لایحه دفاعیه وجه التزام تاخیر در ایفای تعهد

زهرا شریفی

 

لایحه دفاعیه وجه التزام تاخیر در ایفای تعهد،، در هر قراردادی طرفین در مقابل آنچه می دهند. درصدد گرفتن عوض برابر یا بیشتر بر می آیند.

برای این منظور خسارت عدم یا تاخیر ایفای تعهد از سوی طرف مقابل را پیش بینی می نمایند.

وجه التزام‌ یا خسارت قراردادی تاخیر در ایفای تعهد مبلغی مقطوع است. در این صورت بابت نقض تعهدات متعهد، متعهدله مستحق دریافت آن می باشد. ممکن است طرفین بر مبلغی ثابت یا درصدی از مبلغ قرارداد به عنوان وجه التزام توافق کنند.

در بیشتر مواقع خسارت روزانه تاخیر در انجام تعهد ذکر می شود.

در صورت وقوع اختلاف و طرح دعوا، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده راهگشاست. در ادامه وکیل امور قراردادها نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.

 

وجه التزام قراردادی

مطالبه وجه التزام تاخیر در ایفای تعهد می بایست از جهات گوناگون بررسی گردد.‌ از این منظر که تعهد متعهد به وسیله است یا به نتیجه. تعهد از نوع وحدت مطلوب است یا تعدد مطلوب و غیره.

لذا لازم است در حین تنظیم‌ لایحه دفاعیه به این نکات توجه شود.

تعهد به وسیله عبارت است از اینکه متعهد نتیجه کار را تضمین نمی کند مانند تعهد پزشک به درمان بیمار. در این جا مطالبه وجه التزام در صورتی است که مشروط له (کسی که شرط به نفع او شده است) تخلف مشروط علیه (کسی که شرط به ضرر او شده است) را ثابت کند.

تعهد به نتیجه یعنی نتیجه کار قابل پیش بینی است مانند تعهد سازنده به ساخت و تحویل ملک. در این جا اثبات عدم امکان انجام کار در موعد مقرر بر عهده متعهد است.

سازنده باید ثابت کند به دلایل موجه و فورس ماژور نتوانسته در موعد مقرر ملک را بسازد و تحویل دهد.

بیشتر بدانید:

نحوه مطالبه وجه التزام قراردادی

در تعهد به وحدت مطلوب تحویل کار در زمان معین مورد نظر و مطلوب است. در تعدد مطلوب تحویل کار در زمان مقرر مدنظر نیست. در این صورت اگر با تاخیر هم تسلیم‌ شود تعهد انجام شده به حساب می آید.

تنظیم لایحه دفاعیه وجه التزام

برای تنظیم لایحه دفاعیه وجه التزام‌ علاوه بر موارد گفته شده به چند نکته باید توجه نمود.

▪︎ نهادی به نام حق حبس در قراردادهای معوض وجود دارد.‌ به این نحو که ناقض قرارداد می تواند به حق حبس خود استناد کند تا از پرداخت وجه التزام معاف گردد.

ایجاد حق حبس منوط به این است که موعد تعهد طرفین همزمان یا تعهد مشروط علیه بعد از تعهد طرف مقابل باشد.‌

در این صورت اگر متعهدله انجام فعل که زمانی است را زودتر ایفا نکند. طرف مقابل می تواند تا زمان ایفای آن از انجام عمل امتناع کند. لذا به این مورد مهم باید در لایحه دفاعیه توجه و ذکر گردد.

▪︎ گاهی مبلغ وجه التزام ناچیز یا گزاف است. اگر ناچیز باشد دادگاه نسبت به همان تصمیم می گیرد. چنانچه گزاف باشد.‌‌ باید با ذکر ادله در لایحه تقدیمی قاضی را مجاب نمود. بدین نحو که وجه التزام گزاف و ناعادلانه موجب نقض هدف طرفین از قرارداد می باشد و…

▪︎ دلیل موجه و فورس ماژور موجب معافیت خوانده از انجام‌ اصل تعهد نمی شود. بلکه با دفاع و اثبات آن نزد قاضی از موجبات معافیت از پرداخت وجه التزام‌ خواهد بود.

بیشتر بدانید:

تنظیم لایحه دفاعیه – اصول و شیوه نگارش

▪︎ در معاملات مستحق للغیر، خریدار جاهل علاوه بر ثمن، حق مطالبه غرامات وارده را خواهد داشت. چنانچه در قرارداد در این خصوص نسبت به مبلغی توافق شده باشد.

چون اینگونه شروط مستقل از حیات قرارداد است. بعلاوه اصل حاکمیت اراده طرفین غالب است. از این رو می توان گفت رای وحدت رویه شماره ۸۱۱ دیوان عالی کشور مجری نبوده و دادگاه طبق توافق طرفین عمل می کند.

در هر حال لایحه دفاعیه می بایست با توجه به ادله و شرایط پرونده و به طور مستدل، مستند و جامع  تنظیم گردد.

 

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم‌ لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *