دعوی الزام به تنظیم‌ سند رسمی با گواهی عدم حضور

زهرا شریفی

دعوی الزام به تنظیم‌ سند رسمی معمولاً پس از صدور گواهی عدم حضور دفترخانه اقامه می‌شود.‌ چرا که اغلب محاکم تمایل دارند برای محکوم‌کردن خوانده به حضور در دفترخانه و پرداخت وجه التزام و خسارات قراردادی، خواهان گواهی عدم حضور خوانده را به دادگاه ارائه دهد. لکن این بدان معنا نیست که بدون صدور گواهی مزبور، امکان مطرح نمودن دعوی وجود نداشته باشد. تنظیم‌ سند رسمی ملک از حقوق قانونی خریدار بوده که در صورت امتناع مالک رسمی از تنظیم‌ سند، به آن الزام می‌شود.

در نوشته حاضر وکیل ملکی تهران به بررسی دعوی الزام به تنظیم‌ سند و ارتباط آن با صدور گواهی عدم حضور و شرایط آن می‌پردازد. همچنین می‌توانید برای وکالت، مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه، لایحه دفاعیه و بررسی مدارک خود با ما در ارتباط باشید.

الزام به تنظیم‌ سند با گواهی عدم حضور

در حقوق ایران به مجرد وقوع بیع، مالکیت مبیع به خریدار منتقل می‌شود. در صورت امتناع فروشنده از انتقال ملک، خریدار دعوی الزام به تنظیم سند رسمی مطرح می‌کند. هرگاه ملکی معامله شود، فروشنده مکلف به انتقال سند به خریدار است خواه تنظیم‌ سند در قرارداد پیش‌بینی شده یا نشده باشد. مهمترین دلیل احراز عدم حضور فروشنده در دفترخانه، گواهی عدم حضور سردفتر است.

از آنجا که با وقوع بیع هر یک از طرفین مسئول ایفای تعهدات قراردادی هستند لذا فروشنده می‌بایست در موعد مقرر پس از انجام تشریفات مقدماتی و استعلامات، سند رسمی ملک را رسماً به خریدار منتقل کند. خریدار نیز در مقابل مابقی ثمن معامله را می‌پردازد.

در مواردی فروشنده بدون عذر موجه در زمان تعیین شده در دفترخانه حاضر نمی‌شود در ابنجا باید گواهی عدم حضور وی اخذ شود.‌ ممکن است عدم حضور مالک در دفترخانه به علت افزایش قیمت ملک یا وجود مانع قانونی آماده شدن ملک برای نقل و انتقال باشد.

با عدم حضور مالک، امکان تنظیم سند رسمی مورد معامله نمی‌باشد. خریداری که با آماده نمودن بقیه ثمن معامله در زمان مقرر در دفترخانه حضور یافته، جایز نیست حقوق قانونی وی تضییع شود. از این رو وی می‌تواند با ارائه مدارک پرداخت ثثمه ثمن معامله و احراز آن توسط سردفتر، صدور گواهی عدم حضور فروشنده را درخواست کند.

بیشتر بدانید:

گواهی حضور و عدم حضور دفترخانه

در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی، ارائه گواهی عدم حضور دفترخانه جهت بهره‌مندی از آثار آن ضمیمه دادخواست می گردد. حتی اگر فروشنده در زمان تعیین شده حاضر شود ولی با مدارک ناقص و امکان انتقال ملک نباشد، در حکم عدم حضور وی است و خریدار می‌تواند درخواست صدور آن را نماید.

مطالبه وجه التزام با گواهی عدم حضور

معمولاً طرفین ضمن خرید و فروش ملک، وجه التزام قراردادی را پیش‌بینی می‌کنند. وجه التزام خسارت قراردادی و مبلغی مقطوع است که قاضی ملزم است طبق مبلغ مورد تراضی، خوانده را محکوم نماید. طرفین بابت تاخیر یا عدم ایفای تعهدات، خسارت تعیین می‌کنند. ممکن است خسارت روزانه باشد با مبلغی مشخص یا درصدی از ارزش مورد معامله باشد.

خریدار در دعوی الزام به تنظیم‌ سند رسمی، گواهی عدم حضور فروشنده در دفترخانه را به دادگاه ارائه می‌دهد. با این سند رسمی مشخص می‌شود خوانده در زمان توافق‌شده، بدون عذر موجه جهت تنظیم‌ سند حضور نیافته است.

خریدار می تواند به استناد گواهی صادره، وجه التزام را مطالبه نماید. لکن عدم صدور گواهی عدم حضور به هر علتی، نمی‌تواند مانع مطالبه خسارت قراردادی از سوی خریدار باشد. در این صورت کار خواهان در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی مشکل می‌شود. چون می‌بایست از طریق ادله اثبات دعوی از جمله شهادت شهود و سایر ادله، عدم حضور فروشنده را در زمان مقرر اثبات نماید.

خلاصه مطلب

گواهی عدم حضور سردفتر از موارد مهم اثبات عدم حضور مالک رسمی در زمان توافق‌شده در دفترخانه جهت تنظیم سند است. سردفتر مامور رسمی و دولتی است که تمام وقایع را احراز و رسماً ثبت می‌کند. از این رو دادگاهها برای احراز عدم حضور فروشنده و استحقاق خواهان نسبت به وجه التزام، به آن توجه ویژه می‌کنند. در صورت نباز به وکیل متخصص در دعوی الزام به تنظیم سند از طریق شماره‌های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ با ما در تماس باشید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- آیا آماده نبودن گواهی پایان‌کار دلیل موجه جهت عدم حضور فروشنده محسوب می‌شود؟

در رویه محاکم، تاخیر شهرداری در صدور پایان‌کار عامل موجه تاخیر فروشنده در تنظیم سند محسوب نمی‌شود.

۲- هزینه دادرسی دعوی چقدر است؟

هزینه دادرسی دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ۳/۵ درصد ارزش منطقه‌ای ملک است. هزینه دعوی مطالبه وجه التزام، ۳/۵ درصد میزان وجه التزام از تاریخ وقوع تخلف تا زمان دادخواست است.

۳- گواهی عدم حضور دفترخانه چیست؟

گواهی عدم حضور سندی است که بنا به درخواست طرف حاضر در دفترخانه برای تنظیم سند در موعد مقرر و با مدارک کامل، از سوی سردفتر صادر می‌شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *