نمونه دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه

نمونه دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه
زهرا شریفی

دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه زمانی ثبت می‌شود که بیم حیف و میل شدن و تضییع اموال متوفی وجود داشته باشد. از سویی شناسایی دارایی و دیون متوفی در مواردی که ورثه از میزان آن مطمئن نباشند، مستلزم معرفی اموال و دیون مورث و تنظیم‌ صورت‌جلسه تحریر ترکه است.

گاهی اوقات به دلیل اختلافاتی که بین وراث با یکدیگر وجود دارد. همچنین در صورت اختلاف در مالکیت مورث، برخی از ورثه قصد مخفی کردن اموال یا انتقال آنها را می‌نماید که از این رو تنظیم دادخواست مذکور اجتناب ناپذیر است.

موارد مهر و موم و تحریر ترکه

دادخواست مهر و موم زمانی ثبت می شود که طبق قانون امور حسبی، عده ای از وراث و افراد ذینفع در ترکه، ترس از حیف و میل و تضییع اموال متوفی را داشته باشند.‌ در این صورت از دادگاه صلح آخرین محل اقامت متوفی درخواست مهر و موم ماترک می‌شود.‌

مهر و موم به معنای محافظت و نگهداری اموال موروثی است تا اینکه اموال و املاک داخل در ترکه با تراضی همه وراث تقسیم شود یا در صورت اختلاف، با اقامه دعوی تقسیم ترکه بین وراث (و موصی‌له) تقسیم گردد.

تحریر ترکه یعنی دارایی‌‌ و دیون متوفی شناسایی یا به نحوی به دادگاه صلح معرفی و صورتجلسه گردد. ممکن است متوفی به شخص یا اشخاصی بدهکار باشد. در این صورت هر یک از بستانکاران می توانند به منظور جلوگیری از حیف و میل اموال مدیون و شناسایی آنها، بنا به تجویز قانون، دعوی مهر و موم و تحریر ترکه مطرح نماید.

در پرونده عملی، عروس متوفی بعد از فوت پدر شوهر به منظور دریافت مهریه، برای بازداشت سهم الارث زوج از ماترک مورث، دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه را می‌دهد. چنین دادخواست کاملاً صحیح است چرا که عروس متوفی وارث نمی‌باشد. از این لحاظ به عنوان زوجه ورثه می‌تواند دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه تقدیم کند.

متقاضی می تواند دادخواست مهر و موم یا تحریر ترکه را مطرح نماید.‌ می‌تواند هر دو را ضمن یک دادخواست تقاضا کند. لکن اگر تحریر ترکه صورت بگیرد، دیگر اموال تحریرشده قابل مهر و موم نخواهند بود.‌

شرایط دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه

▪︎ رسیدگی به دعوی مهر و موم و تحریر ترکه با دادگاه صلح آخرین محل اقامت متوفی است.

▪︎ قبل از هر اقدامی در خصوص ماترک متوفی، باید گواهی انحصار وراثت از دادگاه صلح آخرین محل اقامت مورث اخذ گردد.

▪︎ این دعوی، دعوای غیر مالی است. هزینه دادرسی که مبلغ اندکی است بر اساس بخشنامه رئیس قوه قضاییه مصوب ۱۳۹۶ پرداخت می شود.‌

▪︎ دعوی مهر و موم و تحریر ترکه به موجب دادخواست و با رعایت تشریفات دادخواست در ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی تنظیم می‌شود. به موجب آن خواهان می‌بایست اموال متوفی همچنین مواردی که نیاز به استعلام از سوی دادگاه دارد را درخواست نماید.

▪︎ موارد خواسته در دادخواست شامل کلیه اموال منقول و غیرمنقول مورث مانند املاک، خودرو، حساب‌های بانکی، اوراق بهادار (سهام و اوراق مشارکت) و… می‌شود. لازم به ذکر است، تنظیم دادخواست صحیح مستلزم بررسی اسناد و مدارک در خصوص دعوی مورد نظر می باشد.

نمونه دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه

خواهان…

خواندگان…

وکیل خواهان: زهرا شریفی وکیل پایه یک دادگستری

خواسته: درخواست مهر و موم و تحریر ترکه اموال با مشخصات کامل و جزئیات… بعلاوه خسارات دادرسی شامل هزینه دادرسی و حق‌الوکاله وکیل و هزینه های اجرای قرار مهر و موم و تحریر ترکه.

ادله و منضمات دادخواست: وکالتنامه الکترونیکی وکیل، گواهی انحصار وراثت، استعلام از مراجع ذی ربط چون بانکها‌، ادارات ثبت اسناد و املاک، پلیس راهور نیروی انتظامی، سازمان بورس و اوراق بهادار، اداره کل املاک و مستغلات و…

ریاست محترم دادگاه صلح شهرستان…

با سلام به استحضار می‌رساند: خواهان و خواندگان به موجب گواهی انحصار وراثت شماره…مورخ… صادره از شورای حل اختلاف… وراث قانونی مرحوم… می‌باشند.

۱- نظر به اینکه اموال به جا مانده از متوفی، توسط احدی از خواندگان در معرض تضییع و تفریط قرار دارند، لذا ضرورت قانونی ایجاب می‌کند اموال مزبور نزد آن مرجع قضایی حفظ و نگهداری شوند.

۲- با توجه به وجود دارایی و دیون احتمالی مرحوم، درخواست شناسایی اموال و دیون وی و تنظیم صورتجلسه تحریر ترکه مورد تقاضاست.

نظر به مراتب معروضه، برای تقسیم قانونی و عادلانه ماترک بین وراث و با توجه به عدم وجود توافق و حدوث اختلاف بین ورثه، درخواست رسیدگی ضرب الاجل مهر و موم و تحریر ترکه به شرح خواسته و متن دادخواست مورد استدعاست.  با احترام

نتیجه‌گیری

تا زمانی که شخص در قید حیات است خود متصرف و حافظ مایملک و اموال خود می‌باشد. پس از فوت، وراث قانونی متوفی قهراً و به قائم مقامی مورث، جانشین وی شده و اقدام به تقسیم و تصرف دارایی به جامانده از وی می‌نمایند.

گاهی به واسطه احتمال حیف و میل اموال متوفی توسط برخی ورثه یا اشخاص ثالث و عدم شناسایی دقیق دارایی و دیون متوفی، لازم است دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه ثبت گردد. برای این منظور و جهت اخذ مشاوره و تنظیم دادخواست با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس حاصل نمایید.‌ ضمناً برای تنظیم لایحه دفاعیه، اظهارنامه، شکوائیه و بررسی مدارک با ما تماس بگیرید.

                   دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- دادخواست مهر و موم و تحریر ترکه از چه طریق ثبت می‌شود؟

متقاضی با اعطای وکالت به وکیل یا خود از طریق یکی از دفاتر خدمات قضایی دادخواست را ثبت و به مرجع قضایی ارسال می‌نماید.

۲- نحوه اجرای مهر و موم ترکه چیست؟

پس از تقدیم دادخواست و صدور قرار، مهر و موم اموال توسط کارمند دفتر دادگاه یا کلانتری محل وقوع اموال صورت می‌گیرد. پس از آن تا رفع مهر و موم‌، هیچ‌کس حق دخل و تصرف در آنها را نخواهد داشت.

۳- آیا اموال غیرمنقول متوفی قابل مهر و موم و تحریر هستند؟

دادخواست مهر و موم اموال مورث در مورد اموال منقول قابل اجراست اموال غیرمنقول مهر و موم نمی‌شوند. لکن دادخواست تحریر ترکه در خصوص اموال منقول و غیرمنقول قابل اجرا می‌باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *