- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی همانطور که از نامش پیداست. مقررات آن در خصوص محکوم به نقدی لازم الرعایه است.
این قانون دارای ضمانت اجراهای کیفری متنوعی است. به منظور حمایت از حقوق محکوم به این ضمانت اجراها وضع شده اند.
مباحثی چون صدور اجراییه احکام، اعسار محکوم علیه و مقررات راجع به آن، صدور حکم جلب، مقررات کیفری مربوط به اعسار و معامله به قصد فرار از دین و غیره.
در این مقاله بر آن شدیم نکات مهم و کاربردی قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بیان شود.
ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
نکات مهم که باید بدانیم
پس از صدور حکم قطعی و ارسال پرونده به واحد اجرای احکام مدنی، مرحله اجرای حکم شروع می شود. در این مرحله محکوم له اموال بدهکار را معرفی می کند. ضمن اینکه بر اساس ظرفیت های قانون، هر مالی از محکوم علیه شناسایی شود، بازداشت می گردد.
– اصل بر ایسار (ملائت) محکوم علیه است. مگر اینکه اعسار (عدم توانایی پرداخت یکجای محکوم به) وی ثابت شود.
– در صورت عدم توانایی پرداخت بدهی، دادخواست اعسار ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ اجراییه به دادگاه بدوی تقدیم می شود. تقاضای اعسار بعد از این مدت پذیرفته نمی شود مگر محکوم علیه کفیل یا وثیقه معتبر معرفی نماید.
– اگر دعوای اعسار رد شود. به کفیل یا وثیقه گذار (غیر محکوم علیه) اخطار می شود. محکوم علیه را ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی به اجرای احکام معرفی نماید.
بیشتر بدانید:
با حضور بدهکار، تعهد و مسئولیت کفیل یا وثیقه گذار به پایان می رسد. در صورت عدم حضور، وثیقه به مزایده گذاشته می شود.
– اگر محکوم به عین مال باشد که در خواسته دعوا ذکر شده است مانند خودرو با مشخصات انتظامی. محکوم علیه باید عین مال مورد حکم را مسترد نماید. در صورت تلف، می بایست مثل یا قیمت آن را تادیه نماید.
بدین صورت که اگر مال مثلی است مثل آن از بازار تهیه و تحویل طلبکار داده می شود. اگر مال قیمی است یعنی اشباه و نظایر آن نادر است. قیمت آن به محکوم له پرداخت می شود.
برای پرداخت قیمت، معادل آن از سایر اموال محکوم علیه برداشت می گردد. اگر مالی نداشت، حکم جلب وی صادر می شود.
– مدعی اعسار، باید استشهادیه دو نفر شاهد بعلاوه صورت کلیه اموال و نقل و انتقالات یکسال اخیر را ضمیمه دادخواست نماید. در حال حاضر استشهادیه از طریق سامانه عدل ایران و به صورت الکترونیکی تنظیم و به مرجع قضایی ارسال می شود.
بیشتر بدانید:
– اظهارات غیرواقع در لیست اموال، دارای ضمانت اجرای کیفری است. با شکایت متضرر و اثبات غیرواقع بودن لیست اموال در محکمه کیفری، بدهکار به حبس تعزیری درجه هفت (نود و یک روز تا شش ماه) محکوم می شود.
– یکی از علل عدم توقیف یا خارج کردن مال از توقیف، مستثنیات دین بودن مال است. اگر محکوم به عین معین باشد. از بحث مستثنیات دین خارج است و در هر حال باید مسترد شود.
مستثنیات دین می بایست بالفعل مورد استفاده محکوم علیه یا افراد تحت تکفل وی باشد. ضمن اینکه می بایست متناسب با شان وی باشد.
اگر بیش از شان محکوم علیه تشخیص داده شود. ملک فروخته شده و از محل مبلغ مازاد، محکوم به پرداخت می شود.
بیشتر بدانید:
– مستثنیات دین تا زمان حیات محکوم علیه جاری است. با فوت محکوم، امکان توقیف آن به طرفیت وراث قانونی متوفی به نسبت سهم الارث وجود دارد.
– تقاضای اعسار از سوی شرکتها و اشخاص حقیقی تاجر پذیرفته نمی شود. چون شخصیت مدیران و مدیرعامل شرکت، مستقل از شرکت تجاری است. به خودی خود تاجر قلمداد نمی شوند. لذا دعوای اعسار افراد مذکور شنیده می شود مگر تاجر بودن آنها ثابت شود.
– درخواست اعسار از ضرر و زیان ناشی از جرم و دیه و رد مال پذیرفته می شود. لکن جزای نقدی از مقررات قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تبعیت نمی کند.
اگرچه تقاضای اعسار از جزای نقدی به سادگی منجر به پذیرش نمی شود. با این حال درخواست تقسیط (نه دادخواست اعسار) جزای نقدی به طرفیت دادستان شهرستان به دادگاه صادرکننده حکم بدوی تقدیم می شود.
– ممکن است منشا دین موجب محکومیت، قرض یا هر قراردادی باشد. لکن محکوم علیه قصد تبدیل آن به مستثنیات دین به منظور فرار از پرداخت بدهی داشته باشد. در این صورت محکوم به از محل مالی که در عوض خریداری نموده و ثابت شده، برداشت می شود.
یکی از موانع اثبات، سپری شدن مدت زمان طولانی از دریافت عوض تا خرید موضوع است.
– طبق رأی وحدت رویه شماره ۸۲۴ – ۱۴۰۱/۶/۱ هیات عمومی دیوان عالی کشور، با پذیرش اعسار، خسارت تاخیر تادیه متوقف می شود. لکن این امر مانع اخذ خسارت تاخیر در اقساط اعسار نمی باشد.
– اگر پس از صدور حکم قطعی، محکوم علیه اموالش را به قصد فرار از دین به دیگری انتقال دهد. با حصول شرایط قانونی، مرتکب جرم معامله به قصد فرار از دین شده است.
– محکوم له می تواند تقاضای ممنوع الخروجی بدهکار را نماید. ممنوع الخروجی تا اجرای حکم یا پذیرش اعسار یا جلب رضایت محکوم له و با اخذ تامین مناسب یا کفالت طبق قانون مدنی ادامه خواهد داشت.
– طبق رأی وحدت رویه اخیرالصدور دیوان عالی کشور، محاسبه خسارت تاخیر تادیه بر مبنای شاخص سالیانه محاسبه می شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- آیا رد اعسار واجد اعتبار امر مختومه است؟
اعسار امری حادث است. بنابراین هر زمان با تغییر اوضاع و احوال می توان درخواست نمود.
۲- تعدیل دعوای اعسار چگونه است؟
پس از اینکه مدتی از صدور حکم قطعی سپری گردید. محکوم علیه و له هر یک با توجه به تغییر شرایط، می توانند دادخواست تعدیل اقساط را بدهند.
۳- اگر استشهادیه ضمیمه دادخواست نشود چه تصمیمی اتخاذ می شود؟
طبق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی از موجبات رد دادخواست اعسار است.