- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
قرار اناطه یکی از قرارهای مهم دعاوی کیفری و از انواع قرار اِعدادی محسوب می شود. هرگاه در حین رسیدگی کیفری در مالکیت موضوع جرم اختلاف حادث شود.
به عبارتی احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات امر در دادگاه حقوقی باشد قرار اناطه صادر می شود.
با صدور قرار و قطعیت آن، رسیدگی کیفری تا صدور حکم قطعی از مرجع حقوقی صالح متوقف می شود.
در این نوشته وکیل کیفری شرایط صدور قرار اناطه کیفری و نحوه اعتراض به آن را بیان می کند.
همچنین شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
نحوه صدور قرار اناطه
ماده ۲۱ قانون آیین دادرسی کیفری: “هرگاه احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسائلی باشد که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع کیفری نیست، و در صلاحیت دادگاه حقوقی است، با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه، تا هنگام صدور رأی قطعی از مرجع صالح، تعقیب متهم، معلق و پرونده به صورت موقت بایگانی میشود. در این صورت، هرگاه ذینفع ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه بدون عذر موجه به دادگاه صالح رجوع نکند و گواهی آن را ارائه ندهد، مرجع کیفری به رسیدگی ادامه میدهد و تصمیم مقتضی اتخاذ میکند.
تبصره ۱ – در مواردی که قرار اناطه توسط بازپرس صادر میشود، باید ظرف سه روز به نظر دادستان برسد. در صورتی که دادستان با این قرار موافق نباشد حل اختلاف طبق ماده (۲۷۱) این قانون به عمل میآید.
تبصره ۲ – اموال منقول از شمول این ماده مستثنی هستند.
تبصره ۳ – مدتی که پرونده به صورت موقت بایگانی میشود، جزء مواعد مرور زمان محسوب نمیشود.”
طبق ماده ۲۷۱ قانون: “مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض، با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضائی دادسرا تشکیل نشده باشد، دادگاه کیفری دو محل، صالح به رسیدگی است.”
بیشتر بدانید:
▪︎ قرار اناطه در مورد دعوی کیفری راجع به اموال منقول صادر نمی شود مانند ادعای مالکیت خودرو. لکن در موارد اختلاف در مالکیت اموال غیرمنقول صادر می شود. برای مثال در جرم فروش مال غیر متهم (فروشنده مال غیر) مدعی مالکیت ملک شود. همینطور حدوث اختلاف در امور غیرمالی دعوای کیفری نیز مشمول صدور قرار می شود.
▪︎ پس از صدور قرار و ارائه گواهی دعوا، پرونده تا حصول نتیجه موقتاً بایگانی می شود.
ذینفع در قرار اناطه کیست؟
در قرار اناطه ذینفع کسی است که اگر در دادگاه حقوقی اقامه دعوی کند و رأی به نفع وی صادر شود. پرونده کیفری به نفع وی ادامه پیدا می کند.
ممکن است ذینفع شاکی باشد. در این صورت چنانچه در موعد یکماهه طرح دعوی نکند قرار منع تعقیب صادر می شود. اگر ذینفع متهم باشد و طرح دعوی نکند. پرونده بر اساس ادله موجود ادامه و اتخاذ تصمیم می شود.
بیشتر بدانید:
اعتراض به قرار اناطه
پس از صدور قرار اناطه از سوی مرجع کیفری و تایید دادستان، به طرفین پرونده ابلاغ می شود. در این صورت متضرر از قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ حق اعتراض به آن را دارد. رسیدگی به اعتراض توسط مرجع کیفری بالاتر صورت می گیرد. قرار مزبور ممکن است از سوی دادسرا یا دادگاه صادر شود.
اعتراض باید به طور جامع، مستدل و مستند باشد. از متضرر قرار متهم است، به مقررات مساعد به حال متهم استناد می شود. چنانچه متضرر شاکی است. باید ادله و دفاعیات قویتر برای توجیه عدم لزوم صدور قرار اناطه به مرجع کیفری ارائه نمود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- با صدور قرار آیا تامین کیفری لغو می شود؟
پس از صدور قرار اناطه تامین کیفری ملغی الاثر می شود.
۲- اگر متهم ظرف یکماه طرح دعوا نکند و قرار تامین رفع اثر شده باشد تصمیم چیست؟
متهم مجدداً احضار و به وی تفهیم اتهام می شود. سپس تامین کیفری متناسب اخذ می شود.
۳- اگر احراز مجرمیت منوط به اثبات مسائلی در صلاحیت غیر دادگاه حقوقی باشد تکلیف چیست؟
چنانچه احراز مجرمیت منوط به اثبات موضوع در مراجعی مانند شورای حل اختلاف یا کمیسیون رسیدگی به اراضی ملی باشد نیز قرار اناطه صادر می شود.