه آن، در صورت امتناع از انجام تعهد، پس از طرح دعوی مناسب، دادگاه خوانده را ملزم به تحویل ملک یا خودرو و تنظیم سند رسمی به نام زن مینماید. در ادامه نمونه رای افزایش مهریه بعد از عقد نکاح آورده میشود.
نمونه رای افزایش مهریه بعد از عقد
چکیده رای: مهریه شرعی همان است که ضمن عقد نکاح واقع شده و افزایش مهریه بعد از عقد صحیح نبوده و آثار مهریه بر آن مترتب نمی شود؛ بنابراین تحت عنوان مهریه قابل مطالبه نیست.
شماره دادنامه قطعی: 9509970223000361
تاریخ دادنامه قطعی: 1395/03/08
رای بدوی
در خصوص دادخواست خواهان خانم ش. جاوید طهرانی فرزند م. بطرفیت خواندگان آقایان ج. ، ه. ، الف. ، ک. ، ج. شهرتین همگی ر.پ.ک. بخواسته مطالبه سیصد قطعه سکه تمام بهار آزادی به عنوان مهریه از ماترک مرحوم ج. ر.پ.ک. به انضمام کلیه خسارات دادرسی به توضیح اینکه حسب اظهارات خواهان به موجب سند رسمی نکاح به شماره ترتیب 4276 – 1359/10/4 دفتر رسمی ثبت ازدواج شماره 342 حوزه ثبت تهران همسر شرعی و قانونی مرحوم ج. ر.پ.ک. بوده که مشارالیه به دلالت گواهی حصر وراثت دادنامه شماره 679 – 1386/8/8 شعبه 24 دادگاه حقوقی تهران فوت نموده و خواندگان از وراث او می باشند با توجه به اینکه مورث خواندگان در سال 86 طی اقرار نامه ای متعهد گردیده که تعداد هزارو ششصد سکه بهار آزادی به عنوان مهریه اینجانب پرداخت نماسد و در این خصوص نیز سند رسمی تنظیم گردیده است تقاضای صدور حکم به شرح خواسته را دارد خواندگان با وصف ابلاغ قانونی در جلسه رسیدگی حاضر نشده و ایراد و دفاعی مطرح ننموده اند دادگاه با توجه به اوراق و محتویات پرونده نظر به اینکه به موجب رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره 488 – 1388/6/15 مهریه شرعی همان است که ضمن عقد واقع شده و ازدیاد مهریه بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن بر خلاف موازین شرع شناخته شده است لذا دادگاه دعوای خواهان را غیر ثابت تشخیص و حکم بر بیحقی خواهان صادر اعلام می دارد رأی صادره حضوری بوده و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر مرکز استان تهران می باشد.
رئیس شعبه 250 دادگاه عمومی حقوقی تهران – غلامرضا حسینی
رأی تجدیدنظر
در خصوص تجدید نظر خواهی خانم ش. جاوید طهرانی بطرفیت آقایان ج. ، ک. و جهانبخش و خانم ها الف. و ج. همگی ر.پ.ک. نسبت به دادنامه شماره 2009-94/12/16 صادره از شعبه250 دادگاه عمومی خانواده تهران که به موجب آن در مورد دعوی تجدید نظرخواه به خواسته مطالبه سیصد سکه طلای بهار آزادی بعنوان بخشی از مهریه از ماترک همسر مرحومش آقای ج. ر.پ.ک. که تجدید نظرخواه مدعی است که همسرش قبل از وفاتش مهریه او را از یکصد هزار تومان وجه نقد به هزار و ششصد سکه طلای بهار آزادی افزایش داده است دادگاه با استناد به رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عدالت اداری بشماره 488-88/6/15 مبنی بر اینکه مهریه شرعی همان است که ضمن عقد نکاح واقع شده و ازدیاد مهریه بعد از عقد صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شده است دعوی خواهان را غیر ثابت تشخیص و حکم بر بیحقی خواهان صادر نموده است با توجه به مندرجات پرونده و مستندات رای و استدلال دادگاه و لوایح اعتراضی و دفاعی تجدیدنظر خواهی با هیچ یک از جهات مندرج درماده 348 قانون آئین دادرسی انطباق ندارد و دادنامه تجدید نظر خواسته مطابق قانون و دلائل موجود در پرونده صادر شده و مخالفت آن با موازین شرعی محرز نیست لذا با استناد به ماده 358 قانون آئین دادرسی مدنی ضمن رد تجدید نظر خواهی دادنامه مذکور تائید می شود این رای قطعی است.
شعبه 30 دادگاه تجدید نظر استان تهران – مستشار و مستشار
علیرضا زاهدیان – حسین واعظی
چکیده آرای افزایش مهریه
◇ مهریه شرعی همان است که ضمن عقد نکاح واقع شده و افزایش مهریه بعد از عقد صحیح نبوده و آثار مهریه بر آن مترتب نمی شود، بنابراین تحت عنوان مهریه قابل مطالبه نیست.
(دادنامه ۹۵۰۹۹۷۰۲۲۳۰۰۰۳۶۱ – ۹۵/۳/۸ شعبه ۳۰ دادگاه تجدیدنظر تهران)
◇ در صورتی که در زمان عقد مهرالمسمی تعیین شود مهریه همان است و در صورت اضافه کردن بعدی آن طی توافق، مهریه محسوب نشده اما تعهد جدیدی است که زوج باید به آن پایبند باشد.
(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۱۰۱۰۳۷ – ۹۳/۶/۲۹ شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر تهران)
کلام آخر
در بسیاری مواقع به دلیل کم بودن مهریه یا قول و قرار قبلی یا پاداش مرد به زن از باب حسن معاشرت و غیره، طرفین نسبت به افزایش مهریه بعد از عقد با یکدیگر توافق میکنند. در این صورت مبلغ افزایشی تعهد جدا از مهریه بوده که به طور مستقل و از طریق دادگاه مطالبه میشود. جهت دریافت مشاوره در امور مهریه، اعطای وکالت و تنظیم اوراق قضایی با شمارههای ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس حاصل فرمایید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات رایج
۱- آیا خسارت تاخیر تادیه از طریق اجرائیات قابل مطالبه است؟
خسارت تاخیر تادیه در هر حال فقط از طریق دادگاه و با دادخواست مستقل قابل مطالبه است.
۲- مطالبه مهریه از اجرای ثبت ابتدا از چه طریق است؟
زوجه به همراه کارت ملی و شناسنامه و سند قباله به دفترخانه اجرای عقد مراجعه و با معرفی اموال زوج، کتباً تقاضای صدور اجراییه مینماید.
۳- زوجه در چه صورت میتواند مبلغ افزایش مهریه را از طریق اجرای ثبت مطالبه کند؟
اگر افزایش مهریه بعد از عقد به موجب سند رسمی باشد، به عنوان دین زوج، مفاد سند قابل اجرا در اجرائیات اداره ثبت میباشد.