لایحه دفاعیه دعوی خلع ید

زهرا شریفی

لایحه دفاعیه دعوی خلع ید با توجه به پیچیدگی این دعوی، از اوراق مهم و موثر پرونده محسوب می‌شود. خلع ید عبارت است از اینکه شخصی که ملکی را بدون اجازه مالک رسمی تحت استیلاء و تصرف خود گرفته را از ملک اخراج کرد. چنانچه متصرف علیرغم مطالبه مالک یا مالکین رفع تصرف ننماید دعوی خلع ید علیه متصرف و در صورت وجود مالکین متعدد، به طرفیت همه مالکین اقامه می‌شود.

از این رو دعوایی که مطرح می‌شود نیازمند دفاع مناسب و تنظیم‌ لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه‌بخش می‌باشد. در ادامه وکیل ملکی تهران نکات مهم و کاربردی را در خصوص تنظیم لایحه دفاعیه بیان می‌کند.

خلع ید عبارت است از اینکه شخصی که ملکی را بدون اجازه مالک رسمی تحت استیلاء و تصرف خود گرفته را از ملک اخراج کرد. برای اینکه خواهان بتواند متصرف را از ملک بیرون کند باید مالک رسمی ملک یا لااقل مالک بخشی از آن باشد. در مورد اخیر دعوی خلع ید مشاعی مطرح می‌شود. ملکی که ششدانگ آن متعلق به بیش از یک نفر باشد را ملک مشاع گویند.

مصداق این دعوی، مالکیت مشاعی ورثه در ملک موروثی است. زمانی که احد از وراث بدون رضایت سایرین، ملک را تحت تصرف خود می‌گیرد. در این صورت هر یک از شرکا می‌توانند دعوای خلع ید مشاعی را اقامه نماید. در دعوی خلع ید، مالک می‌تواند در خصوص بیرون کردن متصرف از ملک اقدام نموده و دفاعیات خود را جهت احقاق حقوق قانونی خود با تنظیم لایحه دفاعیه مناسب ارائه نماید.

تنظیم فوری لایحه دفاعیه خلع ید

لایحه دفاعیه شامل بخش‌های مقدمه، شرح موضوع، ایرادات شکلی و ایرادات ماهوی و نتیجه گیری می باشد. گاهی لازم است لایحه بعد از اولین وقت رسیدگی با توجه به وقایع جلسه و یا در حین دادرسی تنظیم شود.

در مواقعی در پاسخ به دفاعیات طرف مقابل می‌بایست نگاشته شود. بعضاً پس از ارجاع موضوع به کارشناس، تنظیم لایحه دفاعیه جهت روشن‌شدن موضوع و انجام بهتر کارشناسی ضرورت پیدا می‌کند.‌ در بسیاری مواقع رای به ضرر شخص صادر می‌شود. از این رو می‌بایست لایحه مستدل و مستند و جامع جهت اعتراض و نقض دادنامه تنظیم گردد.

مواردی که باید در تنظیم لایحه خلع ید ذکر شود

از جمله دفاعیات و ایرادات دعوی خلع ید که ضمن لایحه دفاعیه ذکر می‌گردد از قرار ذیل است.

▪︎ در دعوی خلع ید خواهان باید مالک رسمی باشد و نام وی در دفتر املاک ثبت شده باشد. چرا که دادگاه قبل از هر اقدامی از اداره ثبت محل مالکیت خواهان و وضعیت پلاک ثبتی ملک را استعلام می نماید.

▪︎ خواهان مدعی تصرفات عدوانی خوانده است. در این صورت باید ادله عدم رضایت خود را در لایحه دفاعیه ذکر کند. این امر از طریق ارسال اظهارنامه به متصرف می تواند موثر باشد.

▪︎ ممکن است خوانده دعوی خلع ید در مقابل، مدعی مالکیت ملک گردد. در مواردی به موجب دعوای تقابل دعوای مالکیت ملک را اقامه می‌کند. در اینجا مسلماً هر یک از طرفین طی لایحه دفاعیه از حقوق قانونی خود دفاع می‌کنند.

▪︎ هر سندی ارائه می‌شود اصل بر صحت آن است. اگر طرف مقابل مدعی بی اعتباری سند است می‌بایست طبق مقررات، حسب مورد ادعای جعل یا انکار و تردید نماید. ممکن است ادله دعوی خلع ید، اقرار طرف مقابل یا شهادت شهود باشد. در این خصوص می‌توان با دفاع مناسب، دعوی خلع ید را به نفع خود پیش برد.‌ دفاعیات در ضمن دادرسی، علاوه بر اظهار شفاهی به طور کتبی در لایحه دفاعیه نیز آورده می‌شوند.

▪︎ اگرچه ملکی بین دو نفر مشاع باشد و در تصرف شریک دارای مالکیت بخش عمده آن باشد. با این حال شریک دیگر ولو با سهم اندک، می‌تواند دعوای تمام عیار خلع ید مشاعی مطرح کند.‌ لذا تمام موارد لازمه برای احقاق حق در لایحه دفاعیه ذکر می‌شود.

جمع‌بندی

لایحه دفاعیه در دعاوی حقوقی از جمله دعوی خلع ید‌ باید به نحو صحیح و قوی تنظیم شود. پرونده از شروع تا اختتام ممکن است در مراجع مختلف و نزد مقامات متعدد مورد بازبینی قرار بگیرد. لذا نگارش بی‌نقص لایحه دفاعیه که در پرونده مضبوط می‌شود و ماندگار است از موارد ضروری دادرسی محسوب می‌شود. چنانچه نیاز به تنظیم لایحه دفاعیه کامل و قوی در خصوص دعوی خلع ید دارید با شماره‌های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- اگر علیرغم ایرادات شکلی، رای بدوی به خلع ید خوانده صادر شود چه باید کرد؟

ضمن لایحه دفاعیه و اعتراض به حکم خلع ید، مراتب نقض اصول رسیدگی و تحقق ایرادات شکلی عنوان می‌گردد.

۲- مراحل مختلف اعتراض به حکم خلع ید چیست؟

هر رایی از جمله خلع ید ممکن است در اعتراضیه‌های مختلف شامل واخواهی، تجدیدنظرخواهی، اعاده دادرسی عادی و فوق‌العاده، اعتراض ثالث اصلی و اجرایی نقض شود‌ این امر نیازمند تنظیم لایحه دفاعیه اصولی است.

۳- هزینه تنظیم لایحه خلع ید چقدر است؟

با توجه به مدارک متقاضی و اینکه دعوی در چه مرحله‌ای از دادرسی است، هزینه تنظیم‌ لایحه دفاعیه دعوی خلع ید تعیین می‌شود که در هر حال با توافق طرفین است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *