لایحه دفاعیه دعوی تقسیم ترکه

زهرا شریفی

لایحه دفاعیه دعوی تقسیم ترکه به عنوان دعوای موروثی و تقسیم صحیح اموال متوفی، حائز اهمیت است. بعد از فوت شخص، در صورت توافق و عدم اختلاف بین وراث، اموال به جامانده از مورث بین ورثه به تراضی تقسیم می‌شود. در صورت وجود اختلاف به هر دلیلی، می‌بایست از طریق دادگاه، ترکه مورث تقسیم گردد. در این دعوی نیز مانند سایر دعاوی دادگستری، تنظیم‌ یک لایحه دفاعیه اصولی و مناسب جهت پیشبرد دعوی، ضروری است.

در ادامه وکیل ارث تهران، نکات مهم در دفاع از دعوی تقسیم ترکه و تنظیم لایحه دفاعیه را بیان می‌کند. ضمناً برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک از طریق شماره‌های ذیل مقاله با ما تماس بگیرید. 

دفاع از دعوی تقسیم ترکه

شخصی که فوت می کند دارایی و دیون وی داخل مجموعه‌ای به نام ترکه می‌شود. تا قبل از تقسیم، مالکیت وراث نسبت به ماترک مشاعی است. از این رو، هر یک در ذره ذره ترکه سهیم و شریک هستند. بعد از تقسیم و مشخص شدن سهام هر یک، مالک مفروزی حصه خود می‌شوند.

تنظیم لایحه دفاعیه تقسیم ترکه، طبق مقررات و قواعد آمره ارث در قانون مدنی و قانون امور حسبی انجام می‌شود. در این دعوی، اموال منقول و غیرمنقول متوفی، سپرده‌های بانکی، اوراق بهادار و به طور کلی ماترک متوفی موضوع دعوی تقسیم ترکه قرار می‌گیرند.

ممکن است در این میان وارثی مدعی مالکیت نسبت به عین یا منافع بخشی از اموال مورث باشد یا به هر علت اختلافی در مالکیت حادث شده باشد. از این رو امکان تقسیم ترکه با تراضی همه وراث نباشد. در این صورت دعوی تقسیم ترکه از سوی هر یک از ورثه به طرفیت بقیه مطرح می‌شود.

لایحه دفاعیه در این دعوا نقش بسزایی خواهد داشت. دعاوی راجع به ارث از جمله تقسیم ترکه نیازمند تسلط بر مقررات جاریه و احکام ارث می باشد. چرا که با اشراف کامل بر قوانین ارث می‌توان لایحه دفاعیه صحیح و بی‌نقص تنظیم نمود.

تنظیم فوری لایحه دفاعیه تقسیم ترکه

لایحه دفاعیه از اوراق عادی پرونده است که مطالب آن در طول دادرسی تا احقاق کامل حق و حقوق، به نفع تنظیم‌ کننده قابل استناد است. بعلاوه اگر لایحه دفاعیه به درستی نوشته نشود، ممکن است طرف مقابل به نفع خود از آن بهره‌برداری نماید. بنابراین در دعوای تقسیم ترکه و زمان تنظیم لایحه دفاعیه مواردی چند لازم به توجه هستند.

▪︎ خواهان باید در دعوای اقامه شده، اموال منقول و غیرمنقول متوفی را معرفی کند. لازم است چنانچه مبایعه نامه یا قولنامه‌ای که بیانگر انتقال مالی به یکی از وراث از سوی مورث باشد. در دعوای تقسیم ترکه در لایحه دفاعیه ذکر شود و به دادگاه ارائه گردد. در این صورت ادامه رسیدگی به دعوای تقسیم ترکه، موکول به اثبات مالکیت ملک مورد ادعا است. اگر سند رسمی باشد، با ارائه آن و ضمن ذکر آن در لایحه دفاعیه، دادگاه مال موضوع سند رسمی را از دایره ترکه و تقسیم اموال متوفی خارج می‌کند.

▪︎ در صورت تعدد اموال متوفی و وراث، دادگاه پس از صدور قرار کارشناسی، موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می‌دهد.‌ تقسیم اموال بر اساس قواعد ارث به ترتیب از طریق افراز، تعدیل، تقسیم به رد و فروش صورت می گیرد. در اینجا ضمن لایحه دفاعیه به دادگاه یا کارشناس بر حسب شرایط، دفاعیات نتیجه‌بخش ارائه می‌گردد.

▪︎ شخص ثالث که از محل ترکه برای خود حقی قائل است، می‌تواند دعوی ورود شخص ثالث مطرح نماید. همچنین می‌تواند پس از قطعیت حکم تقسیم ترکه، چنانچه نسبت به حقوق قانونی ثالث خللی وارد آمده است، دعوی اعتراض شخص ثالث اصلی اقامه کند. بدیهی هست دفاعیات لازم ضمن لایحه دفاعیه می‌بایست به دادگاه تقدیم گردد.

▪︎ اگر به نفع یکی از وراث یا ثالث وصیت شده باشد و وصیتنامه عادی (اعم از خودنوشت یا سری) وجود داشته باشد. اولاً باید در لایحه دفاعیه مراتب قید گردد؛ ثانیاً دعوی تنفیذ وصیت در دادگاه اقامه شود که با دعوای تقسیم ترکه توامان رسیدگی شود.‌ در این صورت پس از صدور قرار رسیدگی توامان، در لایحه دفاعیه موارد و دفاعیات لازم آورده می شوند.

سخن‌ پایانی

لایحه دفاعیه دعوی تقسیم ترکه به منظور دفاع از حقوق قانونی هر یک از ذینفعان ترکه و جلوگیری از تجاوز به سهم‌الارث قانونی آنها امری ضروری است. به موجب لایحه تمامی موارد دفاعی تنظیم‌کننده آن به دادگاه ارائه می‌گردد. اگر لایحه دفاعیه به درستی و دقیق و توسط وکیل متخصص در امور ارث تنظیم شود، در تصمیم محکمه و رای صادره موثر خواهد بود. برای اخذ مشاوره و تنظیم‌ لایحه دفاعیه تقسیم ترکه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

                                                                                                دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- لایحه از چه بخش‌هایی تشکیل می‌شود؟

یک لایحه دفاعیه خوب در دعوی تقسیم ترکه متشکل از مقدمه شامل مشخصات شعبه و شماره پرونده و شماره بایگانی، شرحی از وقایعی که گذشته است، دفاعیات شکلی، دفاعیات ماهوی و در آخر نتیجه گیری و آنچه از دادگاه می‌خواهیم می‌باشد.

۲- اگر یکی از خواندگان در دعوی تقسیم ترکه آورده نشده باشد چه باید کرد؟

اگر خوانده هستیم حتماً نسبت به آن ضمن لایحه دفاعیه و دفاع شفاهی در دادگاه ایراد شکلی گرفته شود چرا که از موجبات رد دعوی محسوب می‌شود.

۳- هزینه نگارش لایحه چقدر است؟

هزینه تنظیم لایحه دفاعیه قوی در دعوی تقسیم ترکه متناسب با مدارک و شرایط دعوا متغیر است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *