- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
فسخ معامله به دلیل خیار غبن یکی از طرق انحلال معامله است که دعوای مطروحه مستلزم نگارش لایحه دفاعیه مناسب می باشد.
در حقوق ایران اصل بر صحت قراردادها است. لذا برای انحلال معامله می بایست به وسیله یکی از اسباب قانونی اقدام نمود.
یکی از این موارد خیار غبن است. هرگاه کسی در معامله ای به واسطه عدم تعادل ارزش عوضین متضرر شود. به جهت ضرر وارده می تواند معامله را فسخ کند.
بدین گونه که خریدار بدون آگاهی زمینی با قیمت بالاتر خریداری نماید. در این صورت می تواند معامله را فسخ و منحل نماید.
از این رو، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده یا نقض رای تاثیرگذار خواهد بود. در مقاله حاضر وکیل امور قراردادها نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
خیار غبن چیست؟
هرگاه کسی در معامله ای به واسطه عدم تعادل ارزش عوضین متضرر شود. به جهت ضرر وارده می تواند معامله را فسخ کند.
مبنای ایجاد خیار ضرری است که به صاحب حق فسخ وارد آمده است. به این دلیل جهت جلوگیری از ضرر بیشتر قانون این اجازه را داده است.
مواد ۴۱۶ تا ۴۲۱ قانون مدنی، مقررات خیار غبن را بیان نموده است. صاحب فسخ پس از اطلاع از حق فسخ اراده خود را به طرف قرارداد اعلام می کند.
معمولاً فسخ معامله از طریق اظهارنامه صورت می گیرد. سپس دعوای تایید فسخ در دادگاه حقوقی مطرح می شود.
خیار غبن فوری است. به عبارتی باید از زمان اطلاع از وقوع غبن، در زمان متعارفی از سوی صاحب آن اعلام شود. در غیر این صورت دعوای تایید فسخ به این دلیل مردود است.
غبن در عقود مجانی و بلاعوض مانند صلح و هبه راه ندارد. اگرچه در عقد مجانی شرط عوض شده باشد. آن را به عقد معوض تبدیل نمی کند.
نکات مهم در تنظیم لایحه دفاعیه خیار غبن
در هنگام تنظیم لایحه دفاعیه باید مواردی رعایت شود.
▪︎ وقتی غبن موجب فسخ معامله است که عرفاً فاحش باشد. به نحوی که عرف با توجه به شرایط معامله آن را نامتعارف بداند. اگر چندان تفاوت قیمت وجود نداشته باشد، از موارد فسخ نمی باشد.
▪︎ مغبون باید در زمان معامله به مبلغ واقعی عالم نباشد. در صورت کشف علم وی در زمان قرارداد به هر نحو، حق فسخ ایجاد نمی شود.
▪︎ غبن می بایست در زمان معامله وجود داشته باشد. اگر تعادل قیمت مورد معامله در هنگام قرارداد باشد. ولی غبن بعد از معامله حادث شود فسخ واقع نمی شود.
▪︎ چنانچه ضرر فاحش وارده به علت اشتباه در وصف اساسی مورد معامله باشد. به دلیل بطلان معامله، خیار غبن راه ندارد. چراکه حق فسخ در عقود صحیح ایجاد می شود.
▪︎ اگر طرف قرارداد تفاوت قیمت را پرداخت کند. مغبون اختیار دارد آن را قبول کند. در این صورت حق فسخ ساقط می شود. اگر قبول نکرد در این صورت خیار غبن باقی می ماند.
▪︎ حالت اضطرار در زمان قرارداد، موجب ایجاد حق فسخ نمی شود. برای مثال، شخص عالم به تفاوت فاحش قیمت است. لکن به دلیل نیاز به پول معامله را منعقد می نماید.
▪︎ طبق رأی وحدت رویه شماره ۸۲۱ – ۱۴۰۱/۲/۲۰ هیات عمومی دیوان عالی کشور، اسقاط کافه خیارات در حین معامله، خیار غبن افحش را در بر نمی گیرد. بنابراین صاحب حق می تواند به استناد آن معامله را فسخ کند.
کلام آخر اینکه، لایحه دفاعیه جامع، مستدل و مستند می بایست با بررسی مدارک دعوا و همه شرایط تنظیم شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.